Annonse
Annonse
Foto: Nordmørslista
Foto: Nordmørslista

Kristin Sørheim sendte den 28.03, dagen etter at Helse Møre og Romsdal vedtok å legge ned føden i Kristiansund, en epost til Helse Midt-Norge med spørsmål om garanti for at Kristiansund sykehus kan bestå hvis Nordmøre går til Trøndelag. 

I et intervju med Romsdal Budstikke den 25.04 kommer det fram at Sørheim krever svar fra Helse Midt-Norge på hvem som kan fremme sak om omorganisering av underliggende helseforetak, om det er styret i Helse Midt-Norge som tar avgjørelse i slike saker, og om en flytting av sykehuset i Kristiansund til det som Sørheim benevner som «Helse Trøndelag» kunne sikre de funksjoner som er der i dag, inkludert fødeavdeling og for eventuelt hvor lenge.

Videre kan det leses at Sørheim hevder at på Nordmøre er svaret på alt å søke om overgang til Trøndelag, og at i hennes hode så sitter Helse Midt Norge over helse Møre og Romsdal.

Sørheims hode har nok rett i at HMN står over HMR. Det hersker det vel liten tvil om. Når Sørheim hevder at svaret på alt på Nordmøre er å gå til Trøndelag så fordummer hun diskusjonen. Selvfølgelig kan ikke HMN gi garantier for noe som helst hvis Nordmøre går til Trøndelag. Det må i såfall utredes. Mye vil spille inn, blant annet hvor mange kommuner som eventuelt går nordover. Det eneste som synes sikkert er at Kristiansund sykehus og fødeavdeling vil bli nedlagt hvis Kristiansund og deler av Nordmøre fortsette å være en del av HMR og region Møre og Romsdal.

Det er også naturlig å tenke seg at i hvert fall Sunnmøre og kanskje Romsdal går til region Vestland. Da er det unaturlig å opprettholde Helse Møre og Romsdal som eget foretak. Sydligere deler av fylket vil nok gå inn i Helse Vest. Da må det antas at det er nødvendig med et grundig utredningsarbeid for både helsetjenestene på Sunnmøre, Nordmøre, og i Romsdal alt etter hvilken side sistnevnte fogderi lander på. Det må i såfall Romsdal finne ut selv.

Det er svært lite som tyder på at Møre og Romsdal består som egen region hvis større deler av Nordmøre går til Trøndelag.

Det er også oppsiktsvekkende at når hele Nordmøre samles, bunader strykes på harde livet og kommunene går til krig mot HMR og den famøse saksbehandlingen til ledelsen, så angriper hun ikke HMR, men HMN. Ingen bekymring levnes ifht de fødende på Nordmøre selv om HMR bryter avtaler som ligger til grunn for fellessykehus. Den kalorifattige bekymringen for fødetilbudet til Nordmøringene, og særlig de på ytre Nordre deler bør bemerkes. Dette er ikke en nordmørspolitiker verdig!

Sørheim anklager styret i Helse Midt-Norge for å sitte i glasshus og lar innbyggerne ha opprivende diskusjoner om at helsetilbudet og alt blir bedre hvis Nordmøre går til Trøndelag.

Du har sittet i en rekke styrer selv, Kristin Sørheim. Tviler for eksempel på at du kunne garantere realisering av Halsafjordsambandet da du var styreleder der. Det var vel ingen som beskyldte deg for å være årsak til opprivende diskusjoner om samferdselstilbudet i Møre og Romsdal fylke for det? 

Det er også verdt å nevne at de fylkespolitikerne fra Nordmøre som har vært friskest i sine uttalelser mot at Nordmøre går til Trøndelag er fylkesordførerkandidater. Det sier vel alt. 

Hvem er det som sitter i glasshus her?

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte