Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Styret i Averøy INP
Ytring
24 juni 2024 09:44
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge  Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge  Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vi ser at Erik Aukan (H) er ute og hyller vedtaket i Averøy kommunestyre om et felles storkjøkken. Så da vet vi altså hvor vi har Høyre, eller gjør vi egentlig det?

Vi skal ikke lengre tilbake enn til mai 2019 når Erlend Larsen (Høyres eldrepolitiske talsperson) uttaler at «Vi vil ha tilbake matlukten i gangene». Den gangen skrøt de av at de ville bruke penger på «renovering, bygging eller gjenetablering av lokale kjøkkenløsninger på sykehjem». Og akkurat det kan jo velgerne bite seg merke i. For vender man seg til høyre tilstrekkelig antall ganger, så ender det altså i en helomvending.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Nå er det altså Høyres trang til sentralisering som rår. Og motivet er selvfølgelig å spare penger? Eller er det sentralisering for sentraliseringens skyld? Vi tror kanskje mest på det siste. For at det overhodet er mulig å spare så mye gjennom dette vedtaket, det har ikke vi i Averøy INP tro på. Det er nok mange som gjerne ønsker å se et fullstendig regnestykke på dette.

Så kan vi jo minne Kristiansund Høyre, og kommunestyrerepresentantene i Averøy kommune (unntatt de 8 som stemte mot), om at det finnes andre verdier enn penger også. Verdien av en verdig eldreomsorg setter vi i Industri- og Næringspartiet høyt. Og når kommunestyret ikke finner andre steder å spare, mens de sitter foran TO kommunedirektører og vedtar nedleggelse, så kan man ikke si annet enn at det var en real tabbe.

I denne saken ville vi i Averøy INP støttet og stemt sammen med mindretallet. Vi deler FrP sitt syn på at det her må være rom for effektivisering og kutt i den administrative delen av kommunen.

Så er vedtaket fattet, enten sparer vi lite, eller så sparer vi ikke i det hele tatt. Vi får se.

Men en ting er helt sikkert. Vi har tapt! Averøy kommune har tapt mer enn bare ansikt i eldreomsorgen. Vi har tapt alle fordelene et sykehjem kan benytte i omsorgen av sine pasienter og beboere om man har kjøkken.

Annonse
Annonse

God og smakfull mat er omsorg, og riktig ernæring er livsviktig, og livsforlengende. Kort avstand mellom kjøkken og beboere er med å sikre kvaliteten. Lokal matlaging gir bedre kontroll over matkvalitet og ernæringsinnhold. Dette er viktig for beboere med spesielle kostbehov eller diettkrav, og de kan lettere tilpasse måltider til individuelle beboeres preferanser, allergier og helsemessige behov.

Når man er svært syk, og appetitten er dårlig, så tror vi et lokalt kjøkken kan bety svært mye for den enkelte. Kjøkkenet kan bidra med mye, om man lar de.

Og nå som Atlanterhavstunnelen er stengt i timer, inntil flere ganger om dagen, så ser vi med gru på realiteten at de syke og eldre risikerer å måtte vente timer på maten.

INP vil gi syke eldre en verdig alderdom og god omsorg.

Det dreier seg om å satse ressurser på helsepersonell som har tid til å ivareta den enkelte. Stoppeklokker og mikrobølgemat på dørmatten er ikke helsefremmende. Begrepene «godt nok» og «forsvarlig» må fjernes. De eldste og sykeste skal ha like gode helsetjenester som resten av befolkningen og omsorgen skal ikke være tilstrekkelig, men god og verdig. Eldreomsorgen er den delen av helsesektoren som har størst behov for et økonomisk løft. INP vil omprioritere pengebruken i samfunnet og satse langt mer på eldreomsorg enn i dag. I dag har Norge dessverre et stort forbedringspotensial.

Vi fortjener ikke verdens beste land, om vi ikke evner å ivareta det!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

https://www.rbnett.no/nyheter/i/JblPd4/stor-ryddejobb-i-fylket-kvitter-seg-med-13-selskaper, jaja, da er iaffal MA ute av dansen på enda lengre tid :) Sitat fra innlegg i RB jeg ...
@Terje SundsbøDet er vel nettopp reduksjon av trafikken i Ålesundstunellane som er saken.Ekspressbusser korresponderer med fergene utan ventetid, begge retninger. Prioritert ...
@Geir Ole SætremyrDu mener det er viktig å unngå økning i trafikken. Da gjelder det vel å unngå den enorme trafikkøkningen i ...
@Terje SundsbøNår det gjeld Møreaksen har vi i våre høyringar gått i rette med SVV sine prognoser der trafikken i eit ...
@Geir Ole SætremyrØkt trafikk er vel et problem også når det skjer på Sunnmøre. Siden vi nå kommenterer en artikkel om Møreaksen, ...
@Terje SundsbøDet tendensiøs er at du linker alt opp mot Møreaksen for å implementere det i vidare tankerekke.Økt trafikk er eit ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse