fbpx
Annonse
Annonse
Foto: Frank May / NTB
Foto: Frank May / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

En fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå konkluderer med at lommeboka slår avgjørende ut for hvorvidt man avlegger tannlegen et besøk for å gjennomgå nødvendig tannbehandling.

SSBs levekårsundersøkelse tilsier også at ca. 20 prosent av alle med behov, unngår å oppsøke tannlegen fordi det er for kostbart.

Rødt vil avsette 3 milliarder kroner til en ny tannhelsereform. Finansieringen gjøres gjennom å øke formuesskatten for personer med særlig stor formue.

I dag er det slik at fem ulike grupper får stønad fra Den offentlige tannhelsetjenesten. Stønadene gir ikke nødvendigvis full dekning, men for de første tre gruppene er tannbehandling helt kostnadsfritt.

De fem gruppene står listet i Lov om tannhelsetjenesten.

 • Barn og ungdom fra fødsel til og med det året de fyller 18 år.
 • Psykisk utviklingshemmede i og utenfor institusjon.
 • Grupper av eldre, langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie.
 • Ungdom som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret.
 • Andre grupper som fylkeskommunen har vedtatt å prioritere.
 • Folketrygden gir støtte til 15 ulike tilstander. Blant annet disse fem:
 • Tannkjøttsykdommen periodontitt
 • Forstyrrelser i tannutviklingen
 • Munntørrhet
 • Tannskade ved godkjent yrkesskade
 • Sterkt nedsatt evne til egenomsorg

Det er i prinsippet ikke mulig å få dekket tannlegeregninga dersom inntekten er lav, ikke gjennom Lov om tannhelsetjenesten eller i folketrygden.

Et gode ved velferdsstaten som folk flest setter stor pris på, er at helsehjelp er en rettighet uavhengig av tykkelsen på lommeboka. Slik er det ikke dersom det oppstår skade eller sykdom i munn og tenner, skader som kan ha oppstått etter for eksempel kreftbehandling eller annen alvorlig og faktisk livstruende sjukdom i munnhulen. I slike tilfeller er det tvingende nødvendig å frambringe tilstrekkelig med penger for å kunne motta den behandlingen du har behov for.

«Dette er et lite stykke USA i norsk helsevesen. Det vil Rødt gjøre slutt på. Vår tids store reform er at vi skal behandle tennene som en del av kroppen. Derfor vil vi fase inn gratis tannhelse for alle.», uttaler Rødts leder Bjørnar Moxnes.

Rødt mener det er en myte at det er rimeligere å la den enkelte bekoste sine grunnleggende velferdstjenester. Antakeligvis vil prisen være lavere om vi betaler som en del av fellesskapet over skatteseddelen, - en «dugnad» som vil kunne hjelpe enhver når behovet måtte oppstå. Flere vil på dette viset kunne oppsøke tannpleiehjelp og slik unngå å skamme seg over tennene sine.

Rødt går inn for at tannpleie skal være gratis i betydningen på samme måte som det norske helsestellet generelt. Vi mener at manglende refusjonsordninger for tannpleie er å underprioriterte et helseproblem som rammer stadig flere.

La oss sammen spleise på tannhelsa til felleskassa over skatteseddelen!

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte