Nordmøringene har alltid sett mulighetene i den store verden. I mange hundre år har vi eksportert tømmer, fisk og kunnskap til land over hele verden. Norske skip og sjøfolk har vært på steder man bare kan drømme om. Og det var i en tid hvor man ikke hadde dagens muligheter innen kommunikasjon og fremkommelighet.
Vi har mye å selge på Nordmøre – ikke minst oss selv og vår fantastiske landsdel. Turisme vil være vårt nye gull for fremtidige generasjoner. Ren luft, rent vann og store ekte naturopplevelser er ingen selvfølge rundt om på kloden vår. Og så kan vi garantere sikkerhet. Det er det slett ikke alle som kan garantere.
Vi har enorme muligheter
Vi er kanskje litt navlebeskuende der vi sitter på våre forblåste øyer, trange fjorder og høye fjell. Vi ser kanskje ikke den rikdommen vi sitter på av ren natur bosatt av hyggelige, ærlige og spennende mennesker. For mange som bor i tett befolkede områder rundt om i verden, er nordmøringene i seg selv en attraksjon.
Vi har muligheter dere – enorme muligheter til å gjøre gull av gråstein bokstavelige talt. Det gjelder bare å se mulighetene. Og det gjelder å ha evnen til å gjøre noe med det.
Vår kunnskap er vårt gull
Vi har gjennom generasjoner utviklet kunnskap til å utnytte de ressurser vi har rundt oss. Vi har foredlet varer for den store verden. Vi har utviklet stolte skipsbyggingstradisjoner og vi har hatt båter og sjøfolk fra Nordmøre på alle hav.
Vi har bygget mange unike fjordkrysningsprosjekter. Krifast er et prosjekt mange rundt om i verden kjenner til og som mange har mye å lære av.
Vi er fortsatt en «stormakt» i utnyttelse av de marine ressursene. Fisken betyr fortsatt mye. Glem ikke at moderne fiskeoppdrett i havet er utviklet på Nordmøre. Den kunnskapen vi har når det gjelder havet er etterspurt over hele verden. Vår kunnskap er gull verdt.
Reis ut, opplev og lær
Jeg har i hele mitt voksne liv hatt et yrke som har gjort at det har blitt mange reiser til utlandet. Ja, også på fritiden har jeg reist mye. Som mange andre nordmenn har vi også hus i Spania. Men hjertet mitt vil alltid være i Norge, og er man født nordmøring så er man nordmøring uansett hvor man reiser og bor.
Men jeg har også lært mye på mine mange reiser om hvordan vi kan utvikle også Kristiansund og Nordmøre som en attraktiv plass for turister. Vi snakker mye negativt om «møkkaværet» vi har. Men glem ikke at for mange er en kjølig, regnfull dag er attraksjon. En stormfull dag ved Atlanterhavsveien hvor bråttsjøen slår mot land er for mange en opplevelse turisten vil ta med seg resten av livet. En solnedgang på Nordmørskysten er også noe alle turister vil huske. Og tenk deg en tur fra Innerdalstårnet til Veiholmen. Minnene fra en slik tur vil være spikret i en hver turist.
Og vi har en matkultur som takket være verdens beste råvarer, kan ta verden med storm.
En påske i Rio
Denne påska har vi tilbrakt i Rio de Janeiro, den nest største byen i Brasil – et land med mer enn 210 millioner innbyggere. Språket er portugisk. Vi har besøkt noen fra vår nærmeste famile. De lever og bor ved hundre meter fra den kjente Ipanema-stranden.
Selvsagt har jeg også besøkt den enorme Jesus-statuen som står på den høyeste fjelltoppen ved Rio. Der var jeg ikke alene for å si det mildt. Som de fleste andre tok jeg toget både opp og ned. Men det var jo nettopp kristendommen og spesielt den katolske retningen som gjorde det mulig å bygge opp en klippfiskindustri. Folk kunne ikke spise kjøtt i fastetiden, men de kunne spise fisk. Det ga et enormt marked.
Mye bråk og eksos
Det som slår meg når jeg kommer til byer som Rio de Janeiro er den enorme trafikken, trengselen, alt bråket og alle menneskene.
Så langt har jeg ikke sett en eneste el-bil. Det jeg ser er en bilpark som spyr ut enorme mengder eksos.
Jeg forstår at folk har behov for å komme seg vekk fra bråket. Mange søker seg ut til de mange kystperlene.
Sammen med mange andre brasilianere tilbrakt også vi noen dager i turistbyen Burzios som ligger ute ved havet ca. tre timers kjøring fra Rio. Men også på dette stedet var det trengsel, enorm trafikk og mye forurensning. På stranda lå man som «sild i tønne». Tenk deg når brasilianerne oppdager Nordmøre. Her har vi plass nok til alle. For mange må det være rene himmelen.
Bacalo = Noruega
Når folk hører at jeg kommer fra «Noruega», smiler de mot meg og sier «Bacalao» som er en meget velkjent matrett også i dette landet som det er i mange andre latinske land på begge sider av Atkanterhavet. For brasialianere er Norge og klippfisk synonyme ord.
Det var fremsynte folk fra Kristiansund som bygde opp den store eksporten av klippfisk fra Norge til Brasil. Våre forfedre så muligheten av å videreforedle Lofottorsken slik at den kunne selges til et varmt, fuktig land uten å bli ødelagt på veien frem til markedet. Det å kunne levere klippfisk av rett kvalitet ga store inntekter tilbake til Nordmøre. Den beste klippfisken ble sendt til Brasil som er Sør-Amerikas største stat. Det at landet var fylt opp med katolikker var godt for dem som solgte klippfisk.
Tenk om noen på Nordmøre kunne lage en forretningsmodell rettet mot alle bacaloelskere i Brasil og ellers i verden. «Kom til klippfiskens rike – kom til Kristiansund og Nordmøre med luft dere vil elske».
I tillegg til å servere de beste klippfiskretter har vi også mye annet godt på menyen. Vi har bl a verdens beste ost. Tenk å avslutte et skikkelig fiskemåltid med en «Kraftkar» fra Tingvollost og med «mykkji ainna gått» i tillegg.
Mange nordmenn i Brasil
Det er fortsatt mange forbindelseslinjer mellom Norge og Brasil. Mange nordmenn jobber i landet i norske virksomheter som Hydro, Statoil og Jotun for å nevne noen. På Sunndalsøra bearbeider vi råstoff fra Brasil til aluminium i verdens mest effektive og energivennlig produksjonsbedrift. Vår rene vannkraft kan utnyttes på mange gode måter.
Jeg har de siste dagene flere ganger kjørte forbi «Rios svar på Vestbase». Selv om vi driver en stor basevirksomhet i Kristiansund, er det nok atskillig flere supplybåter som har base i Rio. Det er hundrevis av slike båter både ved kai og ute på «reia». Mange med norsk flagg og nordmenn om bord. Dette vil selvsagt også bidra til å styrke kontakten med Brasil. Målet må være at stadig flere brasilianere tar turen til Norge.
Her ligger det muligheter nordmøringer. Bruk dem før andre gjør det.