Etter at fjorårets utstilling var over og status for besøkstall viste drøye 800 personer fra alle generasjoner, ble det ikke vanskelig å finne inspirasjon for ildsjelene i Kystkulturgruppa i Vestsmøla Velforening til en ny utstilling.
Det skal Smølas innbyggere og alle tilreisende være glade for. Dette er nemlig en utstilling med bredde og innsikt i mange tema. Som navnet på utstillingen tilsier er havet tema. Da både i, på og ved havet.
Smølaskjærgården under vann
Utstillingen spenner fra imponerende filmer fra steder de fleste aldri villet fått oppleve ellers, nemlig Smølaskjærgården under vann. Så spektakulært filmet at man tar seg i å holde pusten der man sitter helt i mørket og ser på det yrende livet under havoverflaten, besøk på noen av de utallige vrakene etter tragiske forlis og triste skjebner.
Dette er og tatt for seg og kjente vrak er avmerket på et digert kart. Totalt finnes det hundrevis.
Fra reisning av Kulisteinen til havbrukets spede begynnelse
Reisningen av Kulisteinen og livet for 1000 år siden er andre ting man får et innblikk i. Tema som fiske og fangst i mange former hører selvfølgelig med. Havbruk og oppdrettsnæringens spede begynnelse ved Smølas egen utgave av Leonardo Da Vinci, Ingar Holberg, kommer man ikke unna. Det er verdt et besøk i seg selv. Litt friskt sagt så er Smøla selve havbrukets vugge i Norge. En av de definitivt!
Nytt av året er at det også er en imponerende eggsamling (godkjent samling) som kan ses på utstillingen.
Flystyrt og forlis
Flystyrt ved Smøla med fatale følger i forbindelse med et av mange forsøk på å sette det tyske slagskipet Tirpitz ut av spill gis det også innblikk i. Filmer fra fiskeri med dramatiske forlis inngår naturlig i historier fra Smøla. Det vil bli en egen avis om alt man kan se og oppleve skal berettes om her.
Smølas døtre
Men for de som var der i fjor og tror det er liten vits med et nytt besøk kan jeg glede dem. Nytt av året er nemlig en utstilling kalt "Smølas døtre" som tar for seg viktigheten av kvinnenes betydning for samfunnet og dets utvikling. Det er vel en historie som aldri kan poengteres og fremmes nok!
Geologisk konglomerat
Smøla er som kjent av mange bokstavelig talt et konglomerat geologisk. Dette er eget tema og i samarbeid med NGU er en miniutstilling presentert. Den tredje nyheten er tidligere nevnte Kuli og Edøy, to sentrale øyer i norgeshistorien. Møt Fru Guri, Tore og Halvard i så og si i egen person. Årets utstilling er kort og godt et must for alle og enhver. Alle har man et forhold til havet på et eller flere vis uansett hvem man er og hvor man kommer fra.
Tragisk ulykke
Men en ting mangler dessverre under årets utstilling og bør nevnes. Det er et ufattelig tap i mange henseender for ikke minst familie og også lokalsamfunnet. Per Anton Brennskag som sammen med sin kjære kone Anne - Grethe omkom i en tragisk ulykke for noen uker siden. Per Anton var en av ildsjelene bak utstillingen i "Kvitbryggå" i Dyrnesvågen og satte virkelig preg på utstillingen. Både ved mange timers innsats før, under og etter utstilling. I tillegg til å gjenskape feskarbondens kjøkken i full størrelse så realistisk at mange nok vil nikke gjenkjennende ved synet.
Velkommen til utstilling
Med disse ord gjenstår det bare å ønske velkommen til nok en imponerende utstilling i Dyrnesvågen og takk til "Kystkulturgruppa" i Vestsmøla Velforening for godt utført arbeid.
Åpningstider og priser
05. - 28. juli: 13:00-17:00.
Mandager stengt.
Inngang 100 kr. Barn under 16 gratis. Enkel QUIZ m fine premier for barn. Salg av "Smøla minne" med flere årganger.