Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
18 oktober 2018 22:04
Del på Facebook
KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener partiet nå har en historisk mulighet til å få strammet inn abortlovgivningen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad mener partiet nå har en historisk mulighet til å få strammet inn abortlovgivningen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Venstre-leder Trine Skei Grande holder igjen, men statsminister Erna Solberg (H) er villig til å forhandle om endringer i abortloven med KrF.

Høyre-lederen åpner for å kunne gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort, og er også åpen for endringer i bestemmelsen som gir rett til abort etter 12 uke for foster med alvorlig sykdom, for eksempel Downs syndrom, skriver VG.

Invitasjonen fra statsministeren kom kort tid etter KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads utspill om at partiet bør ha abortendringer som et sine viktigste krav i eventuelle regjeringsforhandlinger, enten det blir med de borgerlige eller Ap og Sp.

Krevende og viktig
– Dette er temaer som er krevende i Høyre, men vi er klar over at dette er viktige saker for KrF, sier Solberg til VG.

– Dersom KrF konkluderer med at de vil forhandle for å komme inn i regjeringen, må de også få sette et verdi-preg på en felles plattform med saker som er viktige for dem, legger hun til.

– Skal vi gjøre endringer i abortloven, må vi samtidig sørge for at kvinner får abort der fosteret ikke er levedyktig, og at det fortsatt skal legges vekt på kvinnens livssituasjon hvis hun får ansvar for et barn med ekstra utfordringer. Disse hensynene må veies opp mot hverandre, uttaler hun videre.

Rammene fast
Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke like entusiastisk for å åpne en diskusjon om abortloven.

– For Venstre ligger prinsippet om kvinners rett til selvbestemt abort og rammene rundt abortloven fast, sier hun i en SMS til NTB.

Grande legger til at Venstre ikke har for vane å forhandle i mediene, verken med KrF eller andre partier.

– Det gjorde vi heller ikke før forhandlingene om Jeløy-erklæringen, sier hun.

– Historisk mulighet
Ropstad gikk ut i flere medier torsdag ettermiddag og uttalte at KrF nå har en unik og mulighet til å få gjennom sine abortkrav.

– KrF har nå en historisk mulighet til å avgjøre hvem som blir statsminister, men vel så viktig er hvilket politisk gjennomslag vi kan få. Kampen mot sorteringssamfunnet er en av de viktigste sakene for KrF, og jeg mener vi nå har en historisk mulighet til å gjøre viktige endringer i kampen mot sorteringssamfunnet, sier Ropstad til NTB.

Å si nei til tvillingabort, som innebærer å få fjerne ett eller flere av fostrene ved flerbarnsgraviditet, samt å fjerne adgangen til abort etter uke 12 ved sykdom hos fosteret, bør være krav fra KrF inn i eventuelle regjeringsforhandlinger, sier Ropstad.

Ap sier nei
Ropstad er samtidig klar på at han mener partiet må gå til høyresiden for å ha en sjanse til å få gjennom kravene. Til Dagen sier Ropstad at han tror det blir ekstremt vanskelig å bli enige med venstresiden om abort.

Arbeiderpartiet avviser KrF-nestlederens krav om endringer i abortloven.

«Vi er mot å innskrenke kvinners rett til abort. Så vidt meg bekjent, er det ikke flertall for å fjerne denne paragrafen på noen side i politikken. For øvrig forholder vi oss til at det nå foregår en intern prosess i KrF, og at vi sitter i opposisjon. Det er ikke naturlig for Arbeiderpartiet å ha en hypotetisk regjeringsforhandling parallelt med KrFs interne diskusjon», skriver Ap-nestleder Hadia Tajik i en epost til VG.

Ropstad står steilt mot sin egen partileder Knut Arild Hareide i synet på om KrF bør gå i regjering med den borgerlig regjeringen eller med Ap og Sp. Partiet skal ta sitt veivalg under et ekstraordinært landsmøte 2. november, og begge sider i det sterkt splittede partiet mobiliserer nå kraftig for å vinne flertall for sitt syn.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse