fbpx
Annonse
Annonse
Tove-Lise Torve
Leserinnlegg
Tove-Lise Torve
09 oktober 2020 15:45
Tove-Lise Torve (Ap), fylkesordfører.
Tove-Lise Torve (Ap), fylkesordfører.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Av Tove-Lise Torve, Fylkesordfører Møre og Romsdal fylkeskommune.

I et innlegg sendt redaksjoner i Møre og Romsdal, hevder Frank Sve at avlysning av fylkesting er gjort på feil grunnlag.

Dette er ikke korrekt.

Fylkestinget 12.-13. oktober er ikke avlyst. Fylkestinget blir gjennomført digitalt som fjernmøte på samme måte som i april og juni pga. koronapandemien.

Et enstemmig fylkesutvalg vedtok 22. september at oktobertinget skulle gjennomføres som fjernmøte. Jamfør kommunelova § 11-7. Vedtaket ble gjort i medhold av kommunelova § 11-8.

Begrunnelsen for vedtaket var primært for at fylkestingsrepresentanter i risikogruppe, med tegn på sykdom eller karantene pga. korona skulle kunne delta digitalt. Men også fordi en evt. oppblomstring av koronasmitte kunne innebære at det ikke var forsvarlig å gjennomføre fylkesting med personlig oppmøte i Geiranger pga. smitterisiko.

Når et møte er vedtatt gjennomført som fjernmøte, innebærer det at møtet kan gjennomføres som digitalt møte. Gjennomføring av digitalt fylkesting er allerede vedtatt av fylkesutvalget 22. september, og skal derfor ikke vedtas av fylkesutvalget på nytt, slik Sve hevder.

I lys av den siste tids store smitteoppblomstring, særlig i Molde og Kristiansund, men også flere andre steder i fylket, la fylkeskommunens fagleder for beredskap fram anbefaling om å gjennomføre fylkestinget digitalt.

Risikoen for smittespredning øker med antall deltakere og hvor lang tid deltakerne er samlet. Et fysisk fylkesting med ca. 70 personer (fylkesting, administrasjon, ungdomspanel, media), samlet over to døgn, innebærer en større risiko enn f.eks. en dagssamling. Til sammenligning ble et dagsmøte i Vestlandsrådet med 18 medlemmer, blant annet etter initiativ fra Sve, gjennomført digitalt pga. smitterisiko.

Et tilleggsmoment fra fagleder beredskap for digitalt møte, er at flere av fylkestingsrepresentantene er ordførere, og dermed har samfunnskritiske funksjoner. Folkehelseinstituttet er tydelig på at det må utvises særlig forsiktighet der mennesker med samfunnskritiske funksjoner deltar.

Fylkesordfører kunne med bakgrunn i anbefalingen fra fagleder beredskap selv ha avgjort at fylkestinget gjennomføres digitalt, fordi fylkesutvalget allerede har vedtatt at møtet per definisjon skulle gjennomføres som fjernmøte. Imidlertid valgte fylkesordfører å kalle inn gruppelederne til møte for å drøfte situasjonen. I møtet ble det gitt tilslutning til anbefalingene fra fagleder beredskap. Sve var innkalt til møtet, men deltok ikke.

Fylkesordfører hadde sett fram til at fylkestinget skulle møtes igjen ansikt til ansikt. Men i lys av smitteoppblomstringen i fylket, mener fylkesordfører at digitalt fylkesting er den mest ansvarlige løsningen for gjennomføringen av fylkestinget nå i oktober. Dette sluttet gruppelederne seg til.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

FRP vil stoppe all infrastruktur i fylket, og ta vekk 20- tals milliardar statlege investeringskroner i Møre og Romsdal. Opera ...
For noe vrøvl fra Kjølmoen igjen, AP kunne ha redusert takstene de doblet i fylket gjentatte ganger, etter at Frp ...
Lama Vik 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 4 dager siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 36 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte