Vi vil i tiden fremover gjerne motta tips eller informasjon fra personer eller organisasjoner som har opplevd korrupsjon, uheldige nettverk, lukkede nettverk, brudd på konkurranseloven eller anbudssamarbeid. Å tro at korrupsjon ikke eksisterer hos oss, er naivt. I en skjebnetid for Kristiansund og Nordmøre, er vi de første til å omfavne alle gode og åpne nettverk for økt konkurranseevne, samarbeid, tiltakslyst, kreativitet og oppfinnsomhet. Men når nettverk lukkes og ting foregår på bakrommene, ønsker vi at dette bringes frem i lyset og blir gått etter i sømmene. Her er vi avhengig av dere der ute, for å rette søkelyset mot de som trenerer, beriker seg på felleskapets goder eller på annen måte opptrer som maktens mørkemenn.
Lukkede nettverk er det siste denne byen og regionen trenger akkurat nå. Kanskje noen har så mangehatter at det er på tide å se hvem og hva som skjuler seg under hattene. Dette kan være forhold som i større grad sannsynligjør korrupsjon og gir store utfordringer for å kunne forhindre det.
Ingen korrupsjonsfri sone
– Det finnes ingen korrupsjonsfri sone i Europa, sa EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström da hun la fram EUs første rapport om korrupsjon i unionen i februar 2014. Den samme rapporten påpeker at faren for korrupsjon er høyere på regionalt og lokalt nivå på grunn av at det er færre og svakere kontrollsystemer enn på nasjonalt nivå. Malmstrøm kommenterte også at korrupsjon undergraver borgernes tillit til demokratiske institusjoner og rettstaten.
Korrupsjon
Økokrim definerer "korrupsjon" slik:
- "Korrupsjon defineres som det «å gi/tilby eller kreve/motta/akseptere en utilbørlig fordel i anledning stilling, verv eller oppdrag». Det er altså ikke et vilkår at den utilbørlige fordelen kan knyttes til en bestemt handling eller unnlatelse; det er tilstrekkelig at den har sammenheng med en persons stilling, verv eller oppdrag. Korrupsjon i offentlig og privat sektor likestilles."
Påvirkningshandel
Påvirkningshandel er også et begrep som benyttes innen korrupsjon og som defineres slik:
- "Straffebestemmelsen mot påvirkningshandel fremgår av straffeloven § 389. Bestemmelsen setter forbud mot å gi/tilby eller kreve/motta/akseptere en utilbørlig fordel for å påvirke en annen persons utføring av stilling, verv eller oppdrag. Slik ulovlig påvirkningshandel kan forekomme i tilfeller hvor en person hevder å være i stand til å påvirke en beslutningstaker, og utnytter denne stillingen til å kreve eller motta utilbørlige fordeler."
Korrupsjon og påvirkningshandel straffes med bøter eller fengsel inntil tre år. Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel inntil 10 år.
Konkurranseloven
Konkurranseloven sier blant annet:
”Enhver avtale mellom foretak, enhver beslutning truffet av sammenslutninger av foretak og enhver form for samordnet opptreden som har til formål eller virkning å hindre, innskrenke eller vri konkurransen, er forbudt."
Konkurransetilsynet om anbudssamarbeid
Konkurransetilsynet mener at ulovlig anbudssamarbeid er svært uheldig på generell basis og kan ha betydelige og vidtrekkende skadevirkninger. Anbudssamarbeid er blant de alvorligste formene for økonomisk kriminalitet. Et slik samarbeid innebærer at konkurrenter samarbeider om priser og vilkår før anbud leveres til oppdragsgiver eller de blir enige om at en eller flere av dem ikke gir anbud. Fra internasjonale undersøkelser kan man se at prisene gjerne øker fra 10-50 % i slike tilfeller.
Anbudssamarbeid kan kan blant annet betegnes ved at:
- Det gis fiktive anbud
- Man unnlater å gi anbud
- Man "roterer" anbudene
- Man deler markedet
Whistleblowing
Mange føler sannsynligvis på faren for å bli oppfattet som illojal ved å påpeke ulovligheter uten å gå tjenestevei eller holde det internt i organisasjonen. Derfor har Arbeidstilsynet utarbeidet en egen brosjyre om varsling av korrupsjon og andre misligheter i en virksomhet. Alle har et samfunnsansvar og bør si ifra om straffbare handlinger. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har i samarbeid med Arbeidstilsynet utarbeidet en veiledning om varslingsreglene i arbeidsmiljøloven. http://www.arbeidstilsynet.no/brosjyre.html?tid=92252
Det er åpenbart at korrupsjon i en eller annen form foregår i vår region. Av og til er det vanskelig å oppdage uten at noen vil stå frem å fortelle om det.
Tips til KSU kan du gjøre du her. https://www.ksu.no/tips . Det er fullt mulig å tipse oss anonymt i samme løsning.