Kristiansund trenger et fyrtårn skrev jeg i Tidens Krav i november 2006. Et slikt fyrtårn trenger vi fortsatt. Tenk om dette Klippfiskbygget kunne blitt realisert. Da har vi hatt et fantastisk hotell med kulturhus, museer og Campus på byens aller beste tomt. Bygget var utformet som stående klippfisk.
Arkitektene i Norge er spesielt opptatt av Kristiansund på grunn av at dette er en av de mest gjennomførte gjenreisningsbyene. Men skal Kristiansund kunne utvikle seg, må også ny arkitektur inn i byen.
Den gang var jeg sjefredaktør i Byggeindustrien. Dette med den videre utvikling av Kristiansund var noe jeg ofte diskuterte med mine arkitektvenner. Jeg drøftet dette også med en av Norges mest kjente arkitekter – Ole Wiig i Arkitektfirmaet NarudStokkeWiig. Han tente på ideen og sammen med gode kolleger kom han med et flott og spenstig forslag.
Men i likhet med mange andre dristige prosjekter som har vært lansert i Kristiansund, falt forslaget bokstavelig i fisk.
Tidens Krav laget flere oppslag om prosjektet. De siterte også nettsiden potentialarchitecture.com som har laget en oversikt over prosjekter som ikke er blitt realisert.
NarudStokkeWiig brukte 170 timer på dette prosjektet. Skissen til hotell og kulturhus på Devoldholmen var et resultat etter at flere hadde foreslått å utnytte Devoldholmen til noe nytt når Averøy-ferga ble historie.
Jeg mente at dette ville bli et monumentalt bygg som vil sette Kristiansund på verdenskartet. I tillegg ville det løse en rekke av de store oppgavene byen har arbeidet med i en årrekke. Dette kunne bli et fantastisk kulturbygg, og det kunne bli et fantastisk hotell som kan ta i mot de største konferanser. Det kunne også brukes som en del av terminalsystemet i byen. Jeg mente da som nå at dette ville være den beste plassen for Nordmøre Museum. Og et Campus ville passe utmerket inn.
Intensjonene var de beste, men et slikt bygg var politisk uaktuelt, og området skal fortsatt brukes til havneformål, skrev Tidens Krav i 2007.
Klippfiskhotellet skulle dekke omtrent 12 000 kvadratmeter.
Devoldholmen ligger der fortsatt attraktiv. Nå diskuteres det om Kristiansund Campus skal legges der eller til Kirketomta. Kulturhus, bibliotek og museum er bestemt lokalisert til området der den gamle skolen i Langveien ligger. Årene har gått, men lite har skjedd. Den politiske handlingskraften synes å være totalt fraværende.
Jeg fatter ikke at ikke Kristiansund bruker havneområdet sitt bedre. Hvorfor ikke lære av det mange andre havnebyer i verden har gjort.
De gamle klippfiskeksportørene bidro til å sette Kristiansund på verdenskartet. Dette var modige folk som hadde evne til å handle. Denne evnen må kristiansunderne få tilbake.
Tegningene av Klippfiskhotellet har jeg fortsatt. Finnes det noen som ser mulighetene?
Nå lanseres en rekke ulike forslag til å gjøre byrommet i Kristiansund bedre. Dessverre er mange av disse forslagene håpløse og fragmenterte. Man synes å tenke veldig smått. I stedet for å forskjønne byen bidrar mange av forslagene mer til å ødelegge byen.