Det var stinn brakke på Gurisenteret under orienteringsmøte om funnet av Edøyskipet. Mange var møtt opp for å høre hva fagfolka som har jobba med funnet hadde å fortelle.
Etter at fylkeskultursjef Heidi Iren Wedlog Olsen hadde innledet, gikk det slag i slag med svært interessante innlegg.
Det ble orientert om teknologien bak funnet, hvilket kategori dette skipet muligens havner i, om Edøya (og Kuli) - ei arkeologisk skattekiste, om fylkeskommunens prosjekt «Ein bit av historia» og dens tanker om det som bør skje videre.
Funnet av Edøyskipet er det første skipsfunnet på våre trakter på over hundre år.
Det er selvsagt for tidlig trekke de store konklusjonene og videre undersøkelser må til. Dette til tross, så var flere av de som hadde ordet, overbevist om at dette sannsynligvis er grava til en lokal høvding eller konge. Skipet er omlag 16 meter fra stevn til stevn og videre undersøkelser kan fortelle oss hvordan det opprinnelig så ut. Sannsynligvis er funnet fra Merovingertid, det vil si før Vikingtid og neppe fra Slaget på Solskjel.
Møtet i Gurisentret ble avsluttet med ordfører Svein Roksvåg og grunneier Per Halse som fortalte om henholdsvis Smøla kommunes satsing på moderne formidling av dette og tidligere funn, samt om den mange hundre år lange historien til Edøygarden.
Etter seansen i Gurisentret, gikk ferden opp til Middelalderkirka. Her orienterte prost Sindre Stabell Kulø og tidligere sogneprest Gunn Fagerli Johannesen om arbeidet med Edøy som det regionale Kystpilgrimssenteret.
Til slutt trosset de ivrigste vintervær med torden, hagl og vind og tok turen bort til funnstedet.
- Om skipstypen Om skipstypen
- Skattekista Edøy Skattekista Edøy
- Teknologi bak funnet Teknologi bak funnet
- Middelalderkirka med sentral plass i det nye Kystpilgrimsenteret Middelalderkirka med sentral plass i det nye Kystpilgrimsenteret
- Stinn brakke Stinn brakke
https://ksu.no/artikler/ksu-no/98975-orienteringsmote-om-edoyskipet#sigProId7b3c3b9d12