Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm
Artikkel
05 september 2017 15:44
Del på Facebook
Det blir en trolsk stemning når det majestetiske Innerdalstårnet speiler seg i Renndalsvatnet. (Foto: Terje Holm)
Det blir en trolsk stemning når det majestetiske Innerdalstårnet speiler seg i Renndalsvatnet. (Foto: Terje Holm)
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmøre har mye vakker natur med relativt korte avstander til attraktive hav-, fjord- og fjellopplevelser. Innerdalen ligger helt vest i Trollheimen, litt over en times kjøring fra Kristiansund. Letteste adkomst med bil er å ta av fra RV 70 på Ålvundeid, deretter 20 min kjøring innover dalen til parkeringsplass. Herfra vel en times gange inn til Renndølsetra og Innerdal Turisthytte, som ligger med 10-15 min gangavstand til hverandre.

Norges vakreste dal trekker mange turister

Innerdalen blir med rette betegnet som Norges vakreste dal. Kristiansund og Nordmøre Turistforening (KNT) har mange populære turer ut fra Innerdalshytta, bl.a. til Todalshytta og Kårvatn over Snekkardalen eller Bjøråskaret. Det er også merkede løyper til Eiriksvollen og Bårdsgården. Stadig flere oppdager Innerdalen, som har fått mye velfortjent oppmerksomhet gjennom media, brosjyrer og reportasjer i aviser og magasiner. Turister og fjellvandrere med forskjellige dialekter og språk finner veien til Norges vakreste dal. Mange velger Innerdalen som utgangspunkt for lengere fjellturer, mens andre tar en times rusletur til Renndølsetra for å smake på ekte bakels med syltetøy og rømme eller ta en middag på Innerdalshytta.

Innerdalen Landskapsvernområde og hyttene

Renndølsetra har vært i familien Opdøls eie siden 1740 med seterdrift og turistvirksomhet fra 1950-tallet. Bestefaren til dagens eier, Eystein Opdøl , lykkes gjennom en lang kamp med at professor Olav Gjærevoll fikk opprettet Innerdalen Landskapsvernområde i 1967. Renndølsetra er i dag et seteranlegg i full drift sommers tid. I tillegg til tradisjonsbasert seterproduksjon av meieriprodukter, har Renndølsetra også tilbud om servering og overnatting for fotturister. Innerdal Turisthytte har opp gjennom årene vært et overnattingssted for fjellturister og andre tilreisende. Olav og Betzy Innerdal tok over driften i 1943 og utviklet Innerdalen til et populært sted for klatring. Olav startet opp klatrekurs i 1963 i samarbeid med det den Norsk Tindeklub, hvor han var innbedt medlem og godkjent patentfører. Senere ble det samarbeidet med Den Norske Turistforening. Kjente fjell er Innerdalstårnet 1450 m, Trolla 1850 m (Trollheimens høyeste), Skarfjell 1790 m og Dronningens Krone 1816 m. Vinnubreen er en av midtnorges største breer. Dagnes hytte ble bygget i 1988 og tilbyr overnatting, selskaper og matservering. Gammelhytta sto ferdig i 1889 og hadde sine første gjester i 1890. Med offisiell åpning i 1893 var dette den første turisthytte nord for Dovre. Som en del av KNTs store hyttenettverk, er gammehytta selvbetjent og har en atmosfære av fordums tid, restaurert av KNTs driftige dugnadsfolk. Den som bor her får kjøpt måltider ved Innerdal Turisthytte i sesongen, og har dessuten til gang til dusj. Låven er smakfullt bygget om til turistformål og er selvbetjent om vinteren.

For mer info om hyttene og turer i Innerdalen: www.kntur.no

02 Innerdalen hytter med vann og fjell 0309 2017 THNorges vakreste dal er godt tilrettelagt for familieturer. (Foto: Terje Holm)

03 Innerdalen bater pa vannet 0309 2017 THNasjonalromantikk som kan gi assosiasjoner til brudeferden i Hardanger… (Foto: Terje Holm)

04 Innerdal Gamle Innerdalshytta 0309 2017 TH 01Den gamle Innerdalshytta drives av KNT som har et samarbeid med Iver og Torill Innerdal. (Foto: Terje Holm)

05 Renndolsetra Sigrunn 07 2013 THSigrunn serverer Norges beste bakels ved Renndølsetra. (Foto: Terje Holm)

06 Innerdalen Vinnubreen 0309 2017 THIsbre på Nordmøre: Vinnubreen er en av midtnorges største breer. (Foto: Terje Holm)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse