Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Anna Owczarz
Ytring
27 januar 2019 19:00
Del på Facebook
Kristiansund sykehus, med artikkelforfatter Anna Owczarz innfelt.
Kristiansund sykehus, med artikkelforfatter Anna Owczarz innfelt.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har nettopp kommet hjem fra en ny sykehusdemonstrasjon. De siste ukenes hendelser har gjort noe med oss – oss befolkningen, oss sykehusansatte og mange av dere politikere. Dette må vi gjøre noe med og det må skje raskt!

Under appeller ble det tydelig signalisert at ansatte på sykehuset ikke lenger støtter fellessykehus. Nylig ble vi vitne til enda et nytt tragisk styrevedtak for oss alle.

Foretaket har ikke bare brutt alle løfter om å ta vare på fagpersoner og miljøer og ikke legge ned sykehus før det nye kommer, men angrep aller først det skjøreste og det kjæreste vi har – en fødeavdeling! Det ble nå allerede vedtatt sammenslåing av 2 fødeavdelinger før ROS analysens resultater foreligger. Jeg frykter at vi får beskjed den 20. februar om at vår fødeavdeling blir avviklet senest fra sommeren av og våre kvinner må reise til Molde. Et nytt Vikaneset vedtak på gang!

At det starter med en nedleggelse av en fødeavdeling, tyder kun på en ting – at foretaket plannlegger flere skritt knyttet til det akutte tilbudet på vårt sykehus innen nær fremtid. Det vil blant annet svikte ganske raskt vårt lille barnelegemiljø og vil umuliggjøre rekruttering av assistentleger.

Det er lite tvil om at verken politikere eller fagmiljøer på Nordmøre blir hørt av foretakets ledelse. En frykter at Kristiansund sykehus blir til DMS innen kort tid, og mange år før noe sykehus skal bygges – om noe blir bygd i det hele tatt. Kommunen, Orkide og foretaket planlegger sammen DMS.

Dette prosjektet bør stoppes umiddelbart! Alle som vil fortsette med det må være klare over at de støtter og hjelper foretaket å ribbe vårt sykehus. Foretaket trenger å få utleid arealer de ikke vil ha. Slik DMS planlegges så er det mange tilbud som vil ellers fungere godt der hvor de er nå. Ikke kjøp argumenter om samlokalisering og effekter av dette! Det hjelper ikke å ha sykehjemsplasser og interkommunal samarbeid der hvor du har en indremedisiner med sin pasientliste som går hjem klokken16 og ingen sykehus med akuttilbud lenger. Vi har liten nytte av samlokalisering hvis vi ikke har akuttilbud døgnet rundt til de som trenger det.

DMS er totalt ukjent i helse Norge. Det er i det minste lov å være ekstremt skeptisk. Foretaket blir uansett tvunget til å bruke en del av Kristiansund sykehus til poliklinisk virksomhet (8–16) og mulig dagkirurgi grunnet plassmangel på Hjelset . MEN dette trenger dere ikke samarbeide om! Det er heller ikke tilbud som redder befolkningenes liv og helse når det trengs!

I den situasjonen som har oppstått bes byens politikere vurdere om de fortsatt vil samarbeide med foretaket angående helsetilbud for befolkningen på Nordmøre på foretakets premisser. Selv om det er lenge til Stortingsvalg og eventuell endring av styringsmodellen i helsesystemet så er det veldig viktig hvilke signaler og bidrag lokale politikere står for.

Om forutsetningene for fellessykehus ikke er skrevet som et vedtak, så fant politikere i sin tid å finne seg i situasjonen og samarbeide med foretaket. Nå er disse forutsetningene tydelig brutt og «samarbeid» er nytteløst.
Man kan ende dit hvor Nordmøre kveles av egne vedtak fattet ift. DMS og forplikter seg til arealbruken og opprettelse av interkommunale tilbud der. Dette kan i ytterste konsekvens stå i veien for å bygge sykehuset opp igjen når vi får sentral politisk støtte for det. Alt vi mister på veien må vi kjempe for å få tilbake igjen! Vi kan ikke akseptere DMS i Kristiansund. Kristiansund Sykehus er livsviktig for byens og regionens utvikling. Foretakets levetid er kort!

Jeg og mange ansatte på sykehuset i Kristiansund er meget bekymret for den tragiske utviklingen og ber bystyret diskutere den alvorlige situasjonen og i det særlig å ta stilling til følgende spørsmål:

  1. Vil bystyret i Kristiansund støtte fortsatt felles sykehus på Hjelset?
  2. Vil bystyret i Kristiansund stoppe planlegging av DMS og annet samarbeid med foretaket?
  3. Hva vil Kristiansund bystyre gjøre for å ta vare på funksjoner på sykehuset i Kristiansund?

Anna Owczarz , Evig Kristiansund sykehus forkjemper.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse