Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
21 mars 2024 13:40
Del på Facebook
Griller du pølse ute i skogen kan det være den mest kreftfremkallende formen for grillmat. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Griller du pølse ute i skogen kan det være den mest kreftfremkallende formen for grillmat. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Grilling er ikke farlig i seg selv – men man må passe på hvor hardt kjøttet blir stekt, og hva slags kjøtt man steker. Det er konklusjonen i en ny rapport.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har for første gang siden 2007 kommet med en vurdering av helserisikoen ved å spise grillmat.

Annonse
Annonse

– Vi finner at for de fleste vil det være lav helserisiko knyttet til å grille, men det kan være noen som griller ofte og hovedsakelig griller fete kjøttvarer. Hva og hvordan du griller, påvirker dannelsen av helseskadelige stoffer, sier faglig leder av utredningen Espen Mariussen i VKMs faggruppe for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester.

Høy steketemperatur

Samtidig er det også et hovedbudskap at det kan dannes flere helseskadelige stoffer ved å grille mat enn å steke det i panne. Det skyldes at steketemperaturen er høyere og mindre kontrollerbar.

– Hvis man ofte griller maten hardt, særlig mat med høyt fettinnhold, på høy varme og/eller ofte på bål, kan høyt inntak av grillmat være til bekymring. Avstand til varmekilden, hvor tidlig du legger på maten, og hvilket brennstoff man bruker, påvirker dannelsen av skadelige stoffer, skriver de i rapporten.

– Det er gode holdepunkter for at to grupper av stoffer, heterosykliske aminer (HAA) og polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), som begge er kreftfremkallende, dannes i høyere konsentrasjon i grillet mat enn i stekt mat, skriver VKM.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Pølse på bål er verst

Komiteen skriver videre at konsentrasjonen av PAH er høyest i «svært godt stekt kjøtt med høyt fettinnhold, som for eksempel svineribbe og hamburgere.»

Aller verst er pølse grillet på bål, fordi uforbrent fett og sot kan feste seg på pølsa. Også pinnebrød kan ha høyt innhold av PAH. Samtidig understreker VKM at barn fortsatt kan spise grillmat, men at voksne bør være påpasselige med å ikke steke maten for hardt.

Samme konklusjon som før

I tillegg til at det er 17 år siden sist, har rapporten hatt bedre datagrunnlag. Samtidig har de ikke fått bedre data på selve forbruket av grillmat.

– Vi fant ikke studier på helseeffekter av å spise grillmat som sådan, derfor gjelder konklusjonen fra den forrige rapporten (2007) fortsatt, om at det kan være en assosiasjon mellom inntak av stekt og grillet mat og noen krefttyper som for eksempel tarmkreft.

Gassgrill kan være noe sunnere, samtidig som det ikke er gjort noen grundige studier på dette.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøTellepunktet står øst for krysset fra ferga. Viser ikkje fordeling på retning til og fra ferga.Trafikken er stabil.I Batnfjorden er ...
Terje Sundsbø 8 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTrafikkaoset gjelder alle retninger, til/fra fergen, og øst/vest for fergeleiet. Trafikktallene har du da ikke hatt vansker med å finne ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEg har etterlyst kva trafikkaos som fergene med ÅDT på 2350 skaper i det store bildet.Og trafikken si retning og ...
Terje Sundsbø 14 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTror du man flytter fergeleiet ut fra sentrum av Molde for moro skyld? Merkostnaden for de fergereisende blir minimal i ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøOg da er vi tilbake til kostnadsaspektet som eg skisserte tidlegare, og matching av frekvens og reisetid. I tillegg til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrLike fullt langt mer håndfast enn dine fabuleringer. Og det skisserer et gjennomførbart alternativ for flytting av fergeleiet ut av ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse