Annonse
Annonse
Tove-Lise Torve
Ytring
09 oktober 2020 15:45
Tove-Lise Torve (Ap), fylkesordfører.
Tove-Lise Torve (Ap), fylkesordfører.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Tove-Lise Torve, Fylkesordfører Møre og Romsdal fylkeskommune.

I et innlegg sendt redaksjoner i Møre og Romsdal, hevder Frank Sve at avlysning av fylkesting er gjort på feil grunnlag.

Dette er ikke korrekt.

Fylkestinget 12.-13. oktober er ikke avlyst. Fylkestinget blir gjennomført digitalt som fjernmøte på samme måte som i april og juni pga. koronapandemien.

Et enstemmig fylkesutvalg vedtok 22. september at oktobertinget skulle gjennomføres som fjernmøte. Jamfør kommunelova § 11-7. Vedtaket ble gjort i medhold av kommunelova § 11-8.

Begrunnelsen for vedtaket var primært for at fylkestingsrepresentanter i risikogruppe, med tegn på sykdom eller karantene pga. korona skulle kunne delta digitalt. Men også fordi en evt. oppblomstring av koronasmitte kunne innebære at det ikke var forsvarlig å gjennomføre fylkesting med personlig oppmøte i Geiranger pga. smitterisiko.

Når et møte er vedtatt gjennomført som fjernmøte, innebærer det at møtet kan gjennomføres som digitalt møte. Gjennomføring av digitalt fylkesting er allerede vedtatt av fylkesutvalget 22. september, og skal derfor ikke vedtas av fylkesutvalget på nytt, slik Sve hevder.

I lys av den siste tids store smitteoppblomstring, særlig i Molde og Kristiansund, men også flere andre steder i fylket, la fylkeskommunens fagleder for beredskap fram anbefaling om å gjennomføre fylkestinget digitalt.

Risikoen for smittespredning øker med antall deltakere og hvor lang tid deltakerne er samlet. Et fysisk fylkesting med ca. 70 personer (fylkesting, administrasjon, ungdomspanel, media), samlet over to døgn, innebærer en større risiko enn f.eks. en dagssamling. Til sammenligning ble et dagsmøte i Vestlandsrådet med 18 medlemmer, blant annet etter initiativ fra Sve, gjennomført digitalt pga. smitterisiko.

Et tilleggsmoment fra fagleder beredskap for digitalt møte, er at flere av fylkestingsrepresentantene er ordførere, og dermed har samfunnskritiske funksjoner. Folkehelseinstituttet er tydelig på at det må utvises særlig forsiktighet der mennesker med samfunnskritiske funksjoner deltar.

Fylkesordfører kunne med bakgrunn i anbefalingen fra fagleder beredskap selv ha avgjort at fylkestinget gjennomføres digitalt, fordi fylkesutvalget allerede har vedtatt at møtet per definisjon skulle gjennomføres som fjernmøte. Imidlertid valgte fylkesordfører å kalle inn gruppelederne til møte for å drøfte situasjonen. I møtet ble det gitt tilslutning til anbefalingene fra fagleder beredskap. Sve var innkalt til møtet, men deltok ikke.

Fylkesordfører hadde sett fram til at fylkestinget skulle møtes igjen ansikt til ansikt. Men i lys av smitteoppblomstringen i fylket, mener fylkesordfører at digitalt fylkesting er den mest ansvarlige løsningen for gjennomføringen av fylkestinget nå i oktober. Dette sluttet gruppelederne seg til.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 7 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 21 timer siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 1 dager siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 dager siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte