fbpx
Annonse
Annonse
Rasmus Rasmussen
Leserinnlegg
Rasmus Rasmussen
22 februar 2021 13:02
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Jeg skriver ofte avisinnlegg, som regel respons på noe som har stått i avisene som jeg mener er uriktig. Jeg forsøker å dokumentere mine påstander med linker til fakta for å underbygge mitt syn.

Men jeg er ikke på sosiale media, og skriver heller aldri i kommentarfeltene i avisene. Det gjør derimot Terje Sundsbø, som jeg ofte skriver avisinnlegg sammen med. I disse kommentarfeltene dukker det også stadig opp tvilsomme påstander, noe Terje Sundsbø da forsøker å korrigere med henvisninger til linker med fakta.

Typisk blir slike henvisninger avfeid som upålitelige, selv om det oftest er linker som igjen viser til eksterne uavhengige faglige utredninger utført på oppdrag av tidligere direktør Astrid Eidsvik for Helse Møre og Romsdal. Men man viser ikke til andre tilsvarende uavhengige utredninger, eller påviser feil for å underbygge avvisningene. Henvisningene avvises ofte tilsynelatende kun basert på en generell mistro til andre, og isteden tiltro til egne synsinger.

Derfor blir de samme ukorrekte påstandene stadig gjengitt, som om den informasjonen de har fått ikke eksisterer. Når påviselig usanne påstander stadig blir gjentatt, på tross av de like ofte er blitt korrigert, da er løgn en dekkende betegnelse. Når løgnen i tillegg kun har til hensikt å sverte undertegnede som person, og fjerne oppmerksomheten bort fra saken som kommentarene i utgangspunktet dreier seg om, da er løgnen ondsinnet.

Et slikt eksempel på ondsinnet løgn er illustrert i det vedlagte skjermbildet, der noen irrelevante kommentarer fra andre er redigert bort. Personen har signert med fullt navn, og opptrer som om slik adferd er normal og fullt ut akseptert på de trakter. Er dette et utslag av det ofte omtalte lynnet? At ordvekslingen i kommentarfeltene i perioder blir opphetet og ikke alltid like velvalgt må påregnes. Men ikke når det samme gjentas i debatt etter debatt med ukers mellomrom, i flere media.

Skjermdump fra media.Skjermdump fra media.

Mitt poeng er ikke denne avskyelige personkarakteristikken av meg, jeg tåler det. Det betyr likevel ikke at slikt skal aksepteres, tvert imot. Mitt poeng er at man stadig fornekter det andre formidler. Jeg kan også leve med å bli karakterisert som belærende, men det er en svært dårlig begrunnelse for å ignorere andres argumenter og referanser. Det skremmende er at slik fornekting og fortsatt spredning av «fake news» ikke bare skjer på grasrota av menigmann, det skjer også hos samfunnsledere.

Å fornekte fakta er en skummel utvikling. Her har avisene og andre media en meget viktig jobb å gjøre, ellers ender samfunnsdebatten galt av sted.

I så måte kan jeg anbefale å lese denne artikkelen fra Bok og Bibliotek 5-2019, «Kritiske informasjonsferdigheter: motstandskraft mot bulls**t».

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Espen Heitmann 5 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
Tenk litt på denne "en del av Fergefri E39 fra Kristiansand til Trondheim. Et prosjekt der formålet er å knytte ...
Lars Svein Valderhaug 8 timer siden Sylvi Listhaug tramper i eget minefelt
Rasmussen, dersom du kastar eit raskt blikk ned på kartet, og brukar nokre sekund på å la dei små grå ...
Lars Svein Valderhaug 9 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøEg har kasta bort nok tid på deg, Sundsbø. Farveeel!
Lars Svein Valderhaug 11 timer siden Krev fylkeskommunen ut av Møreaksen!
👍👏
Lars Svein Valderhaug 11 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje Sundsbø«Om du mener at Fannefjordtunnelen forsvinner om Romsdalsaksen bygges, så vil nok mange på strekningene Molde - Åndalsnes bli motstandere ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugNei, trafikktellingene bekrefter tidligere resultat – størstedelen av fjordkryssingen er lokal trafikk. Og dette er ikke særskilt for Romsdalsfjorden, det ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 73 comments
  • Lars Svein Valderhaug 46 comments
  • Lama Vik 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 13 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte