20. juni hadde klinikksjefen i Volda et innlegg der han kritiserer de folkevalgte rundt i kommuner og fylke for at vi er kritiske til helseforetaket. At vi glemmer de ansatte som gjør en fantastisk jobb.
Når det gjelder klinikksjefen så har Møre og Romsdal INP henvendt seg til han for å treffe han, for å få noe mer informasjon hvordan man opplever det i førstelinjen.
Det som hele veien har vært Møre og Romsdal INP sin kritiske vinkling, det er hele tiden første linje det går ut over.
Så Møre og Romsdal INP skjønner reaksjonen i Kristiansund når planene om å «torpedere» det ortopediske fagmiljøet ved sykehuset i Kristiansund.
Som et samlet kommunestyre i Kristiansund utrykker det i et brev til Helse Møre og Romsdal. «Ved Kristiansund sykehus har et svært kompetent og anerkjent lege – og forskningsmiljø innen ortopedi, på tross av all støy rundt sykehussak i Nordmøre og Romsdal, vist til fantastiske akademiske prestasjoner, effektivitet og medisins faglige resultater.»
Det bemerkelsesverdige er at det er en fagdirektør som fatter en slik beslutning. Det går bare en uke før adm. direktør Lødemel heldigvis opplyser at de vil bruke mer tid å kommunisere med fagmiljø.
Nå kjenner ikke INP hvilke fullmakter som er delegert nedover i helse Møre og Romsdal, men er noe forundret at en fagsjef skal kunne flytte en avdeling på den måten, trodde i vår naivitet at det er noe styret i helse Møre og Romsdal beslutter.
Nå er INP klar over det økonomiske uføre Helse Møre og Romsdal har havnet i, blant annet på grunn av innføringen av helseplattformen, som har kostet mer enn man har budsjettert med. Man må spare. Da er vi litt til sakens kjerne.
Hvorfor skal det gå ut over de som trenger helsetjenestene?
Hvorfor skal det hele tiden være førstelinja det skal gå ut over? Hvorfor skal man hele tiden få lenger ventetid på helsetjenester, fordi man har tatt beslutninger som får andre økonomiske konsekvenser enn man så for seg?
Må nok en gang klippe litt fra Kristiansund kommunestyre:
«Det arbeidet som er gjort av dette miljøet, både med tanke på den kompetansen som miljøet nå besitter og protese-prosjektet spesielt, er unikt. Dette har vært banebrytende arbeid og vil kunne ha store synergieffekter ikke bare i vårt helsedistrikt, men også for andre helseforetak i landet. Når en fagdirektør da anbefaler å kortslutte et slikt arbeid på tampen av ferdigstillelse av prosjektet, virker det ikke faglig fundert og oppfattes som en enorm sløsing av felleskapets ressurser, med tanke på de midler som over tid er brukt fra Helseforetaket på dette. Det må også oppleves enormt frustrerende for de som har brukt tid og krefter på prosjektet.»
Vi skjønner frustrasjonen blant våre dyktige helsepersonell ved helseinstitusjonene våre i fylket, som hele tiden er de som blir rammet av innsparingsgrep.
Hvorfor skal førstelinja hele tiden bli rammet?
Kan det snart være på tide at de som fatter beslutningene tar konsekvensen av de vedtakene man gjør. Kan det være på tide å balansere arbeidsstokken, eller skal vi ha en topptung organisasjon med noen få som utfører det helseforetaket skal gjøre. Dette medfører kritikk fra blant annet folkevalgte som ser hvordan organisasjonen lider, hvordan dette går ut over de ansatte som skal møte pasientene. Hvordan fylkes befolkning mister tilliten til helsevesenet, fordi ventetiden blir lenger.
Den tryggheten er ledelsen i helse Møre og Romsdal i ferd med å ødelegge, og de som holder liv i denne tryggheten er de dyktige ansatte i førstelinja som ennå holder ut den usikkerheten som ledelsen skaper i organisasjonen.
La planen bestå, ikke raser det ortopediske miljøet i Kristiansund som har arbeidet seg opp til å være høyt anerkjent i landet.
Vi fortjener ikke verdens beste land, om vi ikke evner å ta vare på det.
Gi oss i INP sjansen – vi er klare.
Av: Finn Arne Follestad, fylkestingsrepresentant for INP og et samlet styre i Kristiansund INP