Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Paul Kleiven / NTB
Foto: Paul Kleiven / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Owe Ingemann Waltherzøe og Bjarte Helland

I disse dager står mange Stortingspolitikere frem på nyhetene og uttrykker sin bekymring for høye strømpriser og alle som blir lidende under dem. Handlingslammelsen som vår tilknytning til Acer-avtalen medfører snakker de ikke om, vi råder ikke lengre over egen kraftproduksjon, ei heller over våre vannmagasiner. Her sitter staten og håver inn mer avgifter dess mer vi produserer, varene kommer til å bli dyrere og alle enkeltkostnadene for melk eller mel i butikken vil øke for alle.

Stortinget kan med enkle grep vedta at det ikke er lov å sende mer enn X-antall kilowatt ut av landet, men her er det pengene som rår, den vanlige mann som skulle bli hørt, er glemt for lengst etter 13. september, nå skal vi bare snakke om dem ……

Å være representanter for folket, medfører et ansvar, de er ansvarlige for å sikre våre rettigheter. De skal jobbe for våre ønsker, og da må man levere på de løftene man gikk til valg på. At et forent Storting toer sine hender og sier at vi må bli vant med høye priser, er feil, vi som befolkning skal og bør ikke akseptere dette. At vi har satt nye rekorder innen eksport av strøm til kontinentet nå i den tørre perioden, forsvarer IKKE at vi skal akseptere høyere priser nå. Hele kraftkrisen i Norge er skapt av eksportvennlige politikere som har en visjon om å virke som et batteri til Europa med «rein kraft».

Sammenligner vi vår andel av overskudd, tilsvarer det et 1,5V lite batteri som skal drive en Tesla. Det er det reelle overskuddet vi har oppmålt mot EUs behov for strøm. At våre politikere har forsømt sin befolkning ved å tillate endringer i minste beholdningen på kraftreserver, er bekymringsverdig. Vi har i tillegg solgt «grønn kraft» med garantier til mange utenlandske bedrifter, for de har betalt mest.

Hadde Industri- og Næringspartiet fått den ene representanten inn på tinget som vi håpet på, så hadde følgende forslag vært fremmet i Stortinget dag 1: CO2-avgiften avskaffes, og el- avgiften skal være basert på kost av drift og IKKE overskuddsbasert inntekt til staten. Vi skal terminere bruk av eksportkablene med mindre vi har store overskudd (det har vi ikke hatt med fem måneder tørr sommer). MVA på strøm skal fjernes umiddelbart frem til vi har fått mer kontroll på energimarkedet vårt. I disse dager kommer driftskostnadene for butikker og produsenter til å øke radikalt, noe som kan resultere i økt arbeidsledighet.

Hadde vi hatt Stortingspolitikere som hadde mer en bare fagre løfter, så hadde det foreligget et forslag om umiddelbart kutt i el-avgiften. Det vil i 2022 utgjøre ca. 11,2 mrd i inntektstap til staten på kort sikt, men synergieffekten og handlekraften til folket ville økt. Da kan man hente inn tapet fra andre avgifter som vil øke, og de som har minst vil da stille med sterkere muligheter for å klare seg.

Da slipper man å ansette enda flere byråkrater som skal sjekke reglene, og ikke minst redusere behovet for saksbehandling og urolige netter for dem med dårlig råd.

Skjerp dere og ta tak, det er blåst nok luft nå – utvis handlekraft!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Bjørn Nøstvold · 2 år siden
    INP er et parti som har et helhetlig og godt partiprogram for oss alle som setter nasjonen og befolkningen i hele landet først. Og ikke som flertallet av partier på Stortinget i dag, som setter markedsliberalismen og overnasjonal styring av Norge fra Brussel som førsteprioritet.
    Synd ikke flere ble oppmerksomme på partiet før valget.
    Da ble det som før. Høyreregjering avløst av en AP regjering, og minimal forandring i politikken.
    Den støe kursen mot EU fortsetter med Jonas ved roret.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse