Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Tema
NTB
20 oktober 2022 13:00
Del på Facebook
DRØMMEDESSERT: Den hjemmelagde churrosen med kirsebær er om mulig enda bedre enn den du får på gata med sjokoladesaus. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
DRØMMEDESSERT: Den hjemmelagde churrosen med kirsebær er om mulig enda bedre enn den du får på gata med sjokoladesaus. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Varmt og iskaldt på samme tallerken er et velprøvd triks for å skape dessertmagi. Her får nystekte churros selskap av lekker granité.

Min desiderte gatematfavoritt må være nystekte churros. De skal være rykende varme, sprø på utsiden, myke i midten og rullet i sukker. Blir de servert med sjokoladesaus med et hint av fyrig chili, er lykken komplett.

Annonse
Annonse

Men selv om denne typiske gatemat-churrosen er fantastisk god, har vi enda flere kreative muligheter på eget kjøkken, der vi ikke trenger å skule til tradisjoner og forventninger.

Churros er omtrent det samme som fritert vannbakkels, et bakverk som brukes i utallige versjoner. Akkurat som en donut kan churrosen vendes i forskjellige typer sukker, smaksatt med diverse krydder. Sitruszest og mynte er friskt og deilig. Når det etter hvert nærmer seg jul, kan det passe med stjerneanis og nellik.

Hva man serverer som tilbehør, er også helt åpent. Det er ekstra herlig med noe kaldt som iskrem, sorbé eller granité til de rykende varme churrosene.

Hjemme har man kanskje ikke ismaskin til å lage iskrem, og da er det perfekt å gå for granité i stedet. Man bare blander fruktpuré eller juice av frukt eller bær med vann eller vin og litt sukker, og fryser inn blandingen under jevnlig omrøring. Siden væsken inneholder sukker, vil ikke massen bli til en steinhard klump, men flaker seg når den blir knust og oppleves derfor mykere. Sluttresultatet er en frisk, frossen, finknust is som kan nytes alene som den er, eller serveres som et kaldt element i en større dessert. Jeg liker godt å lage cocktails med graniteen som base og en liten klunk akevitt eller annet godt brennevin på toppen.

Churros er aller best helt nystekte. Skal du lage til flere, kan det være en god idé å steke dem opp på forhånd og la dem hvile på et brett med kjøkkenpapir. Rett for servering gir du dem et minutt i frityren eller stekeovnen før du ruller dem i sukker og serverer.

Churros med marinerte kirsebær og kirsebærgranité

Ingredienser (2 personer)

300 g frosne kirsebær
1 dl sukker
6 ss kirsch-brennevin (kan sløyfes)
4 ss honning
2 stjerneanis
1 kanelstang
0,5 vaniljestang

---

75 g smør
4 ss sukker
0,5 ts salt
0,5 vaniljestang
2,5 dl vann
2,5 dl hvetemel
3 egg

---

solsikkeolje til fritering

---

1 kopp sukker
0,5 ss kanel

Framgangsmåte

Legg de frosne kirsebærene i en skål, og dryss over sukkeret. La dem stå på kjøkkenbenken og tine i sukkeret i tre-fire timer. Hell av væsken, og kjør litt over halvparten av bærene og eventuelt kirsch sammen til en jevn puré med stavmikser eller blender. Sil pureen over i en dyp form, og fryse inn blandingen under jevnlig omrøring til en luftig og frisk granité.

Resterende bær legges i en liten kjele sammen med honning, stjerneanis, vanilje og kanelstang. Gi bærene et raskt oppkok, før de legges i en bolle i kjøleskapet. Der kan de gjerne stå over natten før du tar vekk krydderne.

Lag churros-deigen ved å koke opp vannet med smør, sukker og vanilje. Rør inn melet, og rør over varmen til deigen slipper kjelen. Sett kjelen til side, og la røren få avkjøle seg litt før du rører inn ett egg av gangen. Deigen skal være fast nok til at den holder formen når du skal sprøyte den ut. Legg deigen over i en sprøytepose, gjerne med stjerneformet tyll.

Varm opp solsikkeolje eller annen egnet olje til fritering til cirka 160–180 grader. Sprøyt lange stenger med deig rett i den varme olje, og friter til churrosene er fine og gylne. Legg dem på et kjøkkenpapir i noen sekunder, så de slipper noe av oljen, og vend dem så i sukker- og kanelblanding.

NB: Pass på at du har ett lokk lett tilgjengelig når du friterer, til å slukke eventuelle flammer hvis uhellet er ute. Vann/is må aldri brukes i varm olje.

Serverer de varme churrosene til kald granité og kalde, kryddermarinerte kirsebær.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse