Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Tove-Lise Torve
Ytring
09 oktober 2020 15:45
Del på Facebook
Tove-Lise Torve (Ap), fylkesordfører.
Tove-Lise Torve (Ap), fylkesordfører.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Tove-Lise Torve, Fylkesordfører Møre og Romsdal fylkeskommune.

I et innlegg sendt redaksjoner i Møre og Romsdal, hevder Frank Sve at avlysning av fylkesting er gjort på feil grunnlag.

Dette er ikke korrekt.

Fylkestinget 12.-13. oktober er ikke avlyst. Fylkestinget blir gjennomført digitalt som fjernmøte på samme måte som i april og juni pga. koronapandemien.

Et enstemmig fylkesutvalg vedtok 22. september at oktobertinget skulle gjennomføres som fjernmøte. Jamfør kommunelova § 11-7. Vedtaket ble gjort i medhold av kommunelova § 11-8.

Begrunnelsen for vedtaket var primært for at fylkestingsrepresentanter i risikogruppe, med tegn på sykdom eller karantene pga. korona skulle kunne delta digitalt. Men også fordi en evt. oppblomstring av koronasmitte kunne innebære at det ikke var forsvarlig å gjennomføre fylkesting med personlig oppmøte i Geiranger pga. smitterisiko.

Når et møte er vedtatt gjennomført som fjernmøte, innebærer det at møtet kan gjennomføres som digitalt møte. Gjennomføring av digitalt fylkesting er allerede vedtatt av fylkesutvalget 22. september, og skal derfor ikke vedtas av fylkesutvalget på nytt, slik Sve hevder.

I lys av den siste tids store smitteoppblomstring, særlig i Molde og Kristiansund, men også flere andre steder i fylket, la fylkeskommunens fagleder for beredskap fram anbefaling om å gjennomføre fylkestinget digitalt.

Risikoen for smittespredning øker med antall deltakere og hvor lang tid deltakerne er samlet. Et fysisk fylkesting med ca. 70 personer (fylkesting, administrasjon, ungdomspanel, media), samlet over to døgn, innebærer en større risiko enn f.eks. en dagssamling. Til sammenligning ble et dagsmøte i Vestlandsrådet med 18 medlemmer, blant annet etter initiativ fra Sve, gjennomført digitalt pga. smitterisiko.

Et tilleggsmoment fra fagleder beredskap for digitalt møte, er at flere av fylkestingsrepresentantene er ordførere, og dermed har samfunnskritiske funksjoner. Folkehelseinstituttet er tydelig på at det må utvises særlig forsiktighet der mennesker med samfunnskritiske funksjoner deltar.

Fylkesordfører kunne med bakgrunn i anbefalingen fra fagleder beredskap selv ha avgjort at fylkestinget gjennomføres digitalt, fordi fylkesutvalget allerede har vedtatt at møtet per definisjon skulle gjennomføres som fjernmøte. Imidlertid valgte fylkesordfører å kalle inn gruppelederne til møte for å drøfte situasjonen. I møtet ble det gitt tilslutning til anbefalingene fra fagleder beredskap. Sve var innkalt til møtet, men deltok ikke.

Fylkesordfører hadde sett fram til at fylkestinget skulle møtes igjen ansikt til ansikt. Men i lys av smitteoppblomstringen i fylket, mener fylkesordfører at digitalt fylkesting er den mest ansvarlige løsningen for gjennomføringen av fylkestinget nå i oktober. Dette sluttet gruppelederne seg til.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDet er det eg har sagt. Fergefri veg til Otrøya er i realiteten ein konsekvens av fergefri E39 frå Ålesund ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDen raskeste traséen for Møreaksen går over Otrøya – det er ingen premiss for fergefri E39. Som en konsekvens av ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDersom premisset er at E39 skal først og framst legge til rette for fergeavløysing til Otrøya og Gosssen er argumentrekka ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNår du ikke har argumenter til artikkelen, så skriver du om noe helt annet. Les innlegget til Rasmussen en gang ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøVeblungnes: Trangt gjennom sentrumBrustuglia: Problem på vinterenVolda sentrum: E39 gjennom sentrum.Rv70: 3 bruer oppgraderast til å takle dagens standard på ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
Strekninga Vik til Molde har vore ferdig regulert i 2 år, KS2 er gjennomført og teknisk sett er prosjektet ferdig ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse