Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Artikkel
16 juni 2017 12:15
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, spalist. Foto: Privat
Per Helge Pedersen, spalist. Foto: Privat
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er det på tide at Nordmøre får sin rettmessige del av innovasjons- og forskningspengene som deles ut av bl a Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og andre offentlige aktører.

Nylig ble det arrangert et meget interessant seminar på Quality Grand Hotell i Kristiansund i regi av forskningsrådet. På dette seminaret ble det gitt en bred presentasjon av alle de mulighetene som finnes. Dessverre står nordmøringene også på dette området langt bak i køen i forhold til de andre områdene i Møre og Romsdal. Dette MÅ det bli en forandring på.

Bedriftene på Nordmøre må bli mer proaktive i forhold til å utnytte de mulighetene som foreligger for å få støtte til gode ideer. På den annen side må de ulike institusjonene bli flinkere til å besøke Nordmøre. Vi må også forvente et helt annet engasjement av de lokale aktørene som jobber innenfor dette feltet.

Jeg vet at mange som jobber med gode prosjekter på Nordmøre  - prosjekter som kan gi nye arbeidsplasser - har fått lite hjelp og støtte fra det apparatet vi har i rundt om i kommunene.  Slkik skal det ikke være. Selvsagt finnes det også her som overalt i Norge «gode» hjelpere som gjerne vil skrive søknader for deg. Det er nemlig litt av en jungel man skal gjennom for å få støtte, og for en enkel sjel synes det uovervinnelig å komme gjennom denne jungelen med livet i behold.

Problemet er at så snart man får et tilsagn om støtte, skal disse hjelperne har sin del av kaka straks tilsagnet er klart. De som har søkt må gjerne vente lenge før pengene kommer. Det betyr at mange gründere da må ta fra egen lomme eller låne penger for at de «gode» hjelperne skal få sitt. Får de ikke pengene kommer inkassovarslene i strie strømmer. Slik skal vi heller IKKE ha det.

Forskningsrådet, Innovasjon Norge og de lokale rådgivningskontorene som er bygget opp må hjelpe grründerne slik at alle pengene som blir bevilget går til å utvikle de ideene som kan gi arbeidsplasser. Pengene skal ikke gå til «tilskuddsprofitører».

Nå har både Innovasjon Norge og Norges forskningsråd lovet å besøke Nordmøre oftere. Håpet er at det skal bli en bedre dialog slik at vi får de omstillinger og den nyskapningen som trengs på Nordmøre for å sikre at denne delen av landet kan utvikle seg videre. Få andre områder har bedre  naturgitte betingelser for ny vekst.

Vi må også få frem at det skjer utrolig mye positivt i næringslivet på Nordmøre for tiden. Mange nye bedrifter er kommet til, og det skjer omstillinger også i gamle bedrifter som kan føre til ny vekst i antall arbeidsplasser. Skal Nordmøre utvikle seg må vi har et rikt og variert næringsliv.

Jeg håper også at politikerne på Nordmøre forstår at skal Nordmøre få en ny giv, ja, da må næringslivet prioriteres. Det er tross alt bedriftene og de som jobber der som sørger for at kommunene får de skatteinntektene de så sårt trenger.

Norges forskningsråd og Innovasjon Norge sitter på milliarder av kroner. Nå MÅ Nordmøre få en større del av disse midlene. Og midlene kommer dersom vi har evnen til å tenke nytt og innovativt. Her er det lite konstruktivt å skylde på alle andre. Her sitter vi med nøkkelen selv.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse