Svensk gnocchi møter norsk kroppkake, og det beste av alt: Alle får smake!
Utgangspunktet for ukas rett minner om gnocchi. Men for ikke å bli tatt i fusk og fanteri av italienere, skal vi kalle det potetpasta. Denne enkle pastaen er blant mine desiderte favoritter på hjemmekjøkkenet. Ikke bare er potetpasta kjempegodt, det funker også veldig bra som base i et utall retter. Og så går det ganske radig å lage det! Har du gjort det en gang eller to, har du knekt koden. Da kan du snart lage det på frihånd også, så slipper du styret med å finne fram en oppskrift. Frihåndsmatlaging er aller morsomst, spør du meg.
Gode mandelpoteter, eggeplommer og mel. Det er i utgangspunktet alt du trenger. Men andre råvarer du kjøpte inn med gode intensjoner, men glemte bort, kan også komme til heder og verdighet her. Har du for eksempel en bit parmesan på lur, så riv i litt av den. Eller tilsett en spiseskje myk ricotta. Stå det noen slitne urter på kjøkkenbenken? Gjemmer det seg en pose spinat nederst i kjøleskapsskuffen? I pastadeigen med det! Det grønne kjøres i blender sammen med melet, før du blander sammen resten. Vips, så har du en irrgrønn, innbydende og velsmakende potetpasta!
Pastaputene er basisen i måltidet, så får tilgang og årstid bestemme resten. Er det soppsesong og kantarellgullet glimrer på skogbunnen, er det ikke så mye å nøle med. Er det tidlig vår og ramsløk har meldt seg, er også avgjørelsen lett. Resten av året kan man fint bruke andre, lettere tilgjengelige sopptyper som vokser på nærbutikken, eller ha pastaen som garnityr til helstekt kylling, biff, nakkekoteletter, torskerygg, skalldyr eller bare smørstekt kål rett fra pannen med en skvis sitronsaft og en neve grovhakket salvie.
Formen på pastaputene er ikke så viktig. I denne oppskriften ble jeg inspirert av en kollega i sosiale medier som lagde en stor pastapute på deling til familien, i stedet for de mer rektangulært formede putene eller de fylte runde «svenskekulene». Men her er det også bare å la kreativiteten få utfolde seg. Dra fram barnas plastalinaverktøy for den saks skyld. Jaggu er matlaging moro!
«Kroppkake» stekt i smør med pesto, mozzarella og brokkoli
Ingredienser (2 personer)
6 store mandelpoteter
4 ss revet parmesan
2 eggeplommer
8 ss hvetemel
salt
0,5 brokkoli
0,5 potte basilikum
4 ss pinjekjerner
30 g parmesan
6 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
salt og pepper
1 bit fersk mozzarella
2 ss smør
4 hele fedd hvitløk
Framgangsmåte
Skrell og kok mandelpotetene i vann. Når de er møre, slår du potetene over i en sil og lar dem få dampe godt av seg. De skal være helt tørre før du presser dem gjennom silen med en stor skje, til en finmalt potetmasse.
Bland inn revet parmesan, mel og eggeplomme i potetmassen til en fast og fin deig. Væskeinnholdet i potetene kan variere, så juster med hvetemel til du har en deig som er lett å jobbe med, og som ikke setter seg fast i arbeidsbenken. Smak til med salt og pepper.
Kjevle deigen ut til en jevn og rund plate, cirka 1,5 cm høy. Slipp den ned i kokende vann, og løft den ut og over i kaldt vann etter 3 minutter med forsiktig koking. Oppbevar platen på en tallerken med litt olivenolje på fram til steking.
Grovhakk basilikum og et hvitløksfedd, og legge dette i en stavmikserbolle eller steinmorter. Knus det til en grov masse før du tilsetter pinjekjerner, parmesan og olivenolje. Bland videre til en grov, men jevn pesto, og smak til med salt og pepper.
Stek den store pastaputen i en teflonpanne sammen med litt av oljen, noen gode skjeer med godt smør og fire hele fedd hvitløk. La pastaputen få brune seg fint, slik at den blir gyllen og sprø på utsiden og deilig myk på innsiden.
Del brokkolien i buketter. De skal være cirka like store, så tilberedningstiden blir jevn. Legg dem i en kald stekepanne, og tilsett smøret sammen med 0,5 dl vann. Dryss på litt salt. Sett pannen på høy varme og la den få dampe til vannet er borte og brokkolien steker seg litt karamellisert i smøret. Serveres umiddelbart!
Server pastaputen rett fra pannen, og topp med brokkoli, pesto, biter av mozzarella og litt ekstra basilikumblader.