Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ane Aamodt, kampanjeleder i Redd Barna
Ytring
29 april 2022 09:30
Del på Facebook
50 år med fritidsklubber i Norge. Åpningen av jubileumsuken i 2003 skjedde på Norges eldste fritidsklubb, Hammersborg Fritidsklubb. Her går Kronprinsen sammen med Jonas Giæver i det han kommer til fritidsklubben. Foto: Knut Falch / NTB
50 år med fritidsklubber i Norge. Åpningen av jubileumsuken i 2003 skjedde på Norges eldste fritidsklubb, Hammersborg Fritidsklubb. Her går Kronprinsen sammen med Jonas Giæver i det han kommer til fritidsklubben. Foto: Knut Falch / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er som en stor familie, her passer du inn uansett hvem du er, sier ungdom om fritidsklubben sin. Har vi råd til å ikke gi det tilbudet til alle?

Fritidsklubber er viktige for barn og unge. Redd Barna har snakket med barn og ungdom som sier at de går på fritidsklubben for å være med vennene sine og for å gjøre ting sammen med dem, enten det er å danse, spille basket, game, skate eller bare ha et sted å være sammen.

Annonse
Annonse

– På klubben kan vi gjøre hva vi vil, og lære masse om det vi vil. Det gjør at vi har det bra sammen når vi er her. Vi er som en stor familie, sier en ungdom vi har snakket med.

En av fem står uten

Likevel mangler 1 av 5 norske kommuner, 68 av 356, en klubb der barn og unge kan være på fritiden. Det har vært en drastisk nedgang i fritidsklubber de ti siste årene, og kun halvparten av ungdom i Norge er fornøyd med tilgangen på klubber. Ofte trues klubben med nedleggelse hver gang kommuneøkonomien er dårlig.

Dette er helt feil vei å gå. Ved å ikke ha fritidsklubb, eller å legge ned de klubbene som finnes, tar vi vekk en viktig arena for barn og unge. Barn og unge forteller at de går på klubb med jevnaldrende fra skolen og nærmiljøet, og de møter barn og unge fra andre skoler. Fellesskapet på fritidsklubben betyr mye for å få venner og motvirke ensomhet og utenforskap.

– Jeg er her for å kunne ha det gøy med de jeg kjenner, eller med nye folk. Og føler meg ikke ensom, forteller en ungdom.

Annonse
Annonse

Har kommunen din en fritidsklubb?

Hvis ikke, håper vi du vil heve stemmen og si fra slik at alle kommuner sørger for å ha en fritidsklubb for barn og unge.

Klubben er et sted hvor barn og unge kan være seg selv, uten å måtte prestere eller konkurrere. Og den er åpen for alle.

– Jeg føler at fritidsklubben er en bra plass fordi man kan føle seg trygg der og være seg selv. Jeg går ikke så mye ut, utenom fritidsklubben, så for meg gir klubben meg mulighet til å være sosial, sier en klubbungdom.

De voksne som enten jobber eller er frivillige på fritidsklubber, betyr også mye for de unge.

– Klubben er viktig for at vi har et bra miljø å være i, med trygge voksne. Det har vært viktig for meg å få føle at jeg får være en del av noe, sier en ungdom.

På tide at klubben lovfestes i Norge

Det er på tide å gjøre fritidsklubben tilgjengelig for alle unge i Norge uansett hvor de bor, mener Redd Barna. Derfor må den norske fritidsklubben lovfestes for å sikre at alle kommuner har tilbudet. Slik sikrer vi at barn og unge har et sted å være på fritiden, et sted som gir opplevelser, fellesskap og minner for livet.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse