Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
04 juli 2019 14:17
Del på Facebook
EUs president Donald Tusk forsvarer enigheten mellom stats- og regjeringssjefene om hvordan toppjobbene i Brussel skal fordeles. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
EUs president Donald Tusk forsvarer enigheten mellom stats- og regjeringssjefene om hvordan toppjobbene i Brussel skal fordeles. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EUs president Donald Tusk fikk en ordentlig skyllebøtte i EU-parlamentet for den hemmelige bakromsavtalen om hvordan toppjobbene i unionen skal fordeles.

– Med all respekt å melde, president Tusk, så kan jeg ikke støtte den måten ting ble gjort på og den mangelen på respekt dere har vist, sa Esteban González Pons fra det konservative partiet PP i Spania.

Han gikk rett i strupen på Tusk da den avtroppende presidenten møtte de folkevalgte i EU-parlamentet til debatt torsdag.

– Europas framtid kan ikke lenger avgjøres bak lukkede dører og gjennom hemmelige plott, sa González Pons.

En rekke folkevalgte fulgte opp med lignende kritikk.

Kontroversiell avtale

Bakteppet er den kontroversielle avtalen som ble inngått mellom europeiske ledere tirsdag denne uka om hvordan toppjobbene i EU skal fordeles.

I pakken med nye navn valgte de å nominere Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen (60) til posten som president for EU-kommisjonen, den tyngste av toppjobbene.

Men ved å nominere von der Leyen gikk stats- og regjeringssjefene samtidig vekk fra det såkalte spisskandidatsystemet, der de ulike partifamiliene i EU-parlamentet fremmer sine egne offisielle kandidater.

Von der Leyen stilte ikke som offisiell kandidat. Tvert imot kom navnet hennes først på bordet som ledd i en politisk hestehandel helt i sluttfasen av forhandlingene.

Får støtte fra sine egne

Det har vakt sinne i EU-parlamentet, der de folkevalgte i prinsippet kan torpedere hele nominasjonen når de skal stemme over von der Leyen senere i juli.

Misnøyen er også stor i hjemlandet, der skandaler i forsvaret har satt stygge flekker på von der Leyens omdømme.

Men kritikk til tross – den konservative partifamilien kommer ikke til å gå mot von der Leyen. Hun er tross alt en av dem.

– Vi er stolte over at Ursula von der Leyen blir første kvinne til å lede EU. Og vi er stolte over at det er en kvinne fra sentrum-høyre, sa González Pons.

EU-parlamentet vil neppe ha mot til å gå fra ord til handling i sin kritikk, konkluderte en noe resignert Philippe Lamberts fra det grønne partiet Ecolo i Belgia.

– Hvis EU-parlamentet kommer svekket ut av dette, har det bare seg selv å takke, sa han.

«Gode valg»

Tusk, derimot, tok avtalen i forsvar. Navnene som er foreslått, er «gode valg», fastholdt han.

– For første gang i historien har EUs toppmøte foreslått to kvinner og to menn til å lede EUs nøkkelinstitusjoner. Det gjør meg glad og stolt at vi har oppnådd perfekt kjønnsbalanse i toppstillingene, sa Tusk.

Han la til at det ikke alltid er så enkelt å nå enighet i EU, men at ingen av medlemslandene gikk mot pakken som nå ligger på bordet.

Da pakken ble vedtatt, stemte alle for unntatt Tysklands statsminister Angela Merkel, som måtte stemme avholdende fordi hennes sosialdemokratiske koalisjonspartner SPD nektet å støtte kompromisset.

– Det tok oss tre dager, for jeg ville være sikker på at alle medlemsland, små og store, fra alle hjørner av Europa, var om bord, forklarte Tusk.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Denne bekymringen for fylkesøkonomien er berettiget. Som lokalpolitiker som har vært vara i samferdselsutvalget har jeg fulgt økonomien i fylket ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøFlaskehalsar som er inne er forbi Veblungsnres, Brustuglia på E136,  3 bruer på RV70, E39 Volda til Ørsta. I tillegg ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrEn flaskehals er en trafikkhindring. Og her er ferger utvilsomt den virkelig store flaskehalsen. Hva mener du en flaskehals er?Jeg ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøDu veit inderlig vel kva ein flaskehals er.Kva er ditt forslag til korleis Noreg skal nå klimamåla sine?Frank Sve fikk ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrDu viser til klimamål og rapporter, og til konsekvenser for framtidig veibygging. Om du mener alvor med at flaskehalser må ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Brobygging
@Terje SundsbøI ein uttale til mellom anna E39 Ålesund til Molde, eller omvendt, uttaler Transportforvaltning Midt i SVV (05.03.24) mellom anna, ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse