Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Foto: E.c. / NTB
Foto: E.c. / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristin Sørheim viser i sitt innlegg til to innlegg vi har skrevet nylig om viktigheten av EØS-avtalen for norske arbeidsplasser og klimasamarbeid. Sørheim påstår at vi er uklare i hvor vi står i EU-saken, og at Venstre ikke har befolkningen med seg i dette spørsmålet. Dette er feil.

Venstre tror på mer samarbeid, ikke mindre. Skal vi løse de store utfordringene må vi samarbeide på tvers av grenser. Klimakrisen, pandemi, konflikter – de fleste av våre største utfordringer er internasjonale eller globale, og kan ikke løses av lille Norge alene.

Venstres veg til EU går gjennom en folkeavstemming. Det ligger fram i tid. Nå går vi til valg på å forsterke det europeiske samarbeidet, ikke minst på grunn av klimakrisen. Skal Norge greie å oppfylle Parisavtalen, må vi delta i EU sin strategi, sist lagt fram i klimapakken «Fit for 55». Da må vi stå ved EØS-avtalen. 

Og vi har folket med oss. Støtten til EØS i Norge er stadig økende, og i november 2020 sa 63,5 prosent ja til EØS.

EØS er nødvendig for å sikre våre bedrifter tilgangen til det indre europeiske markedet. Ved den grønne omstillingen som skjer i EU, har norske bedrifter løsninger som Europa trenger. Satsingen innenfor maritim næring har konkrete og innovative løsninger innenfor lasteskip, og drift av hurtigbåter. Batteri er nøkkelen i det grønne skiftet. Norske bedrifter er verdensledende innenfor batteriframstilling.

I kjølevannet av Brexit skulle man tro at EØS-skeptikere i Sp satt mer stille i båten. Tallenes tale er klar; handelen mellom EU og Storbritannia har falt med 18 prosent på grunn av Brexit, og 2 av 3 britiske bedrifter har blitt rammet av nye import og eksportregler, og mer byråkrati og papirarbeid. Den samme avtalen som Sp altså foretrekker fremfor dagens EØS-avtale.

Venstre ønsker på sikt at Norge skal bli medlem av EU. Forutsetningen er at vi finner gode løsninger for fiskeri og landbruk, og at medlemskap i eurosonen avgjøres i en egen prosess. Vi har programfestet at medlemskap må avgjøres etter en folkeavstemming.

Om Sveits er det å tilføye at de nå er uten avtaler med EU da de brøt forhandlingene med EU i mai etter flere års forsøk på å reforhandle sine mange frihandelsavtaler. Nå behandles de av EU som et hvilket som helst andreland. Ingen ting står igjen av  den sveitsiske løsningen som EU-motstanderne har fremholdt tidligere som alternativ til EØS. 

Sørheim hevder også i sitt innlegg at ACER, EU sin tredje energimarkedspakke, presser strømprisene opp. Dette stemmer ikke. Flere slike påstander fra Sp har blitt tilbakevist av blant annet faktisk.no. ACER har ikke myndighet til å pålegge Norge å bygge utenlandskabler til EU, eller påvirke strømprisene.

Skal vi sikre frihet og muligheter for de som bor i landet vårt, må vi løfte blikket og ville det samme for dem rundt oss. Da kan vi ikke sette EØS-avtalen på spill, og skape usikkerhet i næringslivet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

jon ingar eik 1 timer siden Møreaksen, tidenes skandale!
Ja Møreaksen er tidenes skandale, men følle prosjektet og den enda lengre omveien Hafast er mange ganger verre som ett ...
@Terje G. FinnøyDen raskeste veien er Møreaksen. Omveien er Romsdalsaksen, som også gir minst vei for pengene. Dine referanser til rette linjer ...
@Terje SundsbøMed dine uttalelser så sår du nettopp tvil om integriteten og seriøsiteten til Norstat.Og det samme gjelder vedr. KS2/del. 1 ...
@Terje G. FinnøyDet tragikomiske er det cel du som stpr for, men  flott at du nå benytter de samme referanser til SMP ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Møreaksen, tidenes skandale!
@Rolf Erik PedersenDu lyver så det renner av deg. Jeg har aldri påstått at 80% er for Møreaksen. Jeg har vist til ...
Terje G. Finnøy 18 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDette nærmer seg en tragikomedie. Der det er forunderlig hvordan du vrir og vender, der du tilpasser din tillit/ikke tillit ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte