Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Heiko Junge / NTB
Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er når tidene blir tøffere, at politiske prioriteringer blir tydelige. Arbeiderpartiet prioriterer trygghet for folk flest og nye arbeidsplasser framfor privatisering, sentralisering og salg av Norge.

Det var et stort alvor over Hans Majestet Kongens tale til Stortingets åpning. Følgende ble sagt:

«Valgene vi tar nå, i en tid med store omveltninger, kan bestemme hvordan landet vårt vil se ut, ikke bare i år og til neste år, men i tiår fremover.»

Det er et poeng Stortinget bør legge seg på minne. Det er lett å bli nærsynt når rikets tilstand diskuteres . Men å bygge et samfunn handler om å bygge stein på stein – gjennomføre endringer som virker over tid og skaper et samfunn i de ulike politiske partiene sitt bilde.

For Arbeiderpartiet har prosjektet helt siden andre verdenskrig vært å skape et trygt samfunn med små forskjeller der alle skal kunne leve gode liv – uavhengig av størrelsen på lommeboka.

Det prosjektet er fremdeles kjernen i Arbeiderpartiets politikk, det vil også bli stadig tydeligere i takt med at prioriteringene presser seg fram i norsk politikk, og det vises tydelig i Regjeringens forslag til statsbudsjett.

En må skape for å kunne dele. At vi har klart å bygge et sterkt og rettferdig velferdssamfunn for vanlige folk – med tillit til hverandre, er fordi vi har skapt verdier og arbeidsplasser i landet vårt. Og fordi vi har klart å eksportere varer og tjenester for større verdier enn de vi har importert.

– Vi må være langsiktige, sa Høyres Erna Solberg i trontaledebatten. Det er jeg helt enig i. Dessverre var det alt annet enn en langsiktig satsing på norsk eksportretta næringsliv som preget Norge i de åtte årene Solberg styrte landet sammen med Frp.

Annonse
Annonse

Faktisk finnes det knapt land i verden som har hatt en så svak utvikling i eksportretta industri som akkurat Norge under Høyre og Frp. Resultatet så vi tydelig i 2020, da Norge, for første gang på flere tiår, hadde en negativ handelsbalanse med utlandet, selv om vi regner inn over 350 milliarder kroner i eksportinntekter. Det er Høyres verdiskapingsarv til Norge.

Denne arven er årsaken til at Arbeiderpartiet har gått til valg på å øke fastlandseksporten med 50 prosent til 2030, og det er årsaken til at det gjør så lite inntrykk når Høyre forsøker å kritisere Arbeiderpartiets sterke tradisjoner for verdiskaping.

De siste åtte årenes resultater i politikken har vist oss med all mulig tydelighet at Høyre og Frps politikk har vært svært godt egnet til å gjøre milliardærer rikere – men svært lite egnet til å ruste Norge for økt verdiskaping og flere arbeidsplasser.

Det imponerer også lite når Høyre er enig med Ap i at det må strammes inn i statsbudsjettet, mens Frp under Listhaug nå går inn for en fullstendig hemningsløs sløsepolitikk – og en kan bare undre seg over hvordan de to partiene skal kunne klare å bli enige om noe som helst om de en dag igjen skulle styre sammen.

Men heldigvis er det Arbeiderpartiet og Senterpartiet som nå styrer landet. Det betyr en politikk som fortsatt bygger et rettferdig samfunn med trygghet for vanlige folk – og som også sikrer at folk og næringsliv ikke utsettes for Frps sløsepolitikk og rentegalopp.

Og ikke minst sikrer Arbeiderpartiet og Senterpartiet at vi fortsatt har en regjering som klarer å løfte blikket, tenke langsiktig og ruste Norge for framtida. Det ser vi ikke minst i næringspolitikken – med lansering syv strategiske satsingsområder, 100 tiltak for grønn omstilling, en helt annet takt i å bygge ny fornybar energi, 10,9 milliarder til norsk landbruk, 150.000 flere i jobb og ikke minst en storrengjøring i norsk næringsliv for å sikre at folk ikke bare skal ha en jobb, men at de også skal ha trygghet i jobb.

Slik tar vi Norge trygt inn i framtida.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
Klippfiskdagan 2024

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDu er framleis I drømmeland.Summen til vegformål i NTP tilsvarer 19 mrd pr år. Alt inkludert.Nye veier vart unnfanga av ...
Terje Sundsbø 15 minutter siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrI prinsippet spiser alle prosjekter - helse, forsvar, utdanning, samferdsel, etc. – fra samme kake. Men Nye Veier AS får ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDet er einkjent sak at Frank Sve har foreslått dette. Men denne løyvinga vil spise av samme kaka som SVV ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDine fornektelser av fakta er pinlig selektive. Nye Veier AS får sine årlige bevilgninger fra statsbudsjettet. Frank Sve (Frp) foreslår ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDu lever på ei livsløgn.Nye veier er rotfesta i løyving over Statsbudsjettet. Dei har inga Sareptas krukke. Møreaksen er definert som ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrFor staten betyr det at kostnadene for trinn 2 overføres til Nye Veier As og et annet prosjekt. Prosjektet Møreaksen ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse