Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
02 september 2017 21:10
Del på Facebook
Folkebevegelsen for lokalsykehusene demonstrerer mot helseforetaksmodellen på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Folkebevegelsen for lokalsykehusene demonstrerer mot helseforetaksmodellen på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Representanter fra lokalsykehus i hele landet troppet opp foran Stortinget for å vitne om konsekvensene av helseforetakene. Politikerne etterlyser alternativer.

Folkebevegelsen for lokalsykehusene , som kjemper mot helseforetakene, hadde lørdag invitert lokalsykehusaktivister fra flere kanter av landet for å fortelle om sine erfaringer med modellen.

– Nødhjelp avhenger av været

– Vi ser at pasienter ikke blir lagt inn, at de fort blir skrevet ut og at de får dårligere behandling, sa Åsne Linnerud, som er tidligere lokal stedlig leder ved Rjukan sykehus. Hun forteller at liv står på spill ettersom tilgangen på luftambulanse er gitt værforholdene den aktuelle dagen.

Demonstrantene holdt opp skilt med slagord som «Sykehus er ikke butikk» og «Akuttsykehus i Distrikts-Norge redder liv».

Helseforetakene ble innført etter at staten overtok ansvaret for sykehusene fra fylkene i 2001. Helseforetakene er igjen eid av helseregioner, som det i dag finnes fire av i Norge. Appellantene under demonstrasjonen foran Stortinget klaget over en tung byråkratisering av systemet og dårlig beredskap ved lokalsykehusene.

Avdelinger sesongstenges

– Det blir til slutt en stor ledelse som styrer tomme korridorer på sykehusene, og ansvaret pulveriseres gjennom flere ledd med ledelse, slo barnelege Anna Owczarz ved Kristiansund sykehus fast.

Modellen for helsevesenet har ført til at rammefinansieringen ble erstattet av innsatsstyrt finansiering, hvor sykehuset får betalt ut fra hvilken behandling de utfører. For Kristiansund sykehus betyr det at barneavdelingen holdes stengt i helger og i ferier.

– Foreldre med syke eller skadde barn må dermed reise 3–4 timer for å få behandling for dem, sa Owczarz. Videre påpekte hun at det er avstanden mellom Oslo og Göteborg.

Leverte krav til politikerne

Folkebevegelsen for lokalsykehusene har utarbeidet en rekke krav til Høyre og Arbeiderpartiet. Til stede for å motta kravene var Kristin Ørmen Johnsen (H) og Torgeir Micaelsen (Ap), som begge sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Begge vil beholde helseforetakene.

– Jeg kommer til å si noe dere ikke liker: Høyre ønsker ikke å avvikle helseforetakene, innledet Johnsen sitt svar til kravene.

– Man har ikke klart å komme opp med en modell som kan erstatte det regionale nivået. Da må man heller se på å forbedre det systemet, sa hun.

Den samme meldingen kom fra Arbeiderpartiet.

– Hvis det fantes en annen måte vi kunne styre sykehusene på, så har vi overhodet ingen prestisje rundt at vi skal beholde dagens modell, sa Michaelsen.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDen raskeste traséen for Møreaksen går over Otrøya – det er ingen premiss for fergefri E39. Som en konsekvens av ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDersom premisset er at E39 skal først og framst legge til rette for fergeavløysing til Otrøya og Gosssen er argumentrekka ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNår du ikke har argumenter til artikkelen, så skriver du om noe helt annet. Les innlegget til Rasmussen en gang ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøVeblungnes: Trangt gjennom sentrumBrustuglia: Problem på vinterenVolda sentrum: E39 gjennom sentrum.Rv70: 3 bruer oppgraderast til å takle dagens standard på ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
Strekninga Vik til Molde har vore ferdig regulert i 2 år, KS2 er gjennomført og teknisk sett er prosjektet ferdig ...
Terje Sundsbø 16 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
De som ønsker å stoppe Møreaksen, bør ha tenkt gjennom alternativene. Hvordan mener de fylkeskommunen skal finansiere fergefritt til Aukra ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse