Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Artikkel
27 desember 2017 06:00
Del på Facebook
Foto: Gerd Altmann
Foto: Gerd Altmann
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sykehus-saken har på mange måter ligget som et dystert bakteppe på Nordmøre i hele 2017.  Det vil det også gjøre i 2018 dersom det ikke kommer opp løsninger som nordmøringene fortjener og trenger. Det har også vært flere andre nedturer, men alt tyder på at det nå vil snu. Ikke minst ser vi de positive meldingene som kommer fra alle næringene som har en tilknytning til havet.

Slutt å dyrke de tapte slag

Nordmøringene - og i særdeleshet kristiansundere – har en egen evne til å dyrke de tapte slag. Det må vi slutte med. Vi må se mulighetene – og så må vi bruke mulighetene. Unnlathetenes tid må være forbi. Som så mange andre ganger har jeg sagt at vi må stole på egne krefter – og vi må gjøre jobben selv.

Per Helge Pedersen, fast spaltistPer Helge Pedersen, fast spaltist. Foto: PrivatVi har nok av eksempler på at andre ikke gjør jobben for oss. Ja, ofte føler vi oss rett og slett motarbeidet. Nedleggelsen av Ello glemmer man ikke så lett. Det Orkla-konsernet her har gjort er hjerterått. Det å flytte en overskuddsbedrift med en over 100 år gammel industrihistorie til utlandet, viser hvordan dagens industriherrer tenker. Kalkulatorene deres har vel fortalt at fortjenesten kan bli enda større ved å ta et slikt grep.

Det er ikke lett

Jeg er den første til å innrømme at det ikke alltid er lett hverken å dyrke tapte slag eller å få gjennomslag for nye tanker. På Nordmøre er det i dag veldig mange bedrifter som venter på å få en tiltalelse eller en konsesjon for å utvide virksomheten. Dette gjelder ikke minst innen fiskerinæringen. Problemet er at det går både vinter og vår før man får svar fra myndighetene. Ja, den kan ta flere år før vedtaket fattes. Dette er i dag et betydelig problem som politikere og andre må ta tak i. Nordmøre ligger bokstavelig talt midt i smørøyet på dette området. Vi har veldig mange arbeidsplasser knyttet til havet, men vi kan få så mange flere jobber knyttet til havrommet.

Mye innovasjon

Det er utrolig mange innovative mennesker på Nordmøre. Stadig dukker det opp nye bedrifter som lanserer nye produkter og løsninger verden trenger. I oljeindustrien har det vært mange tunge dager, men vi ser at folk har kastet seg rundt. De har sett på hvordan man kan jobbe smartere – og fremfor alt billigere. Da oljeprisen lå langt over 100 dollar pr fat, var det ikke så nøye hva ting kostet. Men etter det dramatiske oljeprisfallet måtte oljeselskapene tenke helt nytt. Heldigvis har vi hatt mange nordmørsbedrifter som har tatt signalene. De har kastet seg rundt og har i dag en veldig konkurransekraft. Jeg gleder meg hver eneste dag når lokale bedrifter kan presentere nye viktige kontrakter. Denne gleden gjelder uansett næring.

Høyskolesenteret er viktig

Det er en skam at Nordmøre har blitt hengende etter når det gjelder å utvikle viktige utdannelsesinstitusjoner på høyskolenivå.  Det har vi dessverre mye oss selv å takke for. For få lokale politikere skjønte hvor viktig dette var, og dermed mistet vi den muligheten vi i sin tid hadde. Jeg gremmes fortsatt over hvordan den viktige navigasjonsskolen i Kristiansund ble ribbet. Hadde de lokale politikerne den gang utnyttet det fortrinnet de hadde med åpne kanaler opp til Regjering og Storting, ville mye vært annerledes. Men det virket som om dette ikke var noen sak for dem som styrte lokalpolitikken den gangen. Dette er ett av de mange tapte slag. Nå må alle gode krefter settes inn for å skape en ny fremtidsrettet undervisningsinstitusjon på Nordmøre.

Sykehusbygget må fylles

Uansett er det nå viktig at bygget til Kristiansund sykehus fylles med et fremtidsrettet helsemessig tilbud som kan tjene innbyggerne. Det har vært lansert mange vidtløftende planer. Dessverre har mange av oss blitt veldig skeptiske til det helseforetaket som har ansvaret for liv og helse på Nordmøre. Det å rette opp tilliten til dem som har ansvar både for helseforetaksmodellen og for «vårt» helseforetak krever et stort arbeid. Sykehus-saken har vært århundrets svik mot Nordmøre. Men i ærlighetens navn må vi kunne gå i oss selv. Har vi kunne gjort noe annerledes i den årelange prosessen som har ført til det famøse vedtaket Stortinget nå har sagt ja til?  Dette er kanskje ett av de største og mest sviende tapte slag denne regionen har opplevd i moderne tid. Men nå må vi bite tennene sammen og kjempe for at det flotte sykehuset vårt får et innhold som gjør at «sår» kan gro.

Skal man lykkes må det arbeides

Det har gang på gang vist seg at skal man lykkes, kreves et langt og grundig arbeid. Heldigvis har vi mange eksempler på at nordmøringene har lykkes. Krifast og hovedservicebasen for oljenæringen i Midt-Norge er to eksempler. Vi har også mange andre også.

Men vi må også ha evnen til å vare på det vi har. Og det gjør vi beste ved å bruke det vi har om det er kulturtilbud, helsetilbud, flyplasstilbud eller hva. Det å handle i våre «egne» butikker er også en måte å opprettholde et rikt tilbud på Nordmøre. Alt er ikke bare selvsagt.

Det at også andre bruker de tilbud vi har på Nordmøre vil selvsagt føre til å trygge og utvide tilbudene. Nordmøringene har utrolig stor spennvidde i sitt varetilbud. Det gjelder at vi ser det selv før det er for sent.

Vi er ved slutten av et år. Vi har opplevd sorger og gleder. Snart kommer et nytt år. Bruk det og utnytt mulighetene.

For min del takker jeg for det året som er gått. Fra Skrivarstua ved Karihavet sender jeg alle gode ønsker for det nye året. Godt Nytt år Nordmøre.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse