Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
15 februar 2019 07:56
Mari Boine er en av dem som vil ty til sivil ulydighet i protest mot planene om gruvedeponi på bunnen av Repparfjorden i Finnmark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mari Boine er en av dem som vil ty til sivil ulydighet i protest mot planene om gruvedeponi på bunnen av Repparfjorden i Finnmark. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes og flere andre politikere og kjendiser er villige til å lenke seg fast i protest mot det planlagte gruvedeponiet i Repparfjorden.

Torsdag morgen kom beskjeden om at Næringsdepartementet har gitt driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark. Med i planene er et omstridt deponi for gruveavfall på bunnen av den nasjonale laksefjorden Repparfjorden.

Både gruveselskapet, NHO og Norsk Arbeidsmandsforbund, som organiserer folk i bergindustrien, jubler, men protestene lot ikke vente på seg. Flere vurderer å bli en del av den varslede lenkegjengen.

– Ja, det er helt klart, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagsavisen på spørsmål om han er en av dem som vurderer å delta.

– Det å dumpe gruveavfall i Repparfjorden vil gjøre ubotelig skade på naturen. I sånne situasjoner er det nødvendig å sette seg ut over det som er lovlig. I etterkant av tidligere lignende aksjoner har det gang på gang vist seg at aksjonistene har fått rett, utdyper han.

3.200 påmeldt

Over 3.200 personer hadde torsdag kveld meldt at de er villige til å ty til sivil ulydighet, ifølge Natur og Ungdom. En av dem er joikeren og Stjernekamp-vinneren Ella Marie Hætta Isaksen som lover å stå i første rekke.

Andre som har skrevet under på at de vil delta, er stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård og Nicholas Wilkinson fra SV, Unge Venstre-leder Sondre Hansmark og musikeren Mari Boine, forteller Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord til Dagsavisen.

KrFU-leder Martine Tønnessen, MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad og SVs Lars Haltbrekken åpner alle for det samme.

Demonstrasjoner

Natur og Ungdom har også varslet demonstrasjoner utenfor Slottet før statsråd fredag formiddag og foran Stortinget lørdag ettermiddag.

Fredag klokken 12 blir det dessuten demonstrasjon på torget i Alta sentrum i regi av Finnmark Natur og Ungdom.

Se også: Naturvernorganisasjoner varsler hard kamp mot gruvedrift i Kvalsund

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 3 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte