USA trekker seg fra nedrustningsavtalen INF. Nå øker frykten for et nytt våpenkappløp.
INF-avtalen var et gjennombrudd da den ble inngått i 1987. I avtalen ble USA og Sovjet enige om å forby alle landbaserte raketter av mellomdistansetypen. Flere tusen atomraketter ble destruert.
Men nå har president Donald Trump bestemt seg for å trekke USA ut av INF. Grunnen er at Russland har utplassert en ny type raketter som amerikanerne mener er i strid med avtalen.
– Vi kan ikke forbli bundet av denne avtalen når Russland villeder om sine handlinger, sier Trump.
Nytt rakettsystem
Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov mener USA forbereder et våpenkappløp som Russland ikke har sjanse til å vinne.
– De starter trolig et kappløp for å tappe oss for økonomiske ressurser, sier Rjabkov ifølge AFP. Ifølge ham er også nedrustningsavtalen New START truet. Denne avtalen utløper i 2021.
Det er et nytt russisk rakettsystem kalt 9M729 som danner bakteppet for konflikten. Disse rakettene kan bære atomstridshoder og utslette europeiske byer på bare minutters varsel, advarer NATO.
USAs utenriksminister Mike Pompeo stempler rakettene som et «skamløst» brudd på INF.
Russland har derimot nektet for at de nye rakettene er i strid med avtalen.
Seks måneder
Den formelle prosessen med å trekke USA ut av avtalen vil ta seks måneder.
Det betyr at Russland fortsatt har mulighet til å snu. Går russerne med på å ødelegge alle de nye rakettene og alt tilhørende utstyr innen de seks månedene er omme, kan utmeldingen bli avlyst, opplyser USAs utenriksminister Mike Pompeo.
Les også: Stoltenberg: – Reduserer terskelen for å bruke atomvåpen i framtidig konflikt
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at det jobbes på spreng med å få russerne til å gå tilbake til å overholde nedrustningsavtalen innen denne fristen.
– Atomvåpen er farlig, og flere atomvåpen øker faren for at atomvåpen blir brukt. Vi har jobbet i flere år for å berge avtalen og vil fortsette å jobbe med Russland for at de skal gå tilbake til den og respektere den. Men vi må også forberede oss på en verden uten en slik avtale, der Russland fortsetter å utplassere raketter, sier han til NRK.
Samtidig gir han full støtte til USA, og understreker at alle de 29 landene i forsvarssamarbeidet er enige i den amerikanske konklusjonen.
Økt risiko
Organisasjonen Leger mot atomvåpen mener risikoen nå øker for atomkrig.
– INF-avtalen er en viktig nedrustningsavtale. Når USA nå sier den opp, kan konsekvensen bli utplassering av flere mellomdistanseraketter som truer Europas sikkerhet og politiske stabilitet, sier daglig leder Mari Seilskjær.
Diplomati og brede internasjonale avtaler trengs nå mer enn noensinne, mener hun.
– Vi må gjøre det vi kan for å motvirke et nytt kjernefysisk våpenkappløp, sier Seilskjær.
«Beklagelig»
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) viser til at USA i årevis har presset russerne om de nye rakettene.
– Det er beklagelig at INF nå suspenderes og etter all sannsynlighet opphører, men avtalen kunne ikke opprettholdes over tid når Russland bryter den, uttaler Eriksen Søreide.
Hun legger til at avtalen fortsatt kan reddes hvis Russland bestemmer seg for å begynne å etterleve den i tide.
Samtidig oppfordrer hun USA og Russland til å forlenge New START når denne utløper i 2021.
(©NTB)