Fylkesleder fortviler over kunnskapsløse politikere, skriver partiet i en pressemelding.
På Dyregod-dagene i Batnfjordsøra samlet de politiske partiene seg til debatt. Debattens siste hovedtema var arbeidsplasser på Nordmøre. Fylkesleder i Liberalistene var også til stede, men hadde forventet bedre av mange etablerte parti.
– Men mer enn et håp og et ønske for flere arbeidsplasser på Nordmøre ytret de fleste partiene ikke. Nesten ingen klarte å formulere fasit på problemstillingen. Det var derimot mye frem og tilbake mellom regjeringspartiene og opposisjonspartiene, sier Henning Van Duffel.
Les også: Skjevfordelingen mellom fogderi i Møre og Romsdal i forhold til offentlige arbeidsplasser
Han trekker frem at mange politikere vil ha løsninger for det nødlidende distriktet og at de vil stanse favoriseringa av Sunnmøre, men ifølge ham vil de framstå som maktesløse som en unnskyldning for å ikke ta opp ansvar selv.
– De benytter seg av argumentet at Solberg-regjeringen har sentralisert mange oppgaver og har ignorert enstemmige vedtak gjort på fylkestinget. Det kan godt stemme, men det er egentlig ikke hele saken, hevder Van Duffel.
– Pussig nok, da jeg la til at man burde lage en ambisiøs næringsplan for å gjøre det mer attraktivt for private bedrifter å etablere seg i fylket, våknet de borgerlige partiene som til da bare kjørte seg fast i en diskusjon om statlige arbeidsplasser. Man kan være uenig med det vi foreslår, men næringspolitikk er faktisk en viktig fylkeskommunal oppgave, sier han.
Van Duffel er dessuten ikke så trygg på at representantene forstår grunnleggende politiske konsepter. – Jeg hadde en liten diskusjon med KrF i debattens etterkant. Representanten stod på at at regjeringa og fylkeskommunen burde skape statlige arbeidsplasser innenfor helsesektoren, men var uenig med meg at det skulle suppleres med et privat tilbud. Ikke fordi hun var uenig i løsningen i seg selv, men rett og slett fordi hun ikke skjønte hva det innebærer. Også hele poenget med stykkprisfinansiering skjønte hun ikke, står det.
Liberalistenes fylkesleder syns at fylkespolitikerne skal krysse riksgrensen og samle på kunnskap før de trer i debatt. Han tror det er den eneste måten å få inn bedre ideer i fylkespolitikken. I tillegg ønsker han flere ungdommer inn og færre «gamle» i kommunestyrene og på fylkestinget, uavhengig av politisk farge.
– Man trenger ikke nødvendigvis innføre utenlandske konsepter. Jeg sier heller ikke at alt i utlandet er saliggjørende for fylket. Men det blir fort snevre debatter mellom kamferdropspolitikere. Og deres lange erfaring kompenserer for lite for kunnskapsmangelen. Vår felles hovedoppgave er å forhindre at flere ungdommer forlate distriktet. Det må bli kult igjen å bo i fylket, avslutter Van Duffel.