Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
28 juli 2019 21:39
Del på Facebook
Politi og redningsmannskaper ved Hurdalssjøen, der en mann falt ut av en båt og druknet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Politi og redningsmannskaper ved Hurdalssjøen, der en mann falt ut av en båt og druknet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært flere drukningsulykker denne helgen, men færre drukner i forbindelse med bading, viser Redningsselskapets oversikt.

Så langt har tre personer mistet livet eller er antatt omkommet i drukning.

24 år gamle Kristoffer Skretteberg Syvertsen mistet livet i en drukningsulykke Drammenselva like sør for Åmot i Buskerud lørdag. Tidligere samme dag omkom en 30 år gammel mann fra Eidsvoll kommune i en drukningsulykke i Hurdal i Akershus.

Samtidig fortsetter søket etter 20 år gamle Martin Morgenlien Skamo fra Enebakkneset i Fet kommune, som falt ut av en båt i Hemnessjøen i Akershus natt til søndag. Han er antatt omkommet.

Aurskog-Høland kommune og Søndre Høland idretts- og ungdomslag åpnet søndag ettermiddag dørene til Søndrehallen, hvor helsepersonell, ansatte i Aurskog-Høland kommune, politiet og en diakon sto til rådighet for familie og bekjente av Skamo, skriver Indre Akershus Blad.

Færre badeulykker

I tillegg til drukningene har det i løpet av helgen også vært flere tilfeller hvor folk har blitt reddet opp av vannet i live.

Redningsselskapet ser antall drukningsulykker de siste dagene i sammenheng med det fine været.

– Når det er varmt vær, trekkes flere mot og på sjøen. Vannet er det fineste vi har, men det er skummelt hvis vi ikke mestre det, sier kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen i Redningsselskapet til NTB.

Redningsselskapet ser en endring i årsaken til drukningsulykkene.

– Tidligere har vi hatt mange baderelaterte drukningsulykker om sommeren. Nå ser vi en bredere flora av årsaker. Færre drukner i forbindelse med bading, sier Andersen.

Fall fra land og brygge er den vanligste årsaken til drukningsulykker året rundt. Så langt har det vært flere dykkerulykker og drukninger etter fall fra fritidsbåt. To av sju drukningsulykker i første del av juli skjedde i forbindelse med bading, mot fem av sju i samme periode i fjor.

Eigil Andersen anbefaler alle badende å gjøre seg kjent med grunnforhold og å få en oversikt over hvordan de kommer seg opp av sjøen.

– Se etter stille, passiv oppførsel

Redningsselskapet oppfordrer samtidig alle som befinner seg i fritidsbåt eller i nærheten av stranden, til å løfte blikket. Det kan være vanskelig å få øye på et menneske som drukner.

– Du vil ikke høre skrik fra et menneske som holder på å drukne. Se etter unormal, stille og passiv oppførsel. Den som drukner, bruker all energi på å holde seg flytende, og vil ikke klare å feste blikket, sier Eigil Andersen.

Menn er overrepresentert i drukningsstatistikken.

– Menn tar større sjanser, svømmer lenger ut og overvurderer seg selv, slår Andersen fast.

Hittil i år har 45 mennesker druknet her til lands. Det er 15 færre enn i samme periode i fjor, viser tall som Redningsselskapet slapp forrige uke.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse