Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
29 desember 2023 08:27
Del på Facebook
Barnetoget 17. mai går foran slottet på en fredag i 2024. Foto: Frederik Ringnes / NTB
Barnetoget 17. mai går foran slottet på en fredag i 2024. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Alle røde dager som kan havne på en hverdag, havner på en hverdag i 2024. Dermed blir det mange muligheter for langhelger for ferieglade nordmenn.

Det avslører en rask titt på kalenderen for 2024.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Året starter med at 1. januar faller på en mandag, der den i år falt på en søndag. Dermed forlenges juleferien en dag ekstra i forhold til i 2023. Påsken 2024 faller i uke 13, altså slutten av mars, og aprilsnarrene uteblir på landets skoler og arbeidsplasser da 1. april også er 2. påskedag.

Påskeferien blir også tid for klokkestilling. Sommertid i Norge begynner 1. påskedag, 31. mars, og vi skrur tilbake til vintertid 27. oktober.

Fire dager helg i mai

En måned etter påske får man et lite avbrekk midt i uka, da arbeidernes dag 1. mai - eller "offentlig høytidsdag", som den offisielt heter - faller på en onsdag. Den følges av en sedvanlig helligdagstett måned: Kristi himmelfartsdag er torsdag 9. mai, før 17. mai faller på den påfølgende fredagen og etterfølges av pinsen samme helg. Både fredag 17. og mandag 20. mai er da altså helligdager med stengte skoler og butikker.

I 2023 var det riktignok en inneklemt dag med i bildet her - ettersom 17. mai falt på en onsdag og ble etterfulgt av Kristi himmelfartsdag 18. mai. Denne inneklemte dagen mangler i 2024.

Annonse
Annonse

Etter dette er det som vanlig ingen røde dager i kalenderen før julefreden senker seg over verden. Julaften faller i 2024 på en tirsdag, og dermed faller 1. og 2. juledag på onsdag og torsdag. Dermed er det en inneklemt dag den 27.

17. mai på lørdag i 2025

I 2025 faller 17. mai på en lørdag, og dermed må mange av landets elever faktisk tilbringe en dag ekstra på skolen. Til gjengjeld kan de få en ekstra inneklemt dag mellom torsdag 1. mai og den påfølgende helgen, takket være den norske kalenderens finurligheter.

Danskene går inn i 2024 en helligdag i manko - store bededag fjerde fredag etter påske ble nemlig avskaffet for å skaffe inndekning til økte forsvarsutgifter. For svenskenes del ryker helligdagen 13. juledag, ettersom den faller på en lørdag, men til gjengjeld faller nasjonaldagen 6. juni på en torsdag.

Amerikanere og briter spikrer stort sett sine helligdager til en ukedag, men mange amerikanere kan få en langhelg i juli - uavhengighetsdagen 4. juli faller nemlig på torsdag.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse