fbpx
Annonse
Annonse
Jan Nilsen. Foto: Privat
Jan Nilsen. Foto: Privat

Fredag 09.10.2020 sendte jeg denne meldingen til flere politikere på Stortinget i håp om at flere vil sette seg inni og forhindre regjeringen i å eskalere utfasingen av norske sjøfolk og rederi langs kysten.  

Det som skjer nå er intet mindre en en katastrofe som vil ramme hele den maritime bransjen knallhardt og vil få store ringvirkninger over hele landet. 

Jeg har gjennom gruppen Norske Sjøfolks Fremtid og via mange avisinnlegg i  flere mediehus advart om dette i 4 år . Nå ser vi at det skjer og alle må sette foten ned og si ifra da vi  ikke lenger har tid til å vente. Nedenfor ser du innholdet av bekymringsmeldingen til Stortinget.

KJÆRE POLITIKER 

Onsdag kom regjeringen sitt forslag til neste års statsbudsjett. 

 For en hel maritim næring både for arbeidsgivere og arbeidstakere, fremsto kuttene i nettolønnsordningen nærmest som en krigserklæring. Dette kan bety slutten for mange norske sjøfolk, fordi vi vil se flere og flere rederi, som flagger ut båtene sine og tar inn billig utenlandsk arbeidskraft. Det skjer allerede i dag.

Vi kan også risikere at flere rederi må gi opp og må kaste inn handkleet eller flytter hele virksomheten utenlands.

Facebook gruppen Norske Sjøfolks Fremtid med over 21000 medlemmer,  har kjempet i 4 år for nå frem med kravet om norske lønns og arbeidsvilkår, for å kunne sikre arbeidsplassene, kompetansen og Norge som sjøfartsnasjon.

Vi ber nå alle politikerene på Stortinget på  begge sider i politikken om å sette seg inn i konsekvensene av regjeringens politikk.  Norske rederi og sjøfolk har i stor grad bidratt  til den velferden hele det norske samfunn nyter godt av. 

Norske sjøfolk var en viktig faktor for at Norge igjen ble et fritt land i 1945 og i oppbyggelsen av handelsflåten etter krigen, frem til 70-80 tallet da vi ble satt på land fordi vi var for dyre. 

For mange av oss ble fiskeri, offshore på rigg og på båt og den maritime industrien på land redningen.  

I hele verden er Norge kjent som et av de fremste land når det kommer til maritim næring. Vi er fremst i omtrent alle segment.

Den maritime klyngen på Sunnmøre er det flest norske sjøfolk som  har bygget opp.

Den kompetansen vi har, har vært bærebjelken i norsk samfunnsøkonomi, og til vårt rykte over hele verden som en stor sjøfartsnasjon.

Det ser vi klart nå er at dette kan forandre seg på vegne av kortsiktig profitt, manglende kunnskap om betydningen den maritime næringen har i hele det norske samfunn, bosetting, kjøpekraft, kompetanse etc.

På vegne av norske sjøfolk og næringen generelt, ber jeg om å støtte den maritime næringen som først  økonomisk ble satt tilbake av oljekrisen i 2014-2015 som så ble erstattet av koronakrisen i år. Før rederiene var kommet seg over kneika, så kom dette forslaget til statsbudsjettet for 2021 , som et slag under beltestedet for mange.

Norske sjøfolk har vært utsatt for utslettelse i mange år, siste spikeren i kista kom med dette forslaget. La fornuften seire og berg den maritime næringen og Norge som sjøfartsnasjon i dag og inn i fremtiden.

Av: Jan Nilsen

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte