Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
04 april 2019 12:15
Del på Facebook
Skattedirektør Hans Christian Holte sier det er viktig at alle sjekker skattemeldingen selv, i tilfelle opplysningene ikke stemmer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Skattedirektør Hans Christian Holte sier det er viktig at alle sjekker skattemeldingen selv, i tilfelle opplysningene ikke stemmer. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skattemeldingen for 2018 er klar, og foreløpige tall viser at 2,9 millioner nordmenn ligger an til å få penger tilbake. 800.000 må belage seg på restskatt.

Det viser de foreløpige beregningene fra skatteetaten.

De som får penger tilbake, får i gjennomsnitt 11.800 kroner. De 800.000 som må betale restskatt, må i snitt ut med 25.900 kroner.

Totalt har nordmenn drøyt 33,7 milliarder kroner skatt til gode. Foreløpig beregnet restskatt er 20,6 milliarder kroner.

Beløpene er foreløpige. Det er først når du får skatteoppgjøret, at du får endelig beregning av skatt, påpeker skatteetaten. Skatteoppgjøret blir klart mellom juni og oktober.

Viktig å sjekke

Skattemeldingen for lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende er forhåndsutfylt med opplysninger om inntekt, formue, bolig, gjeld og fradrag.

Skattedirektør Hans Christian Holte sier det er viktig at alle selv sjekker skattemeldingen. Selv om meldingen er ferdig utfylt, kan det være opplysninger som ikke stemmer og fradrag som en kan gå glipp av.

– Skatteetaten vet ikke alt om deg, og det er du som kjenner din økonomi best. Vi mottar stadig mer informasjon om deg, men du er selv ansvarlig for å oppgi fullstendige opplysninger som er grunnlaget for å beregne skatten din, sier Holte.

På skatteetaten sine nettsider kan man bruke fradragskalkulatoren for å sjekke hvilke fradrag som kan føres opp.

Inntektskilder som kan gi trøbbel

De siste årene har det kommet flere utleietilbydere på markedet, og delingsøkonomien er noe som kan gi nye utfordringer i skattemeldingen.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea trekker fram særlig to inntektskilder forbrukere bør være oppmerksomme på: korttidsleie av biler og boliger.

– Utleie av privat bil eller bolig må føres inn i skattemeldingen. Har du ufullstendige opplysninger risikerer du å få tilleggsskatt, sier hun.

Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende.

Kun en av fem har oversikt

Bare 20 prosent av nordmenn har god eller full oversikt over hvor mye de får igjen eller må ut med i restskatt før de har sjekket skattemeldingen. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1.

Av de 1.073 respondentene svarer 4 prosent at de har full oversikt. 16 prosent sier de har god oversikt, mens 35 prosent, en drøy tredel, svarer at de har en viss oversikt. Hele 39 prosent har liten eller ingen oversikt.

Påloggingsvansker

Etter at skattemeldingen ble gjort tilgjengelig onsdag kveld, var det så stor pågang hos skatteetaten gjennom natten at innloggingen brøt sammen.

Torsdag var ID-porten tilbake i stabil drift.

– ID-porten er oppe og stabil, men innbyggere som logger på skattemeldinga må være forberedt på å få beskjed om å vente litt og prøve igjen senere i morgentimene. Dette er et tiltak for å sørge for at systemet ikke overbelastes i de alle travleste timene, og vi forventer at trafikken avtar noe etter kl. 10, lød driftsmeldingen fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) torsdag formiddag.

Difi har ansvaret for ID-porten, som er flaskehalsen tusenvis av nordmenn må gjennom for å komme inn på nettsidene til Altinn og se skattemeldingen.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse