Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
14 april 2022 13:00
Del på Facebook
ENKELT OG DEILIG: Denne sjokoladekaken fortjener en fast plast på kakerepertoaret. Foto: Heiko Junge / NTB
ENKELT OG DEILIG: Denne sjokoladekaken fortjener en fast plast på kakerepertoaret. Foto: Heiko Junge / NTB

Verdens beste sjokoladekake lager du helt uten mel.

En søt avslutning på en god middag er gjerne prikken over i-en. Denne desserten er forresten ikke bare prikken, den kan nok fort være spiker'n i kista også. Den er tung, feit og søt – og både lun og kjølig. Så her gjelder det å spare litt plass i magen. Selv om du er blant dem som vanligvis har dessertmage.

Annonse
Annonse

I tillegg til å være minneverdig god er desserten snill mot dem som har cøliaki eller intoleranse mot gluten. Men selv om den er glutenfri, er den ikke på noen måte et kompromiss, i motsetning til en del av maten man finner i butikkenes uten-hyller. Nei, her er det vinn-vinn, og fraværet av hvetemel er selve hemmeligheten bak den fantastiske, kremete konsistensen og den umiddelbare sjokoladesmaken.

Om du er av den strukturerte typen som planlegger deilige kakemåltider fram i tid, så er dette en oppskrift som egner seg helt ypperlig når du vil ha noe på lur i fryseboksen. Kutt gjerne kaken i mindre stykker når den er kald, og pakk den tett i plastfilm eller lufttette bokser før du fryser den inn. Ved servering lar du den bare stå på kjøkkenbenken i en times tid, så er den helt perfekt.

Tilbehør er ofte såre enkelt når man har en kake som dette som utgangspunkt. Du kan for eksempel bruke iskrem, sorbé, pisket krem eller søtet yoghurt. Krokan av nøtter, eller bare litt friske bær, er også veldig godt til.

Jeg liker ofte å rendyrke tyngden i retter. Derfor dekker jeg kaken med en søt og lett saltet karamellsaus. Litt marengskrønsj blir en god kontrast på toppen. Vaniljeis, enten hjemmelaget eller fra en god produsent, utgjør også en form for kontrast til den lune kaken. Isen er i utgangspunktet ikke et friskt element, siden den stort sett består av eggeplommer og fløte, men det er likevel noe med det iskalde som gir en friskhet og skaper balanse i desserten.

Glutenfri sjokoladekake med is, karamellsaus og marengs

Ingredienser (2 personer)

Kakerøre:

Annonse
Annonse

5 egg
80 g sukker
5 g salt
2 ss vann
140 g sjokolade (60-70%)
140 g smør
40 g kakaopulver

Topping og tilbehør:

vaniljeis
4 pikekyss
1 dl sukker
4 ss meierismør
1 dl fløte
0,5 vaniljestang

Framgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 grader. Smelt sjokolade og smør i vannbad.

Bland egg, sukker, salt og litt vann i en blandebolle til det er homogent og luftig. La sjokoladeblandingen få kjøle seg litt ned før du tilsetter den luftige eggedosisen. Når dette er jevnt blandet, vender du forsiktig inn kakaopulveret.

Smør en springform eller en ildfast form, og tilsett kakerøren. Bak kaken på 180 grader i 12 minutter, avhengig av hvor tykk den er. La kaken avkjøles noe før du kutter den i serveringsstykker

Smelt 1 dl sukker til en mørk karamell, tilsett en halv vaniljestang, smør og fløte. La dette først få koke ut eventuelle klumper som danner seg. La det så stå på lav temperatur og tykne lett. Avkjøl karamellsausen i kjøleskap, og bruk den når den er romtemperert.

Knus pikekyss, som legges på tallerken sammen med kakestykket. Server med sausen oppå, og legg en kule med vaniljeis – eller annen is om du skulle ønske det – ved siden av.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse