Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Steinar Melby
Artikkel
02 september 2019 15:09
Del på Facebook
Båttrafikken har økt betraktelig på Vestbase den siste tiden. Her er Ocean Art, Olympic Energy og Torsborg, tre av totalt fem skip på Vestbase mandag 2. september 2019. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Båttrafikken har økt betraktelig på Vestbase den siste tiden. Her er Ocean Art, Olympic Energy og Torsborg, tre av totalt fem skip på Vestbase mandag 2. september 2019. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med at NorseaGroup Vestbase i samarbeid med bransjeforeningen Norsk Olje og Gass arrangerte politisk paneldebatt, hvor ni fylkes-/lokalpolitikere deltok rett før helgen, var politikere og media invitert til en presentasjon og omvisning på på Vestbase på forhånd. Administrerende direktør, Alf Dahl og driftsansvarlig site manager, Stein Arve Olsen på Norsea Vestbase, orienterte  om Vestbase, bransjen, markedssituasjonen og litt om den historisk utviklingen på Vestbase.

Betydelig økt aktivitet

Dahl og Olsen la frem tall som viser betydelig økt aktivitet den siste tiden og kunne fortelle at den ville øke ytterligere fremover. Fartøyaktivitet og tonnasje over kaier er parametre som Vestbase bruker for aktivitetsmåling og denne er i overkant fordoblet det siste året. Antall fartøy er passert 2 000 per år, som på det mest aktive for noen år siden, lå på 2 400. På det laveste har man vært nede i 1 500 per år. For tiden er det 6–10 fartøy i regulær trafikk hver dag.

Etter flere år med tunge tider i olje- og gassindustriens leverandørbransje, har enkelte bedrifter forlatt Vestbase, noen overlevde ikke nedgangstidene, mens de fleste har konsolidert, omstilt og tilpasset driften. Aktører som i dag står klar til å skalere opp aktivitet og antall ansatte for å kunne ta i mot økte oppdragsmengder og forespørsler også innen andre virksomhetsområder.

Flere bein å stå på og grønt skifte

– Etterhvert har også konsernets fokus ført til at vi blir mer diversifisert i vår aktivitet og at vi balanserer aktiviteten vår flere næringer. Arealer, lokaliteter, kaier og maskinelt utstyr og annen infrastruktur trenger vi uansett om det er kunder innen olje-og gass, oppdrettsnæring eller offshore vindindustri. Vi investerer ganske mye, spesielt innen offshore vind og servicetjenester inn mot det segmentet, sa Alf Dahl som også sa at omsetningsandelen på dette virksomhetsområdet  kunne øke fra dagens 3 prosent til kanskje mellom 10–15 prosent innen få år.

Smilene er på plass

– En stor del av leverandørindustrien viser positive tegn til utvikling. Det yngler litt, det er mer langsiktighet, nyansettelser foretas og smilene er på plass. De siste to til tre årene har vi ikke hatt ferievikarer men denne sesongen gjennom sommeren, har vi hatt over 30 stykker i tillegg til noen personer innleid fra andre selskap, sa Alf Dahl.

Store prosjekter kommer nå og fremover

– Mye av det som bestemmer aktiviteten for Vestbase og leverandørindustrien i vår region, ikke bare i Kristiansund, men i midt-Norge, er aktiviteten i Norskehavet, som er vår del av offshoremarkedet.  Det er veldig positivt å kunne registrere at det er utrolig mye aktivitet i Norskehavet for tiden. Det har vært en periode med lavere investering, mindre leteaktivitet og færre prosjekter, men beslutningene har vært tatt tidligere. Ledetiden fra beslutning tas til man får konkret aktivitet på Vestbase sine kaier, går x antall år. Dette kommer nå fremover og det er mange prosjekter det jobbes med. Forberedelsene for et feltsenter for Njord som skal i produksjon igjen til neste år,  har skapt en hektisk sommer for Vestbase. Dette er et felt som har ligget nede i tre år, men som nå får en forlenget levetid på 20 år.

Utbyggingen på Pil og Bue og Dvalin er prosjekter på tidslinjen fremover. Det skjer også mye på de andre plattformene, Draugen og Heidrun, som har fått levetidsforlengelser, Draugen med nye eier i OKEA samt fornyelser og dynamikk i næringen med fokus på utvikling og bruk av ny teknologi skaper også mye aktivitet, legger Alf Dahl til.

– Jeg synes det er spesielt artig å se store oppslag i media om at ungdommen nå søker tilbake til olje- og gassnæringen, og som gis mulighet til å utvikle denne inn i en positiv fremtid, avsluttet Alf Dahl, før omvisningen for media og politikere startet.

Bilder av høy aktivitet på Vestbase

(Innsendt av leser for noen dager siden)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Klippfiskadagan 2023

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøFor en gangs skyld synes jeg du han legge ved linker til noe annet enn andre leserinnlegg av RR.. har ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Frihet til å kunne velge bilen
Men hvorfor mener Frank Sve og Frp at bilistene ikke skal kunne ferdes når de vil, men måtte vente på ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte