Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 mars 2019 16:48
Del på Facebook
Gemyttlig stemning under Venstres landsmøte. Abid Raja sier Trine Skei Grande også er hans partileder. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Gemyttlig stemning under Venstres landsmøte. Abid Raja sier Trine Skei Grande også er hans partileder. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skandalene uteble, lederstriden ble parkert og distriktsopprøret ble pakket inn i politiske vedtak på Venstres landsmøte. Trine Skei Grande er fornøyd.

– Jeg tror mange har ristet av seg debatter som kanskje ikke bringer oss videre. Jeg håper dette var en god start for lokalpolitikere som skal ut å drive valgkamp, sier Venstre-lederen til NTB.

Hun sendte delegatene hjem med en bestilling om å sikre nok lister til at 90–95 prosent av velgerne har mulighet til å stemme på Venstre ved lokalvalget til høsten.

Oppkjøringen til helgens politiske samling var ikke av de beste, med elendige meningsmålinger, medlemsflukt og frustrasjon i lokallagene. Det var dermed en presset partileder som samlet laget på Hell i Trøndelag.

– Ingen konflikter

Etter mange spekulasjoner rundt parlamentarisk nestleder Abid Rajas lederambisjoner, ga han selv sitt bidrag ved å gå på talerstolen alt fredag og erklære at partilederen også er hans leder. Grande sier hun er glad for det.

– Det har han sagt til meg også de siste dagene. Vi skal klare å jobbe sammen. Det er ingen politiske konflikter mellom meg og Abid som kommer til å gjøre det vanskelig, lover hun.

Distriktskamp

Dermed kunne landsmøtet konsentrere seg om å vedta saker som lokale politikere kan kapre velgere med framover – og kanskje få partiet over sperregrensen ved nok et valg.

Fra distriktene var det etterlyst mer tydelig distriktspolitikk. Ikke minst dreier det seg om et ønske om mindre sentralisering av statlige arbeidsplasser, ifølge den selverklærte «distriktspsykopaten» Alfred Bjørlo, som også er ordfører i Eid. Sentrale regler for bygging i strandsone og dyrka mark og myr gjør at for mange statlige etater legger for mange begrensninger på kommunenes egne planer.

– Summen av dette er ganske voldsomt, sier han til NTB.

I landsmøtesalen kom imidlertid striden mellom by og land tydeligst til uttrykk i debatten om såkalt lakseskatt – grunnrenteskatt på oppdretts- og fiskerinæringens bruk av hav og fjordområder.

Oslo Venstre argumenterte iherdig for å holde muligheten åpen for skatten som regjeringen er i ferd med å utrede, slik at en lønnsom næring kan bidra mer til fellesskapet. Men næringspolitisk talsperson André N. Skjelstad jobbet like iherdig gjennom helgen og sikret at Venstre allerede nå er kritisk til den nye skatten.

Oppfordrer til Sp-opprør

Med eget distriktsopprør under kontroll, syns Grande det er på sin plass å oppmuntre til det samme i et annet parti – nemlig Senterpartiet.

– Den utviklingen jeg har sett i det sentrale Senterpartiet, ønsker jeg virkelig at noen gjør et opprør mot innad i partiet. Det handler om både å være strammest på innvandring, være dårligst på miljø og ønske om å si opp EØS-avtalen, sier hun.

Grande sier hun savner Sp-politikere som Magnhild Meltveit Kleppa og Åslaug Haga.

– Det var det Senterpartiet Venstre samarbeidet med, og som var både grønnere og rausere enn det Sp vi ser i dag, sier Grande, vel vitende om at Venstre mange steder også samarbeider med Trygve Slagsvold Vedums parti.

– Vi er med i mange samarbeidskonstellasjoner, jeg har tillit til valgene som gjøres lokalt. Men Senterpartiet trenger virkelig et distriktsopprør som korrigerer veien partiet er på nå, sier hun.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Klippfiskdagan 2024

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøNo er prosjektet plassert i utviklingsporteføljen for å finne fram til ei enklere løysing.Kva det betyr må SVV finne ut ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrRiksveier er statens ansvar – herunder ferger og fergeleier. Når flere ulike regjeringer og et overveldende flertall på Stortinget går ...
Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Eg er i mot kantslått
Så enig, de kan vente med kanstslått til etter blomstring, eller prioritere å slå i uoversiktelige svinger, og ved veikryss. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDu har 12 år til rådvelde til å ruge på tolkinga av KS2. Det siste avsnittet stadfester der som eg tidligere ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrHvor stor er kostnadsøkningen fra 2022 til i dag, når tallene for 2022 tok høyde for krigen i Ukraina og ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDet er nå dette som er nedfelt i Statsbudsjettet for 2023, og som konsulentselskap har gått gjennom vilkåra på.KS2 viser ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse