Sist vinter fikk Møre og Romsdal fylkeskommune i samarbeid med Nekton undervisningskonsesjon for inntil 780 tonn laks. På anlegget Solværet, ved Solværet i skjærgården sørvest for Smøla, får elevene ved Kristiansund videregående skole tilgang til fisk og topp moderne utstyr i opplæringen, skriver Møre og Romsdal fylkeskommune og Kristiansund videregående skole i en pressemelding.
Nylig har fylkeskommunen også bestilt en ny båt som elevene kan bruke for å komme seg til anlegget. Rektor ved Kristiansund vgs, Marit Rovik Bjerkestrand, og Roger Osen fra Nekton er begge begeistret over samarbeidet og ser store fordeler for elevene.
Utdanningsmodellen
Praksisnær opplæring: 12 elever fra Vg2 Akvakultur tilbringer tre dager i uken på oppdrettsanlegget, der de får praktisk erfaring i båt og på matfisklokalitet.
Realistisk innblikk i arbeidslivet: Målet er å gi elevene en forståelse av havbruksnæringen og forberede dem på fremtidige karrieremuligheter.
Samarbeid mellom skole og næring: Samarbeidet med Nekton sikrer elevene tilgang til moderne utstyr og erfarne fagfolk.
Positive tilbakemeldinger: Elevene setter pris på den praktiske erfaringen og muligheten til å lære fra erfarne ansatte på Solværet.
Videre muligheter
Etter fullført Vg2 Akvakultur kan elevene velge mellom ulike veier:
- lærling som røktar/driftstekniker
- lærling som matros
- videre studier for å oppnå generell studiekompetanse
Potensiell økt interesse
Rektor ved Kristiansund videregående skole tror at undervisningskonsesjonen vil føre til økt interesse for naturbruk og akvakultur, men det er for tidlig å si noe sikkert ennå. De forventer å se effekten av tilbudet om et par år. Hun understreker også betydningen av dette samarbeidet og sier det er en «drøm» for alle involverte i yrkesfaglig opplæring å ha et så tett samarbeid med et relevant fagfelt.
Eksempelet med Kristiansund vgs. og Nekton viser at et vellykket samarbeid mellom skole og næringsliv kan gi elevene en unik og verdifull utdanning innen akvakultur.
Les også
Fremtidens havbruksnæring formes på Smøla