Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
19 mai 2022 13:00
Del på Facebook
ET STYKKE TIL, TAKK: Denne kaken er så god – og sunn – at folk fort vil be om et stykke til. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ET STYKKE TIL, TAKK: Denne kaken er så god – og sunn – at folk fort vil be om et stykke til. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Med denne potetkaken til middag slipper du billig unna – samtidig som alle blir mette og glade.

Det var ikke mye som gjorde meg like lykkelig i barndommen som forventningen om fløtegratinerte poteter. Lukten av poteter, fløte, hvitløk og ost som boblet i ovnen indikerte som regel at det var helg, og at hjortebiff sto på menyen.

Annonse
Annonse

I dag spiser jeg veldig sjelden biff, og jeg lager nesten aldri fløtegratinerte poteter hjemme. Men så slo det meg at denne retten er så fantastisk at den fortjener å komme i rampelyset. Derfor har jeg komponert en rett der poteten ikke skal ha sin sedvanlige rolle som tilbehør – eller «metningsgarnityr» som vi kokker ofte kaller det – men være selve hovedingrediensen i måltidet. Osten bidrar med proteiner, slik at måltidet blir fullverdig.

Valg av potet er viktig når du skal lage denne potetkaken. Du bør bruke poteter med et passende innhold av tørrstoffer og stivelse, som samtidig er gode på smak. Mandelpoteter blir ikke bra, heller ikke nypoteter. Bakepoteter er veldig takknemlige å jobbe med siden de er så store, men der er det ikke mye god smak å hente. Av potetsortene i norske butikker foretrekker jeg store Asterix eller Folva-poteter. Men enda bedre blir det med Maris piper-potet som man får mye av i England. Så om noen norske potetbønder leser denne teksten: Vær så snill, begynn med Maris piper! Det finnes ikke noen bedre potetsort til pommes frites, grateng og andre sprø eller bakte potetretter.

Ukas rett kan med fordel lages god tid i forveien. Da utvikles det mer smak, og kaken får «satt seg» godt, slik at det blir enklere å kutte den opp. Om du ønsker en større og mer utvidet middagsrett, kan du bruke potetkaken som et utgangspunkt og servere noe enda mer proteinholdig ved siden av. Her finnes det knapt noen begrensninger – potet passer til omtrent alt mulig av fisk, fugl og kjøtt. Man kan også utvide retten i en vegetarretning ved å la noen av lagene bestå av løvtynne skiver av rotfrukter. Bruk for eksempel sellerirot, kålrot og gulrøtter.

Potetkake med parmesan, syltet løk, persille og pepperrot

Ingredienser (2 personer)

400 g skrelte matpoteter (gjerne Folva eller Asterix)
2 hvitløksfedd
1 dl fløte
1 dl helmelk
1 ss meierismør
40 g revet parmesan
50 g revet ost (vanlig gulost eller cheddar)
2 sjalottløk
6 ss bringebæreddik
2 ss sukker
0,5 dl vann
4 ss grønn urteolje eller extra virgin olivenolje
1 bit fersk pepperrot
1 neve bladpersille
1 neve estragon
Salt og pepper

Framgangsmåte

Bruk en kakeform, ildfast form eller brødform av egnet størrelse. NB: Følger du mengdeangivelsen til to personer, vil en vanlig kakeform være for stor. En brødform kan eventuelt gjøres mindre med en skillevegg av aluminiumsfolie. Gni formen inn med smør.

Om du har en mandolin, så bruk denne til å skjære poteten i cirka 5mm tynne skiver. Eventuelt kan du bruke en skarp kniv. Legg skivene lagvis i taksteinsmønster, og la dem bygge totalt 7–8 cm høyt.

Varm opp fløte og melk med finhakket hvitløk. Smelt i parmesanen, og smak til med salt og pepper. Her må man gjerne være litt raus med saltet, siden potet inneholder mye væske.

Slå fløtemelken over potetene, og pass på at den fordeler seg mellom lagene ved å riste litt på formen. Topp med revet ost, og bak formen i ovn på 180 grader til den er gyllen på toppen og mør i midten. Sett formen kjølig i minimum 3–4 timer etter steking så den får «satt seg».

Rens og del sjalottløk i to på langs. Plukk lamellene fra hverandre, og legg dem i en liten bolle. Kok opp sukker, bringebæreddik og vann, og slå den varme laken over løken. La den syltede løken stå i en times tid før du bruken den.

Lag en enkel dresseng ved å ha noen skjeer av syltelaken i en liten kopp, og blande dette 50/50 med enten en grønn urteolje eller en god olivenolje.

Ved servering kuttes potetkaken opp i passende stykker, før stykkene bakes i ovn på brett til de er gylne og varme helt igjennom. Server potetkaken med syltet løk, pluss blader av persille og estragon. Riv over pepperrot, og avslutt med noen dråper av dressingen.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse