Annonse
Annonse
Steinar Wiik Sørvik. Foto: Ken Alvin Jensen
Steinar Wiik Sørvik. Foto: Ken Alvin Jensen

Norge er avhengig av et velfungerende konkurransedyktig næringsliv. Kristiansund mer enn andre deler av landet på grunn av den store underdekningen i forhold til resten av landet, når det gjelder offentlige arbeidsplasser, særlig statlige.

Det er lett å glemme at private småbedrifter er Kristiansunds største arbeidsgiver. Derfor er det beklagelig at Kristiansund kommune nesten er fraværende i næringsutvikling og at det for eksempel er mange ganger flere ansatte konsulenter knyttet til kultursektoren, enn for å tilrettelegge for nyetablering av næringsliv.

På landsbasis er Møre og Romsdal i toppsiktet når det gjelder nyetablering av bedrifter og antall ansatte i privat sektor. I fylket er Kristiansund i toppsjiktet av dette igjen. Vi er altså i Norgestoppen. Tenk det.
Kristiansunds "blodomløp" er privat sektor. Det er de som skaffer jobbene, kapitalen til å etablere ny bedrifter, arbeidsplasser og skatteinngang for velferdsgoder. Likevel er det nesten ingen interesse i Kristiansund kommunen over hva vi lever av.

Kristiansund er nesten på bunn i fylket når det gjelder å skaffe offentlige tilskudd og ordninger for privat næringsliv. Årsaken til det er helt åpenbart at en i Kristiansund kommune har alt for liten fokus på næringsliv, nyetablering og støttefunksjoner til næringslivet som andre kommuner som for eksempel Molde og Ålesund har etablert og satt fokus på for lenge siden.

Her har lokale politikere virkelig noe å ta tak i, for vi lever faktisk av privat næringsliv, uansett hva partiet en stemmer på mener om det. Lokalt bør derfor Kristiansunds politikere bruke midler til næringsutvikling i privat sektor, for å hjelpe nye bedrifter i gang, istedet for selv å opptre som bedriftseier, noe som historisk aldri har vært en særlig god ide.

Hvor mange private arbeidsplasser hadde for eksempel kommunens ønske om utbygging på Bolgneset ville ha skapt om penger i den størrelsesorden hadde blitt brukt på næringsutvikling?

Se på lille Smøla med sine ca 2000 innbyggere, som har flere ansatte i kommunen innen næringsutvikling enn Kristiansund som har 12 ganger flere innbyggere?

Det er ikke uventet at Smøla ligger på topp når det gjelder nyetablering i fylket, og med det i toppen på landsbasis. Smøla har også snudd trenden fra fraflytting, til en optimisme som er til å ta å føle på.

Noe å tenke på for politikerne i Kristiansund kanskje?

Skjønner ikke politikerne i Kristiansund at de ikke trenger å se langt etter en "medisin" som virker?

Den manglende fokus på næringsliv og dets betydning for Kristiansunds eksistens har helt sikkert sammenheng med at bystyret består av over 80 % representanter som mottar sin lønn fra offentlige "lønningsposer" en gang i måneden, uansett. Da har de vel en tankegang som er innstilt på at lønnen kommer på samme dato uansett hva som skjer i verden og tenker lite på at det er næringslivet som finansierer vår velferd, ved å betale skatter og avgifter når lønnen kommer inn på konto.

I Norge har vi også en rekke stengsler som "straffer" de som ikke lykkes med sine forsøk på å etablere nye virksomheter. Forskjellen til for eksempel USA er påtagelig der det faktisk er helt greit å mislykkes å starte på ny igjen.

Dessverre har vi ikke en slik lovgivning i Norge.  I Norge er det nesten umulig for "grundere" som har mislyktes å komme i gang igjen med neste ide, siden en blir sittende igjen i gjeldsordninger som det både tar mange år å komme ut av og som aldri tar slutt når det gjelder krav fra det offentlige.

Det er mange gode ideer som har forsvunnet underveis i disse håpløse gjeldsordningene.

Det samme gjelder konkurslovgivningen som generelt synes det er viktigere og sørge for at kreditorer får dekning enn at mennesker og ideer kommer i gang igjen. I USA er det, veldig forenklet, slik at så lenge du gir fra deg "alt annet enn det du står og går i" så kan du starte på nytt igjen i morgen. Kontrasten til Norge der mislykkede "grundere" kanskje må betale resten av livet for sin mislykkede ide er påtagelig.

Så etter å ha slått et slag for næringslivet skal jeg nå ut å bruke penger i en privat butikk, lokalt, og med det sørge for at verdiskapningen finansierer min velferd.

Støtt næringslivet, handle lokalt.

God helg.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte