Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
03 oktober 2019 09:30
Del på Facebook
Danske forskere har tidligere funnet at gulrot inneholder to stoffer som kan forebygge tarmkreft. Nå tror de at de vet hvorfor: Gulroten bremser betennelser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Danske forskere har tidligere funnet at gulrot inneholder to stoffer som kan forebygge tarmkreft. Nå tror de at de vet hvorfor: Gulroten bremser betennelser. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danske forskere har tidligere funnet at gulrot inneholder to stoffer som kan forebygge tarmkreft. Nå tror de at de vet hvorfor: Gulroten bremser betennelser.

Forskere fra Syddansk Universitet (SDU), Odense Universitetshospital (OUH) og Aalborg Universitet (AAU) har tidligere vist at gulrotens innhold av stoffene falcarinol og falcarindiol kan forebygge utviklingen av tarmkreft hos rotter.

I en pressemelding fra Syddansk Universitet (SDU) opplyses det nå at forskerne kan ha funnet ut hvorfor de to plantestoffene kan virke forebyggende.

En ny studie viser at mengden gulrot dyrene fikk har stor betydning. Desto mer gulrot dyrene fikk, desto mindre var risikoen for å utvikle tarmkreft.

Bedre enn medisin

– Det nye er at dette indikerer at stoffenes betennelseshemmende evne nettopp er det som gjør dem krefthemmende, sier Morten Kobæk Larsen, førsteamanuensis i enheten for kirurgisk forskning.

Betennelse er et av de første trinnene i utviklingen av kreft, og en betennelse er en risikofaktor for å utvikle kreft, ifølge forskerne. Legemidler som Aspirin har vist seg å ha en forebyggende effekt på utviklingen av blant annet tarmkreft, men kan få alvorlige bivirkninger, som langvarig magesår ved bruk over lengre tid.

I tillegg hemmer gulrøtter også flere andre signalmidler som påvirker utviklingen av tarmkreft. Så det er en tilleggsbonus, forklarer Kobæk-Larsen.

Veien videre

Han ser for seg flere klare fordeler med resultatene og denne typen forskning framover: Mer søkelys på kreftforebygging og ikke bare på kreftbehandling og -lindring. Han håper videre å kunne skaffe midler til å fortsette med kliniske studier – nå på mennesker. Han ser for seg å da kunne bruke forebyggende kosthold som en større del av kreftbekjempelse.

– Hvis slike kliniske studier også viser en effekt, vil det være nærliggende å utvikle nye matprodukter eller tilskudd som optimaliserer den forebyggende effekten, sier han.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 30 minutter siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøDersom du er så enfoldig at du trur at der ikkje har vore prisstigning etter 2022 og fram til ein ...
Terje Sundsbø 47 minutter siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrHvor lang tid går det før en må oppdatere KS2-analysen datert mars 2023 fordi den er utgått på dato og ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøPkt 8.4 første avsnitt. Må i det minste oppdaterast for ikkje å villeie Finansdepartementet og Stortinget 
Terje Sundsbø 17 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår går holdbarhetsdatoen for KS2-analysen ut?
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøKva blir totalkostnaden for å bygge strekninga Vik til Molde?
Terje Sundsbø 22 timer siden Demokratiets veivalg
@Geir Ole SætremyrNår går holdbarhetsdatoen på en KS2-analyse ut?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse