KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har fått spørsmål fra valgkomiteen om å bli ny partileder.
– Jeg har gitt beskjed til valgkomiteen at jeg er villig til å påta meg den oppgaven partiet skulle be meg om. Jeg gleder meg uansett til å få realisert KrFs gode politikk og være en del av teamet som bygger partiet fremover, sier Ropstad til NTB.
Det har vært ventet at Ropstad vil bli ny KrF-leder. Valgkomiteens innstilling til ny partiledelse blir trolig lagt fram ved 12-tiden tirsdag, ifølge statssekretær Julian Thomas Farner Clavert.
Ny KrF-ledelse skal velges på partiets landsmøte 26.–28. april i Stavanger.
Ropstad vil være tilgjengelig for pressen i forbindelse med et besøk til DNT Friluftshuset på Sørenga tirsdag ved 14-15-tiden.
Stor oppgave
Hvis KrF-landsmøtet som ventet slutter opp om Ropstad, overtar han et splittet og kriserammet parti. KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i januar, men har ikke vært over sperregrensen på meningsmålingene siden oktober i fjor.
– De neste to og et halvt årene blir en kamp om KrFs overlevelse i norsk politikk, sa Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk til NTB i februar.
Han var overbevist om at Ropstad blir applaudert inn som ny KrF-leder på landsmøtet.
– Det er en meget stor oppgave som faller på de relativt unge skuldrene til Kjell Ingolf Ropstad. Ingen KrF-leder i moderne tid har vel hatt en så tøff lederjobb som det Ropstad nå tar på seg, mener Selbekk.
Første nestleder og fungerende KrF-leder Olaug Bollestad ønsker å fortsette som nestleder i partiet. Fylkesleder Ingelin Noresjø i Nordland og Erik Lunde fra Oslo har vært nevnt som mulige kandidater til den andre nestlederposten.
Splittende veivalg
Etter å ha hatt en samarbeidsavtale med Solberg-regjeringen i årene 2013-2017, ville ikke tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide inngå et tilsvarende samarbeid etter valget i 2017.
I stedet åpnet han i fjor høst for en opprivende intern prosess om KrFs politiske veivalg. Hans bok og en tale til partiets landsstyre i september ble startskuddet på en drøy måneds intens debatt om hvorvidt partiet skulle søke samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet eller dagens regjering.
Ropstad og Bollestad sto i spissen for den fløyen som ønsket samarbeid med dagens regjering, og det var denne delen av KrF som vant fram – med knapp margin. Da beslutningen om å gå inn i regjeringen ble godkjent av KrFs landsstyre, trakk Hareide seg som KrF-leder.
Etter sonderinger før jul og forhandlinger på nyåret gikk KrF i januar inn i regjeringen. Ropstad ble barne- og familieminister, mens Bollestad ble landbruks- og matminister