Onsdag 6. november holdes det foredrag av filmskaper Aslaug Holm i Gurisenteret på Smøla. Hun er for tiden aktuell med blant annet filmen om Aha.
I dette foredraget vil fiskerdatteren og filmskaperen se nærmere på sammenhengen mellom oppveksten i et kystsamfunn og det å fange de gylne øyeblikkene på film.
– Smøla er liksom ankerfestet i mitt liv, og en viktig del av filmen «Brødre», som handler om barndommen og oppveksten til mine to sønner, men som dypest sett handler om tida som går og slekters gang, sier Aslaug Holm.
Aslaug forteller videre at hun er inspirert av den russiske filmskaperen Andrej Tarkovskij, som en gang sa: «En kunstner er som en fergemann, som binder fortid sammen med fremtid». Robåten i filmen, var et minne jeg hadde fra barndommen da jeg rodde sammen med søsteren og søskenbarnet mitt utenfor Dyrnesvågen, utover mot det åpne havet. Vi var 10–11 år og rodde uten redningsvest, vi fikk ansvar og vi var aldri redde. Og når jeg i arbeidet med filmen fikk låne den gamle robåten til Ernst Olav Blakstad, så fikk vi mulighet til å filmatisere dette ikoniske minnet. Men da med mine egne to sønner som ror ute på havet. På den måten prøver jeg å vise at våre små liv er del av et større lerret, og lik hvalfangeren eller fiskeren, så jakter også filmfotografen på de gylne øyeblikkene, som blir stående igjen og blir husket.
Det vil bli vist flere filmklipp fra Aslaugs tidligere filmer, som viser sammenhengen mellom levd liv, kystfolkets åpne lynne og filmskaping. Noe av de viktigste egenskapene som regissør, er evnen til å skape tillit og komme i kontakt med mennesker. Der er det klart at røtter, bakgrunn og oppvekst har mye å si. Og det er ikke tvil om at hennes bakgrunn fra kystkulturen hjalp veldig når hun skulle få kontakt med guttan’ i Berlevåg i filmen Heftig og Begeistret. – Vi snakka liksom samme språket, og jeg føler også at vi kystfolk har det samme forholdet til livet: Det handler om å være til stede her og nå og gripe mulighetene når de kommer, forteller hun.