Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
25 januar 2019 20:17
SV-leder Audun Lysbakken reagerer på at familier som får sosialhjelp, fortsatt risikerer redusert barnetrygd. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken reagerer på at familier som får sosialhjelp, fortsatt risikerer redusert barnetrygd. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trass i økt barnetrygd vil mange familier som får sosialhjelp, fortsatt få redusert utbetaling. Årsaken er at kommunen de bor i regner barnetrygd som inntekt.

– Barnetrygden skal økes med 7.200 kroner for barn mellom 0 og 6 år, og økningen av barnetrygden skal holdes utenfor beregningen av sosialhjelp, sa den nyslåtte barne- og familieministeren Kjell Ingolf Ropstad til NTB da regjeringsplattformen var klar.

Men djevelen ligger som kjent i detaljene, og nettopp ordet økningen i uttalelsen får SV til å steile.

– Selv når regjeringen for en gangs skyld gjør noe bra og utvider barnetrygden, klarer den å finne smutthuller for å sørge for at de fattigste ikke skal få like mye. Det er en hån mot dem som har minst, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

En gjennomgang av Kostra-tall fra 2017 som beskriver kommuners virksomhet, viser at nesten 50.000 barn lever i familier som mottar redusert sosialhjelp, fordi barnetrygden regnes som inntekt i beregningsgrunnlaget. Det er gjerne de fattigste familiene som mottar sosialhjelp.

Bare 65 norske kommuner velger å ikke regne barnetrygden med i inntektsgrunnlaget, noe lover og regler altså åpner for.

Barnetrygd = inntekt
KrF har programfestet at barnetrygden skal holdes utenfor beregningsgrunnlaget for sosialhjelp, men fikk i regjeringsforhandlingene altså ikke gjennomslag for annet enn å holde økningen utenfor beregningsgrunnlaget.

Et grovt overslag tilsier at man i 2020 vil få vel 16.000 kroner i året i barnetrygd for et barn under seks år.

Av dette vil altså kun økningen på 3.600 kroner i 2020 bli holdt utenfor i beregningsgrunnlaget for sosialstønad – en knapp firedel av det totale beløpet.

En økning på totalt 7.200 i årene 2020 og 2021 vil bety at en større andel blir holdt utenfor beregningsgrunnlaget.

Hvis økningen blir som regjeringen forutsetter, vil samlet barnetrygd for et barn i alderen 0 til 6 år i 2021 ligge på nesten 20.000 kroner.

– Halvveis
SV vil ha slutt på avkortingen og en kraftig opprustning av barnetrygden. Partiet beskriver endringen KrF har fått gjennomslag for, som veldig halvveis.

– Denne ordningen er en ekstremt målrettet måte å sørge for at de fattigste familier ikke får støtte på. Hvis barnetrygden virkelig skal være den gode hjelperen mot fattigdom som den kan være, så må denne ordningen fikses, sier Lysbakken.

Han synes det er trist at Ropstad selger inn økningen som en stor seier.

– Det er det ikke. Dette er helt nede på minimumsnivået av hva de burde ha fått til for å hjelpe de fattigste barna, sier Lysbakken, som minner om at over 100.000 barn vokser opp i fattigdom i Norge.

– De gjorde ingenting
KrFs familiepolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold mener kritikken fra SV faller på steingrunn.

– De gjorde absolutt ingenting med barnetrygden da de satt i regjering. De gjorde heller ikke noe for å sikre at barnetrygden ikke skulle regnes inn som inntekt av den enkelte kommune, sier Bekkevold til NTB.

Videre understreker Bekkevold at KrF vil kjempe videre for styrket barnetrygd for barn mellom 6–18 år, og at alle kommuner skal holde barnetrygden utenfor sosialhjelpen.

Barnetrygden hadde stått på stedet hvil i to tiår da KrF i fjorårets budsjettforhandlinger fikk gjennomslag for å øke ytelsen med vel tusen kroner i året. I regjeringsplattformen fikk KrF gjennomslag for en ytterligere økning, men bare for de yngste barna.

De rødgrønne partiene økte ikke ytelsen da de hadde makten i årene 2005–2013. Da som nå kunne kommunene velge å regne barnetrygden som inntekt.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 14 timer siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 20 timer siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 21 timer siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte