fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
02 juli 2020 13:00
TRE ELEMENTER: Jordbærsuppe, marengs og vaniljekrem utgjør til sammen sommerens beste dessert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TRE ELEMENTER: Jordbærsuppe, marengs og vaniljekrem utgjør til sammen sommerens beste dessert. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Klar for å finne på noen sprell med verdens beste bær?

Jordbærene var det første som gjorde meg virkelig stolt av regionen jeg kommer fra. Og jeg er ikke den eneste. I Valldal på Sunnmøre er alle ufattelig stolte av de dyprøde og eksepsjonelt søte bærene. Jeg husker fortsatt eldre familiemedlemmers argumenter for hvorfor akkurat Valldal-bærene er de beste – og de samme familiemedlemmenes oppfatning av at dette kvalitetsforspranget nærmest var en etablert sannhet over hele Skandinavia.

Vel, kanskje er jordbær-patriotismen like stor andre steder i landet? La oss i så fall nøye oss med å slå fast at verdens beste jordbær vokser i Norge.

Denne uka skal vi bruke dem en nydelig dessertsuppe med marengs. Har du eggehviter til overs, er marengs en fin måte å bruke dem opp på. Hviten egner seg dessuten veldig godt til å fryses inn, så her kan du tenke langsiktig. Om du har dem i en boks med lokk i fryseren, kan du legge i flere eggehviter hver gang du skal skille noen egg. Når du har en full boks, kan du tine dem opp og piske en stiv, italiensk eggehvitemasse som du stryker ut på silikonmatte eller bakepapir og steker i ovn til du får sprø, lys og søt marengs. I en lufttett beholder holder marengsen seg i årevis.

Kremblåser med CO2-patroner er det nok ikke så mage som har hjemme lenger. En slik innretning, også kalt «sifon», var nok vanligere på 70-tallet. Da ble den brukt både for å omskape kremfløte til luftig pisket og til å mikse drinker. Sifonen fikset kjapt club soda – altså kullsyret vann – ved hjelp av kullsyrepatronene. Fortsatt er sifonen et morsomt og nyttig verktøy for å lage blant annet luftige, kremede sauser, som hollandés, eller luftig dessertskum av sukret bærjuice.

Men frykt ei – har du ikke en kremblåser, kan du fortsatt lage ukas rett, den blir bare noe mer kompakt.

Jordbærsuppe med sprø marengs og vaniljekrem

Ingredienser (2 personer)

2 kurver norske jordbær
2 dl prosecco (kan erstattes med vann eller en lett, frisk juice)
2 lime
4 eggehviter
1 dl sukker
4 eggeplommer
4 ss sukker
1,5 dl helmelk
1,5 dl kremfløte
1 vaniljestang
1 ss maisenna
4 cl mørk rom

Framgangsmåte

Rens og skyll bærene. Bland 3/4 av bærene, gjerne de styggeste, med prosecco, vann eller juice. Kjør blandingen helt glatt i en blender eller med en stavmikser. Smak til med sukker eller limesaft, avhengig av hvor søte bærene er.

Kutt resten av jordbærene i mindre biter og sukre dem lett. Riv over litt limezest, og la bærene få marinere seg i kjøleskapet en halvtimes tid.

Kok opp melk og fløte med vanilje, sukker og brun rom. Bland maisenna og eggeplommer i en bolle, og slå på melk- og fløteblandingen under hurtig visping. Slå blandingen tilbake i kjelen, og varm den forsiktig opp under omrøring til den tykner. Sil og avkjøl den tyknede fløtemelken før den has i en kremblåser med en til to patroner, avhengig av størrelse på flasken. Har du ikke kremblåser, bruker du vanlig elvisp.

Pisk eggehviter med sukker til en helt stiv blanding, stryk den tynt på silikonmatte eller bakepapir, og bak i ovn på 110 grader til marengsen er helt sprø.

Anrett suppen jordbærsuppen sammen med de marinerte bærene, og topp med marengs og den luftige kremen.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte