Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Wiik Sørvik
Ytring
22 august 2020 11:51
Del på Facebook
Steinar Wiik Sørvik. Foto: Ken Alvin Jensen
Steinar Wiik Sørvik. Foto: Ken Alvin Jensen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er avhengig av et velfungerende konkurransedyktig næringsliv. Kristiansund mer enn andre deler av landet på grunn av den store underdekningen i forhold til resten av landet, når det gjelder offentlige arbeidsplasser, særlig statlige.

Det er lett å glemme at private småbedrifter er Kristiansunds største arbeidsgiver. Derfor er det beklagelig at Kristiansund kommune nesten er fraværende i næringsutvikling og at det for eksempel er mange ganger flere ansatte konsulenter knyttet til kultursektoren, enn for å tilrettelegge for nyetablering av næringsliv.

På landsbasis er Møre og Romsdal i toppsiktet når det gjelder nyetablering av bedrifter og antall ansatte i privat sektor. I fylket er Kristiansund i toppsjiktet av dette igjen. Vi er altså i Norgestoppen. Tenk det.
Kristiansunds "blodomløp" er privat sektor. Det er de som skaffer jobbene, kapitalen til å etablere ny bedrifter, arbeidsplasser og skatteinngang for velferdsgoder. Likevel er det nesten ingen interesse i Kristiansund kommunen over hva vi lever av.

Kristiansund er nesten på bunn i fylket når det gjelder å skaffe offentlige tilskudd og ordninger for privat næringsliv. Årsaken til det er helt åpenbart at en i Kristiansund kommune har alt for liten fokus på næringsliv, nyetablering og støttefunksjoner til næringslivet som andre kommuner som for eksempel Molde og Ålesund har etablert og satt fokus på for lenge siden.

Her har lokale politikere virkelig noe å ta tak i, for vi lever faktisk av privat næringsliv, uansett hva partiet en stemmer på mener om det. Lokalt bør derfor Kristiansunds politikere bruke midler til næringsutvikling i privat sektor, for å hjelpe nye bedrifter i gang, istedet for selv å opptre som bedriftseier, noe som historisk aldri har vært en særlig god ide.

Hvor mange private arbeidsplasser hadde for eksempel kommunens ønske om utbygging på Bolgneset ville ha skapt om penger i den størrelsesorden hadde blitt brukt på næringsutvikling?

Se på lille Smøla med sine ca 2000 innbyggere, som har flere ansatte i kommunen innen næringsutvikling enn Kristiansund som har 12 ganger flere innbyggere?

Det er ikke uventet at Smøla ligger på topp når det gjelder nyetablering i fylket, og med det i toppen på landsbasis. Smøla har også snudd trenden fra fraflytting, til en optimisme som er til å ta å føle på.

Noe å tenke på for politikerne i Kristiansund kanskje?

Skjønner ikke politikerne i Kristiansund at de ikke trenger å se langt etter en "medisin" som virker?

Den manglende fokus på næringsliv og dets betydning for Kristiansunds eksistens har helt sikkert sammenheng med at bystyret består av over 80 % representanter som mottar sin lønn fra offentlige "lønningsposer" en gang i måneden, uansett. Da har de vel en tankegang som er innstilt på at lønnen kommer på samme dato uansett hva som skjer i verden og tenker lite på at det er næringslivet som finansierer vår velferd, ved å betale skatter og avgifter når lønnen kommer inn på konto.

I Norge har vi også en rekke stengsler som "straffer" de som ikke lykkes med sine forsøk på å etablere nye virksomheter. Forskjellen til for eksempel USA er påtagelig der det faktisk er helt greit å mislykkes å starte på ny igjen.

Dessverre har vi ikke en slik lovgivning i Norge.  I Norge er det nesten umulig for "grundere" som har mislyktes å komme i gang igjen med neste ide, siden en blir sittende igjen i gjeldsordninger som det både tar mange år å komme ut av og som aldri tar slutt når det gjelder krav fra det offentlige.

Det er mange gode ideer som har forsvunnet underveis i disse håpløse gjeldsordningene.

Det samme gjelder konkurslovgivningen som generelt synes det er viktigere og sørge for at kreditorer får dekning enn at mennesker og ideer kommer i gang igjen. I USA er det, veldig forenklet, slik at så lenge du gir fra deg "alt annet enn det du står og går i" så kan du starte på nytt igjen i morgen. Kontrasten til Norge der mislykkede "grundere" kanskje må betale resten av livet for sin mislykkede ide er påtagelig.

Så etter å ha slått et slag for næringslivet skal jeg nå ut å bruke penger i en privat butikk, lokalt, og med det sørge for at verdiskapningen finansierer min velferd.

Støtt næringslivet, handle lokalt.

God helg.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse