Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Erika Indergaard, Nordic Light
Artikkel
23 januar 2018 14:32
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hennes største bekymring er å falle på isen og ødelegge kameraet sitt. Å forlate komfortsonen for å jobbe i et annet miljø, stoppet ikke den portugisiske fotografen Inês Marinho (27 år) fra å søke om å bli den neste Artist in Residence hos Nordic Light. Nå er hun kommet til byen og her får du vite mer om hennes planer for oppholdet og prosjektet "From my home to yours" som vil ende opp i en utstilling på Nordic Light Gallery.

Inês MarinhoInês MarinhoInês Marinho er den andre fotografen i Nordic Light sitt "Artist in Residence"-prosjekt, støttet av Møre og Romsdal fylkeskommune. Hun skal bo og jobbe i Kristiansund og omegn de neste par ukene, ha en utstilling under Operafestukene og gjennomføre en eller flere workshops.

Inês, velkommen til Kristiansund! Hva er ditt første inntrykk?

– Det er en veldig vakker by! Jeg elsker nærheten til sjøen, jeg føler meg alltid mer komfortabel når jeg er i nærheten av den.

Har du vært i Norge før?

– Jeg var noen dager i Oslo og Bergen i 2011. Jeg er veldig glad for å komme tilbake og få oppleve en annen by.

Hvorfor valgte du å søke på vårt residensopphold og å komme til Norge for å jobbe? 

– Jeg er alltid interessert i å forlate min komfortsone og jobbe i et annet miljø. Når det gjelder denne muligheten her, var jeg veldig glad for at den var i Norge, da den på en eller annen måte er relatert til min bestefars livshistorie – noe jeg skal prøver å utforske og fortelle om i et senere prosjekt. Det er også mange ulikheter mellom livet i Norge og i Portugal: arkitektur, natur, byplanlegging, folket, været. Jeg er interessert i å oppleve denne kontrasten.

Hva forventer du fra ditt opphold her?

– Jeg håper å kunne produsere arbeid som jeg kan være stolt av og som representerer denne erfaringen, jeg håper å møte og komme i kontakt med ulike mennesker, utforske Kristiansunds natur og geografi.

Jeg gleder meg til å få en relasjon og et sterkt forhold til byen og befolkningen her, slik at jeg kan skape et prosjekt som ikke bare omfatter mine personlige minner og følelser, men også lokalsamfunnets. Jeg har også som mål å utforske byen og områdene rundt, lære masse og fotografere mye!

Noen bekymringer?

– Egentlig ikke ... Vel, fotografering i kulde er jeg ikke vant til, så kanskje å falle på isen og ødelegge kameraet mitt ..? J

Hvordan begynte du med fotografering?

– Jeg har vært interessert i fotografering fra tidlig alder, men jeg startet mer seriøst da jeg tok et kurs i analog fotografering. For meg handlet det om den magien som skjer i mørkerommet. Da jeg senere bodde og jobbet som grafisk designer i Sofia, var favorittperioden min før og etter jobb, da jeg kunne dokumentere livet i og rundt Bulgaria.

Jeg skjønte at jeg bare måtte fortsette med det, og det var da jeg bestemte meg for å ta en mastergrad i fotografering i Madrid. Det jeg tiltrekkes av ved fotografering er prosessen: å prøve å finne ut av ting, se nærmere på ting, å oppdage mer om meg selv og det som er rundt meg.

Hva inspirerer deg i arbeidet ditt?

–  Naturen, havet, minner, mysterier, historiefortelling generelt, menneskers historier og deres forhold til sine omgivelser.

Du har gjort mange slags prosjekter. Hva er du mest stolt av i din karriere så langt?

– Jeg er mest stolt av prosjektet "Hands remember", som jeg startet i Madrid. Dette er et prosjekt om blinde menneskers visuelle minner. Jeg hadde kort tid til å gjennomføre det, jeg måtte finne blinde mennesker som sa ja til å bli intervjuet, snakke med folk på et språk jeg ikke var komfortabel med, og lage fotografiene. Alle disse menneskene jeg møtte, som levde ordinære liv, men var utrolig fascinerende og inspirerende.

Hva planlegger du å fotografere under ditt opphold i Kristiansund?

– Min plan i Kristiansund er å gå de samme rutene som jeg ofte gjorde i hjembyen min i barndommen og tenårene, fra mitt hjem til skolen, til venners hus, til stranden og så videre, og så fotografere det jeg finner på veien: landskap, menneskene jeg møter, snøen, trær ... Jeg håper på ulike opplevelser og situasjoner.

Hvordan vil du tilnærme deg lokalsamfunnet og få befolkingen til å engasjere seg i arbeidet ditt?

– Jeg vil tilnærme meg mennesker på samme måte som jeg har gjort i andre prosjekter, hvor jeg bare stopper de jeg finner interessante, innleder en samtale, ber om å få ta et portrett. Jeg liker spontaniteten i det hele.

I tillegg så håper jeg at folk kommer til utstillingen min og oppdager en annerledes opplevelse i sin egen by.

Til slutt, hva er dine langsiktige planer og drømmer?

– Å fortsette å føle meg fascinert av fotografering og fortsette å lære. Det er også noen prosjekter jeg har planlagt som jeg håper jeg kan komme i gang med, for eksempel å fortsette med "Hands remember"-prosjektet i andre byer og samarbeide med kunstnere fra forskjellige felt. I tillegg flere reiser, flere residensopphold, flere prosjekter.

Jeg er også interessert i redaksjonell design, så jeg håper å kunne publisere min historie "At the Sea" når den er klar, og kunne nå flere mennesker.

Takk, Inês, vi gleder oss virkelig til oppholdet ditt og utstillingsåpningen den 2. februar. Lykke til!

FRA MITT HJEM TIL DITT - Inês prosjekt for oppholdet i Kristiansund

”Jeg ble født i Vila do Conde, en liten kystby i Nord-Portugal. Fra sykehuset hvor jeg ble født, flyttet jeg til Júlio Sául Dias Avenue nr. 403, hvor jeg bodde i mange år.

Jeg gikk på barneskole i Benguiados gate. Om ettermiddagen gikk jeg ofte til svømmebassenget i Mestre António Samuels gate, og til idrettshallen i Dom Sancho I's gate for gymnastikk. Under ungdomsskolen og videregående skole gikk jeg til Afonso Betote Avenue. Det var nært hjemmet mitt, det tok meg kanskje 5 minutter å komme dit. Noen år senere trente jeg svømming og treningen ble holdt i en by i nærheten, på Varzim Sport Club i Póvoa de Varzim. De fleste av vennene mine bodde på Benguiados gate, og vi pleide å leke der, i husets kjellere, og løpe rundt naboens kornfelt.

I løpet av sommeren gikk jeg vanligvis til stranden som heter "Turismo" i Brasil Avenue og ble der til solnedgang. Sammen med venner og familie hadde vi mange sommerfester ved min fetters feriehus på Ferrol street. Noen år senere, da jeg gikk på college, gikk eller syklet jeg til T-banestasjonen for å ta toget til Porto.

Det var veldig kjente ruter. Jeg kunne sannsynligvis gått dem med lukkede øyne. Hva om jeg tar alle disse rutene i Kristiansund? Hvor vil de bringe meg? Hva finner jeg?

Min ide for oppholdet i Kristiansund er å overføre disse kjente rutene til kartet over Kristiansund, å ta disse kjente stiene i en ukjent norsk by og tilpasse det til hjemme. På den måten vil jeg oppdage Kristiansund gjennom rutene jeg pleide å ta i Vila do Conde, og knytte meg til denne fremmede byen gjennom de forskjellige rutene jeg tok gjennom de ulike fasene i livet mitt. Jeg vil starte hver rute på samme sted (min bopel i Kristiansund) og gå derfra.

På disse ekspedisjonene vil jeg bruke fotografi og video, og jeg har tenkt å bli involvert ikke bare i byens geografi og landskap, men også med lokalsamfunnet.

Med denne tilnærmingen har jeg til hensikt å tolke og stille spørsmål om definisjonene av visuell erfaring og livserfaring. Dette oppholdet vil ende opp i en utstilling som viser et utvalg av fotografier og noen videoer.”

Ines route at home and in KSU Kart-ruter. Venstre side: Eksempel på en rute jeg pleide å ta i Vila do Conde, fra mitt hjem til Vila do Conde T-banestasjon (1,21 km). Høyre side: Eksempel på samme rute i Kristiansund.

OM INÊS MARINHO

Inês Marinho (27 år) er en fotograf fra Vila do Conde i Portugal.

Hun studerte kommunikasjonsdesign i Porto og profesjonell fotografering i Madrid. Fra tidlig alder har hun blitt fascinert av historier, både i bøker og filmer. I dag bruker hun fotografi som grunnlag for sin egen historiefortelling.

Fotografi er hennes måte å oppdage, utforske og uttrykke seg selv og virkeligheten rundt seg. Hennes arbeid fokuserer på redaksjonelt foto og dokumentarfotografi.


Web: www.inesmarinho.com

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse