Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Industri- og Næringspartiet (INP)
Ytring
20 april 2021 20:25
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Øyvinf Gravås / Equinor / NTB
Illustrasjonsfoto: Øyvinf Gravås / Equinor / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En liten sak i mandagens Romsdals Budstikke viser til at Landsmøtet til Arbeiderpartiet har vedtatt at landet skal bygge ut vindkraft offshore både flytende og faste.

For ikke lenge siden opplevde vi det glade budskap at tre vindkraftverk ble stoppet, blant annet Havsul1.

Men hvorfor ikke havvind? «Den ødelegger da ikke naturen på samme måte». La oss se på Havsul1 som ligger oss i fylket nærmest.

Siden de første bosetningene langs kysten fant sted, har havet vært ei viktig matkilde for mennesker og andre levende organismer. Vi er folk av kysten og veit at uten havet mister vi ei stor primærnæring. Noe som vil få konsekvenser ikke bare for de lokale økosystemene, men de nasjonale og internasjonale. Microplast i havet vil gi en enda større utfordring her på grunn av den stadige nedslipingen av plastbeskyttelsen på vingene.

Norsk vårgytende sild på Mørekysten har historisk hatt en helt spesiell posisjon innenfor fiskerinæringa. Rapporter fra eksperter i Havforskning instituttet viser at dette ville få store konsekvenser i gyteområdene til sild, torsk, sei og hyse. Havsul 1 ville blitt en enorm trussel mot hele økosystemet. At det var planlagt å legge dette rett i matfatet til et av de største gytende bestanden av sild er sjokkerende, dette er ikke bare vårt matfat, men maten til et helt mangfold av fugle- og dyreliv. Derfor er det like sjokkerende at politisk parti som har som mål å styre dette landet ikke evner å se konsekvensene, men er mer opptatt av symbolpolitikk.

Konsekvenser

Slik Møre og Romsdal- og Ålesund INP ser det ville Havsul I blitt en miljøkatastrofe for lokale, regionale, nasjonale og også til dels internasjonale økosystem. Havstrømmene vil bidra til at et slikt område ikke blir isolert fra resten av verdenshavene.

Vindturbiner legger igjen tonnevis med plast / mikroplast i naturen. Dette er erosjon. De slites og flasser av plastprodukter i mengder. Dette lar seg ikke samle opp, men blir ført bort med vinden. En av grunnene til å rope et varsku om microplasten er at den i ganske små konsentrasjoner skader forplantningsevnen til mennesker og alle organismer. Et av de største problemområdene er den enorme økningen av Epoxyforbindelser i turbinbladene. For ikke å nevne de 2500 l. med diverse oljer, og faren for lekkasje.

Fuglelivet er også en faktor man ikke må glemme i dette bilde, turbinblader som vil ha hastighet ytterst på 300 km/t og til tider over det. Hvem har vel ikke sett bilder av kvestet Ørn. Når et slikt anlegg ble planlagt i et stort gyteområde for fisk, behøver man ikke være rakettforsker for å skjønne at da er det et yrende liv av sjøfugl som er ute på næringssøk ville bli et lett offer for vindturbinene.

I Industri og Næringspartiet (INP) sitt partiprogram punkt A6 finner vi blant annet:

Vindkraftverkene på land og i havet skal stanses og reverseres, og naturen skal tilbakestilles så godt det lar seg gjøre. Det er gjort store, uerstattelige, irreversible  naturødeleggelser i norsk urørt natur for å gi plass til skjemmende, støyende og unødvendige vindturbiner.

En av Industri- og næringspartiet's grunnleggende visjoner er å bevare miljøet.

Derfor må vinkraftverk ikke bare stoppes det må reverseres. All utbygging må stanses og den ødelagte naturen må tilbakestilles så godt det lar seg gjøre ved å fjerne veiene som er bygget og alle synlige spor som kan fjernes etter ødeleggelsene.
Vi skylder våre etterkommere å forsøke å bøte på de enorme ødeleggelsene som er begått.

Norge trenger ikke vindkraftverk. Myndighetene har opplysninger som viser at potensialet for oppgradering av vannkraft viser at det er minimal effekt, på den andre siden blir det fra uavhengige kilder presentert tall som viser realiteten at det er stort potensiale.

Som overskriften i dette innlegget innleder med, vi må slutte med den symbolpolitikken andre partier driver med i miljøspørsmålene. All vindkraft er store potensielle miljøkatastrofer, I tillegge til at den tredoblingen av nettleien vi har opplevd I norske husstander de siste årene.

Industri og Næringspartiet mener at man i dagens politiske verden, er mer opptatt av symbolpolitikk, ikke konsekvenspolitikk, dette ønsker vi å gjøre noe med.

En stemme til industri og næringspartiet (INP) ved valget i september øker mulighetene for å stoppe utbygging av vindturbinder uavhengig av lokalisering. Det er en stemme til å få sundt folkevett tilbake på løvebakken.

Av

Finn Arne Follestad, stortingskandidat og fylkesleder Møre og Romsdal INP

Andrew Øystein Taylor, stortingskandidat og leder Ålesund INP

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Daniel Stephanek · 3 år siden
    FNs bærekraftmål inkluderer også fokus på biologisk mangfold der Norge har forpliktet seg til å sette dette høyt på dagsorden ettersom arter forsvinner og bestander reduseres i for høyt tempo.
    - Hvordan kan vindturbiner i sårbare områder for kyst- og havfugl settes opp med disse forpliktelsene?

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 23 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse