Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
28 april 2022 10:05
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Helse Møre og Romsdal har en pågående kampanje i nasjonale og lokale media hvor de sier at Bunadsgeriljaen driver med skremselspropaganda.

Men det Bunadsgeriljaen gjør, er å beskrive virkeligheten. Bunadsgeriljaen beskriver virkeligheten slik den oppleves av fødekvinner, barselkvinner og pårørende. Bunadsgeriljaen beskriver virkeligheten slik den oppleves i lokalsamfunnet. Bunadsgeriljaen formidler faktainformasjon knyttet til antall fødsler, antall transportfødsler, antall hjemmefødsler, og ikke minst antall igangsatte fødsler.

Når Bunadsgeriljaen beskriver det helseforetaket gjør, - og helseforetaket beskriver det som skremselspropaganda, - er det en betydelig innrømmelse fra helseforetaket. Selv om de ikke forstår selv at det er det de gjør, og selv om de ikke har vilje til å gjøre noe med det. Hvis det å formidle fakta er skremselspropaganda, sier det ganske mye om hva helseforetaket driver med, og hvordan de planlegger å drive.

Når klinikksjef Georg Johnsen går ut i nasjonale og lokale media for å ta del i ordskiftet om strukturen i spesialisthelsetjenesten, er det faktisk slik at det teknokratiet som han representerer har krysset en grense. For det klinikksjefen gjør da, er at han begynner å drive politikk. Han tar del i den politiske debatten, og han sier noe om hvem som skal lyttes til og hvem som skal ikke skal lyttes til.

Men innretningen på spesialisthelsetjenesten er faktisk ikke opp til han å bestemme.
Som fagperson så kan han si noe om hvilke utfordringer helseforetaket har med å oppfylle politiske bestillinger fra folkevalgte myndigheter på vegne av velgerne. Men så er det opp til de folkevalgte å gjøre noe med det, å endre rammebetingelsene eller å endre struktur om det er det de folkevalgte ønsker. Men det er en folkevalgt oppgave. Det er ikke helseforetakene selv som skal bestemme det. Det er vi, folket, som skal bestemme det.

Det klinikksjef Georg Johnsen gjør, med støtte fra direktør Øyvind Bakke, styreleder Ingve Theodorsen og resten av styret i helseforetaket, er å se helt bort fra styringssignaler fra sin eier. De har faktisk lagt ned den eneste fødeavdelingen som det faktisk er et stortingvedtak på å holde åpen! Det er å vise forakt for innbyggerne, det er å vise forakt for fødende kvinner og det er å vise forakt for de folkevalgte og hele det demokratiske systemet som landet vårt er bygd opp på. Det viser at helseforetakene har alt for stor makt. Og det viser at helseminister Ingvild Kjerkol ikke har kontroll på foretakene, og at hun ikke har styring på foretakene.

annonse

Det er egentlig ikke noen overraskelse, men det er jo uforståelig at helseministeren likevel tviholder på foretaksmodellen, selv om foretakene altså ikke retter seg etter de styringssignalene de får.

Direktør Bakke, Styreleder Theodorsen og klinikksjef Johnsen bryr seg ikke om deg, Kjerkol!
De bryr seg ikke om deg, og de bryr seg enda mindre om befolkningen de skal levere tjenester til. De bryr seg kun om å opprettholde et system som setter dem selv i posisjoner hvor de kan ha full styring uten innblanding, og hvor det viktigste er å opprettholde sin egen betydning, sin egen autonomi, sine egne posisjoner, sin egen lønn og sitt eget styrehonorar.

Hvis du, Ingvild Kjerkol skal ha styring på Helse Møre og Romsdal, så må du faktisk fjerne den styrelederen som har ansvaret for å iverksette det du har bedt foretaket om å gjøre, men som ikke gjør det. Og så må du sette inn en styreleder som sørger for at direktør og klinikksjef følger opp de styringssignalene som foretaket har fått. Det er på kort sikt.

På litt lenger sikt må du fjerne foretaksmodellen. For foretaksmodellen gjør det faktisk mulig for styreleder, direktør og klinikksjef og drive sin egen butikk, slik som det passer dem. Foretaksmodellen gjør det mulig å se bort fra signaler fra statsråden, regjeringen og stortinget.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 17 minutter siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøFlertallet i fylket er veldig tydelig på at oversjøisk løsning foretrekkes fremfor gigantomani prosjektet.At omveien er ett produkt av lobbyisme, ...
Terje G. Finnøy 49 minutter siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
I og med at enkelte omvei tilhengere stadig prøver å fremstille utfallet skråsikkert som bestemt, pengene på konto, spaden satt ...
@Anne Mari SandshamnIngen ting av det du opprinnelig skrev var å lese i linken til Sunnmørsposten, som du opprinnelig viste til. Jeg ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøIkke meg som har funnet på dette, ville bare vise deg hva transport firma velger. Som ser om du leste ...
@Anne Mari SandshamnDet svaret til slutt som du nå viser til står ikke i leserinnlegget du linket til, og heller ikke i ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøHvorfor skal jeg se fram til det?  hva han ( og i grunn du og ) mener er irrelevant for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte