Auksjonen som avgjør hvem som får bygge ut den store havvindparken Sørlige Nordsjø II, fortsetter tirsdag.
Auksjonen – som startet mandag klokka 9 – er den første av sitt slag her i landet. Den ble satt på pause ved 18.15-tiden mandag kveld, og fortsetter igjen klokken 9 tirsdag morgen, opplyser Energidepartementet i en epost til NTB.
Fire aktører skal være på listen over mulige interessenter for å bygge ut havvindparken på området Sørlige Nordsjø II, som ligger helt på grensen mot dansk farvann.
Auksjonen er lagt opp slik at aktørene skal «underby» hverandre i å si hvor mye statsstøtte de vil trenge for å bygge bunnfaste vindmøller helt sør i Nordsjøen.
Mandag kveld er det ikke kjent hvor mange av aktørene som fortsatt er med.
Bekreftet at auksjon pågår
Energidepartementet bekreftet mandag formiddag at auksjonen var i gang.
– Det pågår nå en auksjon, og vi kommer til å sende ut en pressemelding når prosessen er avklart. Pressemeldingen vil inneholde navnet på aktøren som har vunnet og det vinnende budet, skriver departementet i en epost til NTB.
Bekreftelsen fra departementet innebærer at minst to aktører har lagt inn bud, skriver Europower. Auksjonen vil fortsette helt til en part legger inn det laveste budet som den andre parten ikke vil møte.
Tvil om lønnsomhet
Det har vært knyttet stor spenning til om det ville bli noe av havvind-auksjonen etter at både energiselskaper og forskere har stilt spørsmål ved lønnsomheten i prosjektet.
Bakteppet er en kraftig økning i kostnadene. Selv om området har gode vindforhold, er det langt fra land og svært dypt.
Regjeringen har svart med å heve subsidiene fra 15 til 23 milliarder kroner. Tidspunktet for justering av inflasjonen ble også endret, slik at taket på støtten i realiteten ender på 24 milliarder kroner.
Fire aktører
Opprinnelig varslet elleve aktører at de var interessert i å delta i utbyggingen. Mandag morgen sto fire aktører igjen:
* Aker Offshore Wind, BP og Statkraft
* Equinor og RWE
* Shell, Lyse og Eviny
* Ventyr (Parkwind og Ingka)
Konsortiet Norseman Wind (Energie Baden-Württemberg) var også med lenge i prosessen, men kunngjorde nylig at de droppet ut. Risikoen ble ansett som for stor, og de klarte ikke å regne seg fram til lønnsomhet i prosjektet, har Energiwatch tidligere meldt.
Regjeringens mål er at havvindparken skal stå ferdig i 2030. Den skal bidra med 6,5–7,0 terawattimer (TWh) strøm i året.
(©NTB)