Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Erlend Aas / NTB
Foto: Erlend Aas / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lagt frem forslag til nytt inntektssystem som omfordeler og utjevner forskjeller mer mellom kommunene våre. Responsen fra Høyre har lenge vært ullen, før de til slutt kom med en slag mening: de ønsker mer utredning og utsettelse. De tar ikke stilling til forslagene fra regjeringen, og stikker hodet igjen i sanden. Dette til tross for at en rekke av Høyres egne ordførere har bedt regjeringen om mer omfordeling og utjevning.

Regjeringen tar utfordringene i kommune-Norge på alvor. Den urolige tida vi lever i preger også kommunesektoren vår og det er fremdeles behov for å styrke kommuneøkonomien. Derfor øker vi overføringene til kommunene og fylkeskommunene med 6,4 milliarder kroner neste år. Dette er den nest største økningen i kommunenes frie inntekter på 15 år – kun slått av Ap/Sp-regjeringens budsjett i 2022. Det gjør vi for å sikre at kommunene våre skal kunne settes bedre i stand til å tilby gode velferdstjenester til alle sine innbyggere – også i krevende tider.

Annonse
Annonse

Nå har Stortinget vedtatt å gjøre forbedringer i kommunenes inntektssystem med et bredt flertall bak seg. Det betyr at vi sikrer bedre omfordeling av kommunenes inntekter, noe som gjør at kommuner med mest fra før må gi noe mer fra seg til de med minst. Det gjør vi for at kommunene våre skal kunne tilby likeverdige tjenester til sine innbyggere. Dette er god sosialdemokratisk politikk.

Det som fremdeles er uklart, er hva Høyre egentlig mener om omfordeling mellom kommunene - det viktigste enkeltgrepet for å sikre likeverdige tjenester. Kommunene og velgerne fortjener svar.

For det er et paradoks at Høyre, fremfor å svare, vil utsette endringene i inntektssystemet og ber om flere utredninger. I høst mente nemlig Høyre at endringene ikke kom raskt nok.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

De vedtatte endringene er godt utredet. Med bred faglig støtte. Dette vet også Høyre.

Det blir også stadig tydeligere at Høyre har valgt å sitte stille i båten. Det virker å være deres fremste politiske ambisjon. Solberg og co. ser ut til å ikke ville ta stilling til viktig politikk for landet vårt. Det er underlig for et parti som søker regjeringsmakt.

Jeg mener at politisk debatt er bra og opplysende. Spesielt om man tar standpunkt. Men Høyre taler altså med to tunger. Aslak Bonde beskriver dette godt i Morgenbladet 14. juni: «Høyre har etter lokalvalget fått veldig mange ordførere. Noen av deres kommuner tjener mye på regjeringens omfordeling av overføringer. Andre taper på det nye systemet. Uansett hva Høyre går inn for i Stortinget, vil det være en god del av partiets egne ordførere som protesterer. Følgelig lar partiet være å mene noe som helst.»

Men politikk handler om å ta standpunkt. Ta valg. Og ikke minst handler det om å stå i valgene, også de vanskelige. Vi mener de endringene vi gjør i kommunenes inntektssystem nå er på høy tid for å sette kommunene i bedre stand til å gi folk likeverdige tjenester i hele landet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 6 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse