Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
22 juni 2023 13:00
Del på Facebook
SOMMERMIDDAG: Godt krydret lammekjøtt på spyd er nydelig sammen med syrlig yoghurt og frisk melonsalat. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SOMMERMIDDAG: Godt krydret lammekjøtt på spyd er nydelig sammen med syrlig yoghurt og frisk melonsalat. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Har du spist deg lei på spisskummen, kan du få en ny giv med denne retten.

Fredagstacoen kan nok ha gjort flere enn meg litt lei av spisskummen. Det er nemlig dette insisterende krydderet som er mest markant i taco-kryddermiksen.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Brukt i passende mengder og til visse retter må spisskummen likevel til. For eksempel til lammeretter. Når jeg lager lam, lander jeg nesten alltid på en eller annen variant av oppskriften som presenteres her – inspirert av det marokkanske kjøkkenets bruk av krydder, med øvrige middelhavsinnspill i form av en salat med frisk vannmelon og salt fetaost. Kombinasjonen er knallgod, spesielt nå i sommervarmen.

Det går helt fint å bytte ut lammekjøttet i denne retten med kylling, svin eller biff. Men lam er førstevalget. Den egenartede lammesmaken klinger så innmari godt sammen med den foreslåtte krydderblandingen av spisskummen, koriander, paprika og hvitløk. Husk at det lammet som har litt fett på kroppen, er det beste. Da sparker smaken litt mer fra seg, og fettet blir en fin kontrast til den friske salaten og den syrlige yoghurten.

Til tilberedningen fungerer en stekepanne utmerket. En kullgrill eller en pizzaovn (ja, de funker til langt mer en pizza) er enda bedre. Aller best er det de færreste av oss har hjemme: en indisk tandoor-ovn, sprengfyrt med ved og kull. En slik ovn er optimal når man steker grønnsaker og/eller kjøtt på spyd, sammen med gode marinader og sauser som nærmest brenner seg fast som en tykk glasur rundt kjøttet. Kort tid med sjokkvarme, deretter noen minutter hvile, er nøkkelen til å unngå overstekte, tørre kjøttstykker.

Og så var det brødet da, som også kan bli helt fantastisk i denne indiske ovnen. Naan eller lignende varianter legges på en pute og presses raskt og fast mot innsiden av tandooren, slik at deigen blåser seg opp og blir ferdigstekt på sekunder. Ett penselstrøk med smeltet hvitløkssmør senere er middagsgjesten i himmelen.

Krydret lammespyd med melonsalat

Ingredienser (4 personer)

250 g lammekjøtt (lår, bog, nakke eller ytrefilet)
1 ts spisskummen
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts korianderpulver
1 klype hvitløkspulver
salt og pepper
1 ss solsikkeolje
2 ss meierismør
4 knuste hvitløksfedd
2 kvister fersk timian (kan sløyfes)

---

4 ss naturell yoghurt

---

4 store skiver vannmelon
0,25 granateple
0,5 rødløk
1 bunt persille
8 cherrytomater
4 ss fersk fetaost
0,5 rød chili
olivenolje
rødvinseddik
flaksalt

Framgangsmåte

Kutt lammet i store terninger, og tre dem på spyd. Bland sammen de tørre krydderne, og krydre kjøttbitene godt rundt det hele. Varm en stekepanne til den begynner å ryke, tilsett solsikkeolje, og stek spydene knallhardt så de blir skikkelig brunet på alle kanter. Ha så i meierismør og hvitløksfedd, og la alt få surre litt i smøret et par minutter. Legg spydene over på en tallerken sammen med stekesmøret, og la dem hvile et par minutter før servering.

Kutt vannmelon i store terninger, rødløk i løvtynne skiver og tomater i to. Legg dette i en blandebolle sammen med finkuttet chili og noen skjeer olivenolje. Smak til med eddik og salt. Før servering vender du inn hakket persille og granateplefrø, og topper med knust fetaost.

Anrett et par skjeer yoghurt på hver tallerken. Bruk baksiden av skjeen og fordel yoghurten litt utover. Legg spydene på toppen, og hell litt av det brunede, aromatiske smøret over dem.

Server med den friske salaten ved siden av. Ha også gjerne litt pitabrød eller kokt bulgur som tilbehør om du ønsker mer karbohydrater.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse