Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Redd Barna / Eivind Lie Nitter
Illustrasjonsfoto: Redd Barna / Eivind Lie Nitter
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Sommeren er her, og sosiale medier fylles opp av bilder av barn som bestiger fjelltopper, nyter strandlivet i Syden og sykkeltur i skogen. Deler du bildet av hensyn til barnet, eller for din egen skyld?

Det er ikke nytt at foreldre foreviger øyeblikk fra sommerferien. For noen tiår siden samlet vi barndommens sommerminner mellom to permer i et fotoalbum, mens barnas sommerminner nå deles i sosiale medier og på et grenseløst internett.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Halvparten av alle foreldre har delt bilder eller video av barnet sitt på nett, og de fleste deler bilder av barna når de er små, ifølge Medietilsynet. En av ti i alderen fra 9-18 år sier at de deler ofte i sosiale medier, mens i overkant av seks av ti svarte at foreldrene gjør det noen ganger.

I Redd Barna-rapporten Foreldre uten filter, forteller ungdom at deling av bilder i sosiale medier kan være både hyggelig og greit, men at det er ugreit når foreldre ikke spør om lov, deler hyppig eller heller ikke sletter bilder når barna spør om det. Dessuten reagerer ungdom på at foreldre publiserer bilder i situasjoner oppfatter som invaderende og private. Ungdom understreker også at foreldre heller ikke greier å skille mellom bilder som passer i åpne fora, og det som er best å dele i en lukket gruppe med familie og nærmeste venner.

Annonse
Annonse

Ungdommene var mest opptatt av kortsiktige konsekvenser som var særlig knyttet til at jevnaldrende kunne få tilgang til flaue bilder eller sensitiv informasjon, og at det kunne øke fare for mobbing og trakassering. I ungdomstiden kunne det være pinlig at det lå bilder ute fra bare noen år tilbake, eller at foreldre prøvde å påtvinge barna en identitet de ikke kjente seg igjen i.

Det kan også ha langsiktige problemer: Når bilder av barn deles offentlig på nettet, mister du kontrollen over hvem som ser dem og misbruker det som ligger åpent på nett. Selv uskyldige bilder kan bli misbrukt, for eksempel på pornografiske nettsider. Summen av det som ligger ute på nett kan gjøre barna sårbare for identitetstyveri, utpressing og villeding, framgår det ifølge eksperter Redd Barna gjorde intervjuer med i forbindelse med rapporten Foreldre uten filter.

Ungdommene ga følgende råd til foreldre og andre voksne:

  1. Spør alltid om lov. Spør egne barn om lov til å legge ut bilder av dem. Gjør det lett for dem å si nei. Selv om du synes et bilde er fint er det ikke sikkert at barnet liker det, barn er forskjellige. Vær sikker på at barnet forstår hvem og hvor mange som vil se det. Ønsker du å legge ut bilder av andres barn skal både barnet og foreldrene gi sin tillatelse.
  2. Ikke ta eller del utleverende bilder. Sett deg selv inn i barnets situasjon. Barn som viser sårbarhet, kan være særlig vanskelig for barn og unge at blir delt. Som voksne vil vi ikke godta å bli tatt bilde av i øyeblikk som oppleves krenkende. Ta heller bilder av hyggelige situasjoner og opplevelser. Still kontrollspørsmålet: Ville jeg lagt ut dette bildet om det var meg selv? Barn har rett til å behandles med samme respekt som voksne.
  3. Del bilder i lukkede grupper. Det er hyggelig å dele bilder av barna med besteforeldre og venner. Derfor er det fint å dele i lukkede grupper kun med dem man velger selv å dele med. Bruk personverninnstillinger og begrens tilgangen til hvem som kan se bildene.
  4. Mengden bilder. Tenk over mengden bilder og innhold du deler. Vær klar over at jo mer innhold som ligger på nett om barnet, jo høyere risiko for at denne informasjonen kan samles og misbrukes. Slett gjerne bilder med jevne mellomrom. Barn kan endre syn på hva som er greit i løpet av kort tid. Innhold de syntes var OK da de var ti år, kan være flaut når de er 11.
  5. Husk at bilder kan misbrukes. Ikke del bilder av lettkledde og nakne barn. Alle bilder kan kopieres, deles og brukes i sammenhenger du ikke har kontroll på. Alle bilder kan misbrukes og settes inn i helt andre situasjoner enn de er tenkt.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDu får ikkje meir konkret svar enn dette. Uansett kor mykje du higer etter det for å underbygge tankerekke kring ...
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet om hva ditt synspunkt er. Hva du tror vil bli resultatet er ikke det jeg ...
@Terje SundsbøEg har svart at veiprising vil der bli i form av enten bompengar no som vil finansiere kollektivtilbud, eller ny ...
@Geir Ole SætremyrDu farer bevisst med løgn. Jeg har ikke sagt at du står i ledtog med Frank Sve (Frp). Jeg skrev: ...
@Terje SundsbøDu insinuerer at eg, busett i Ålesund,  står i ledtog med Frank Sve. Forøvrig, eg sa eg var i møte på ...
@Geir Ole SætremyrDet jo du som beskylder meg for meninger jeg ikke har. Jeg sier ikke at folk ikke bryr seg om ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse